Αποτελέσματα Γύρου 10 (2022) Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας: Στάσεις για τη Μετανάστευση, Κοινωνική και Θεσμική Εμπιστοσύνη, Πεποιθήσεις για τη Δημοκρατία και τον Αυταρχισμό

Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα είναι η σημαντικότερη διεθνής κοινωνική συγκριτική έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στοχεύει στη συγκριτική μελέτη των απόψεων των πολιτών γύρω από τα κυριότερα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Η δομή της ΕΚΕ μας επιτρέπει να συγκρίνουμε τις στάσεις των Κυπρίων πολιτών με τις στάσεις πολιτών από άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να συγκρίνουμε τις στάσεις μέσα από τον χρόνο. Η ΕΚΕ επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια - από το 2002 και η Κύπρος έχει συμμετάσχει έξι φορές.

 Δεξιά – Ακροδεξιά: Συγκοινωνούντα δοχεία. Από το τσάκισμα του φασισμού στην κανονικοποίησή του

Σε μια περίοδο όπου ο φασισμός σηκώνει κεφάλι, ο μαζικός και οργανωμένος πολιτικός αγώνας είναι η απάντηση. Αποτελεί χρέος και καθήκον του κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου και προοδευτικού άνθρωπου να στρατευτεί μαζί με την ΕΔΟΝ και το Λαϊκό Κίνημα στον αγώνα για αναχαίτιση του σάπιου ιδεολογήματος. Ο φασισμός πρέπει να απομονωθεί πολιτικά, να στιγματιστεί κοινωνικά η ναζιστική ιδεολογία του μίσους, της βίας και του ρατσισμού, ως ό,τι χειρότερο γέννησε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Μόνο έτσι θα κτυπηθεί το κακό στη ρίζα του.

Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2024  Προγραμματικές Θέσεις ΑΚΕΛ

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε ανέκαθεν βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα. Η άμεση σχέση της με τον πολίτη της επιτρέπει να αφουγκράζεται πιο εύκολα τις έγνοιες, τα προβλήματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων ώστε τα δημόσια αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής σε μιαν αποτελεσματική και αειφόρα αναπτυξιακή διαδικασία. Μπορεί να λειτουργήσει κινηματικά και διεκδικητικά, ανάγοντας τις πόλεις και τις κοινότητες σε συστατικά μέρη συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Σελίδα 1 από 142

© 2024 EDON. All Rights Reserved.