Η Εκλογίκευση του Συστήματος σε Κοινωνίες με Άλυτες Συγκρούσεις.

Η Κύπρος είναι μια βαθιά διαιρεμένη κοινωνία. Ο ορισμός αυτός χαρακτηρίζει τοποθεσίες που παρουσιάζουν αδυναμία επίλυσης του διχασμού και λήψης κοινών αποφάσεων κρατώντας την περιοχή διχασμένη -ενέχεται να συμπεριλαμβάνονται και απειλές βίας (Guelke, 2012). Υπάρχει μακρά ιστορία σύγκρουσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων (Ε/Κ) και Τουρκοκυπρίων (Τ/Κ), λόγω της παρέμβασης των ‘μητέρων’ πατρίδων Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα -και για κάποιους κοινωνικοπολιτικούς λόγους η Τουρκία εισέβαλε στο νησί και το μοίρασε. Το άνοιγμα των σημείων ελέγχου το 2003 έδωσε την ευκαιρία σε Ε/Κ και Τ/Κ να έρθουν πιο κοντά, να αυξήσουν τις δι-ομαδικές επαφές μεταξύ τους (Till et al., 2013) και ταυτόχρονα οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν σε βάθος αυτές τις διακοινοτικές σχέσεις. Από πολιτική άποψη, οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων από το 1975 προσπαθούν να λύσουν το Κυπριακό με όρους διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (Renard, 2019).

Ο κόσμος της κοινωνικής δικαιοσύνης μπορεί να είναι και πολύχρωμος!

17η Μαίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας

Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι εν έτη 2022 πολλά πράγματα θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Όντως για μια μερίδα του πληθυσμού αρκετά πράγματα είναι δεδομένα. Σκέφτηκε ποτέ κάποιο ετερόφυλο άτομο πως θα ήταν να μην του επιτρεπόταν να αγαπήσει; Να εκφραστεί ελεύθερα; Να μην του επιτρεπόταν ουσιαστικά, να είναι ο εαυτός του;

Κοινοβουλευτικές δράσεις του ΑΚΕΛ σε θέματα ενέργειας

Πρόσφατα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, θέλοντας να δώσει έμπρακτες λύσεις στο θέμα της ακρίβειας μπροστά στην αδιαφορία της κυβέρνησης, ανέλαβε νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στα πετρελαιοειδή και στο ηλεκτρικό ρεύμα, δύο τομείς που απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία.

Συνέντευξη «ν» από τον Χάρη Πολυκάρπου, Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ

«Αντί λοιπόν να ρίχνουν τόνους μελάνι για να απαντούν κάθε φορά στο ΑΚΕΛ, καλύτερο θα ήταν να βγουν από τα γραφεία τους και να δουν την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας»

Σελίδα 1 από 114

© 2022 EDON. All Rights Reserved.