ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010, ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το 16ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το οποίο συνήλθε από τις 2 μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2010 στην βάση της συζήτησης των «Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου», της εισαγωγικής ομιλίας του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ και την εισήγηση του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα κατέληξε στην πιο κάτω απόφαση:

1. Η σημερινή παγκόσμια κρίση είναι διαφορετική από τις συνηθισμένες περιοδικές και περιορισμένες κρίσεις του καπιταλισμού που καταγράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Η κρίση αυτή αποδεικνύεται ότι έχει μεγάλο βάθος και διάρκεια, αφού αφορά στην καρδιά του συστήματος, τις ίδιες τις σχέσεις παραγωγής και αφορά στην βασική αντίθεση του καπιταλισμού, που θέλει την παραγωγή να έχει κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά το αποτέλεσμα της παραγωγής να το ιδιοποιούνται οι λίγοι. Αυτή η κρίση δεν είναι προϊόν της απληστίας δήθεν κάποιων στελεχών επιχειρήσεων, αλλά αποτέλεσμα αντικειμενικό που αφορά στην ίδια τη φύση του καπιταλισμού.

Οι συνέπειες της κρίσης στους λαούς είναι τραγικές: Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι θα χαθούν 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2009. Η ανεργία στην ευρωζώνη βρισκόταν τον Απρίλη στο 8,2%. Αναμένεται ότι λόγω της κρίσης θα πεθαίνουν 200,000 με 400,000 παιδιά κάθε χρόνο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει τον χειρότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της κρίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση εξιδανίκευσης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης με ένα ολόκληρο ιδεολογικό κατασκεύασμα που στοχεύει ουσιαστικά στην επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών, όπως η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η επιβολή του ευέλικτου μοντέλου εργασίας, η καταστρατήγηση των εργατικών κατακτήσεων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας και άλλων για την κοινωνική ευημερία σημαντικών τομέων, και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η εκδήλωση της παγκόσμιας κρίσης με πυρήνα τις κεντρικές χώρες του καπιταλισμού (ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνία), επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του 15ου Συνεδρίου μας, ότι η  φτώχια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια δραματικές διαστάσεις και σε αυτές τις χώρες. Αποδείκτηκε ότι η οικονομική ανάπτυξη με τη λογική της καπιταλιστικής κερδοφορίας από ένα σημείο και μετά δεν αντιστοιχεί σε βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αλλά σε χειροτέρευσή της.

2. Τα τελευταία χρόνια  σημαντικές είναι και οι εξελίξεις στη διαδικασία αναδιάταξης των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, η οποία άρχισε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και ευρύτερα της σοσιαλιστικής κοινότητας. Αιχμή της διαδικασίας αυτής είναι η επέκταση των πολιτικών και στρατιωτικών του θεσμών με στόχο τον γεωστρατηγικό έλεγχο των πηγών ενέργειας, τη διασφάλιση της πολιτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και την επιβολή της ιδεολογίας της «Νέας Τάξης». Βασικός παράγοντας της επιθετικής στρατηγικής του ιμπεριαλιστικού ηγεμονισμού, που αποτελεί μόνιμη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, εξακολουθεί να είναι το ΝΑΤΟ, το οποίο έκλεισε 60 χρόνια, και τα διάφορα παρακλάδια του, όπως ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Το πραγματικό περιεχόμενο και ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της «Νέας Τάξης», καταγράφτηκε σε πλείστες τόσες περιπτώσεις με αποκορύφωμα την Νατοϊκή επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, την εισβολή και συνεχιζόμενη νατοϊκή κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν, την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και το εθνικό ξεκαθάρισμα στην Παλαιστίνη.

Στα πλαίσια της ιδεολογικής επιβολής της «Νέας Τάξης» εντάσσεται και η καλλιέργεια του αντικομμουνισμού ως μορφή καταπολέμησης των κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών και ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων. Ο αντικομμουνισμός εντείνεται σήμερα μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αφού αποτελεί μέσο της οικονομικής ολιγαρχίας, για να αποπροσανατολίσει τους λαούς. Ταυτόχρονα, προϊόν της Ιμπεριαλιστικής πολιτικής, αποτελεί η ανάπτυξη του φονταμενταλισμού σε μουσουλμανικές χώρες.

Κύριοι παράγοντες της νέας επιθετικής στρατηγικής είναι το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και το «Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται η πρόθεση για δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό έδαφος. Συνεχίζεται επίσης από τις ΗΠΑ η επιδίωξη χειραγώγησης ανεξάρτητων κρατών.

3. Ο χαρακτήρας της Ε.Ε. δεν διαφέρει ουσιαστικά από τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα, παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες ενυπάρχουν. Αυτός καθορίζεται τόσο από την Ιδρυτική και τις άλλες της Συνθήκες με κορωνίδα τη συνταγματική Συνθήκη της Λισσαβόνας (επαναφορά του λεγόμενου ευρωσυντάγματος), όσο και από την πολιτική της έναντι των εργαζομένων και των λαών. Οι ιδιαιτερότητες έχουν να κάνουν κύρια με εσωτερικούς ανταγωνισμούς των κρατών μελών αλλά και τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών λαών, όπου υπάρχει αναπτυγμένο δημοκρατικό κίνημα και μια πολιτική κουλτούρα βγαλμένη μέσα από μακροχρόνιους πολιτικούς, κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες.

Η Ε.Ε., έχει υιοθετήσει πλήρως το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ 22 από τα 27 κράτη μέλη της συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ. Η Στρατηγική της Λισσαβόνας, που αναθεωρήθηκε το 2005, αποτελεί την πυξίδα της Ε.Ε. για αντιλαϊκή δράση και επέκταση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέχρι το 2010. Η δε Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας, που υιοθετήθηκε το 2003, σηματοδοτεί τη σύζευξη Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, τις κοινές στρατιωτικές δράσεις με στόχο το στρατιωτικοπολιτικό έλεγχο.

4. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, των εκπορευόμενων συνταγών από τις Βρυξέλλες και τους σημαντικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην άσκηση κοινωνικό – οικονομικής πολιτικής δίνουμε και στην Κύπρο τη μάχη για άσκηση φιλολαϊκών – προοδευτικών πολιτικών. Ο βαθμός στον οποίο θα γίνει εφικτή μια άσκηση τέτοιας πολιτικής, θα κριθεί στη βάση του συσχετισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και στην Κύπρο, στο επίπεδο της οργάνωσης και παρέμβασης του κόμματός μας και ολόκληρου του λαϊκού κινήματος.

Παρόλο που η Αριστερά σήμερα βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο σε αμυντική διάταξη, η οργανωμένη και αγωνιστική Αριστερά μπορεί, εκτιμώντας και αξιοποιώντας σωστά τη δυναμική αμφισβήτησης που δημιουργείται, να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων που διαφωνούν με την σημερινή παγκόσμια κατάσταση.

Η σταθερή πορεία και τα πολιτιστικά, επιστημονικά και εκπαιδευτικά επιτεύγματα της Κούβας, οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα που βρίσκονται γενικά προς την ορθή κατεύθυνση, παρόλο που παρουσιάζονται δυσκολίες και αμφιταλαντεύσεις, οι πολιτικές νίκες και άλλων προοδευτικών δυνάμεων στις πλείστες χώρες της Λατινικής Αμερικής με σημαντικότερα πρόσφατα παραδείγματα τις περιπτώσεις της Νικαράγουα, της Βολιβίας και του Ελ Σαλβαδόρ σηματοδοτούν μια σημαντική στροφή στην ήπειρο αυτή. Ενώ σημειώνουμε την σημαντική εκλογική επιτυχία των προοδευτικών δυνάμεων και στην Νότια Αφρική.

Τέλος, παρόλο το μικρό μας μέγεθος, και η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα για το διεθνές αριστερό κίνημα. Η επιτυχία του κυπριακού Λαϊκού Κινήματος, να εκλέξει στην προεδρία της Δημοκρατίας τον ηγέτη του κόμματός μας, αποτελεί σταθμό ιστορικής σημασίας και απόδειξη ότι ακόμη και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού φαντάζουν ανίκητες, παραμένει υπαρκτή η δυνατότητα εναλλακτικής προοπτικής.

Βέβαια ο χώρος της Αριστεράς δεν είναι ομοιογενής και η συνοχή του έχει εξασθενήσει. Είναι όμως πεποίθησή μας, ότι η κομμουνιστική Αριστερά μπορεί, αντικρίζοντας με κριτικό πνεύμα την ιστορία του κινήματός μας και αντανακλώντας με ταξική συνέπεια τις σύγχρονες συνθήκες και μηνύματα, καθώς και αξιοποιώντας σωστά τις δυνατότητες συμμαχιών με πολιτικά και κοινωνικά κινήματα, να αποτελέσει τον αντίποδα στον πόλεμο και σ' όλες εκείνες τις πολιτικές που σπρώχνουν την ανθρωπότητα στη μιζέρια και την εξαθλίωση, και να δώσει προοπτική στο όραμα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

5. Από το τελευταίο συνέδριο της Οργάνωσης έχουν μεσολαβήσει κρίσιμες εξελίξεις στο κυπριακό.  Η σημαντικότερη διαφοροποίηση υπήρξε η εκλογή του συν. Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία του κράτους.  Η εκλογή Χριστόφια έδωσε μια νέα ώθηση στο κυπριακό και απετέλεσε τον κινητήριο μοχλό για την κινητικότητα, η οποία παρουσιάζεται σήμερα. Η Κυπριακή Δημοκρατία που κακώς είχε τεθεί στο στόχαστρο μετά από τα δημοψηφίσματα σήμερα έχει αποδείξει διεθνώς την ειλικρινή θέλησή της για λύση.

Ένα μήνα περίπου μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Δημήτρη Χριστόφια, στις 21 Μαρτίου 2008 υπήρξε η πρώτη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, η οποία έθεσε τη βάση για την έναρξη απευθείας συνομιλιών, μετά από μια αναγκαία προετοιμασία των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας.  Η βάση της διαπραγμάτευσης ξεκαθαρίστηκε και στις μετέπειτα συναντήσεις Χριστόφια-Ταλάτ στις 23 Μαΐου και την 1η Ιουλίου.  Η βάση της λύσης του κυπριακού είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Με το κοινό ανακοινωθέν της 1ης Ιουλίου επίσης, για πρώτη φορά μετά το 1997, που ο τότε Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επισήμως διακήρυξε τη θέση του για συνομοσπονδία και λύση δύο κρατών, η τ/κ πλευρά δεσμεύεται στη μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ξεκαθάρισμα της διαδικασίας, κάτι το οποίο αποτελεί ουσιαστική επιτυχία του Προέδρου Χριστόφια.  Στη βάση της κακής εμπειρίας κατά τη διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, ο πρόεδρος πέτυχε να γίνει ξεκάθαρο και αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους ότι δεν θα υπάρξει κατά τη διαπραγμάτευση οποιαδήποτε μορφή επιδιαιτησίας, δεν θα γίνουν αποδεκτά χρονοδιαγράμματα, η λύση θα είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας» από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους και μόνο συμφωνημένη και συνολική λύση θα παραπεμφθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα για έγκριση.

Το Σεπτέμβρη του 2009 εισήλθαμε στη δεύτερη φάση των συνομιλιών κατά την οποία γίνεται προσπάθεια γεφυροποίησης των διαφορών. Θέση μας είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατό να αναζητηθεί η μέση λύση, αλλά να αναζητηθούν λύσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται στην προκαθορισμένη βάση των συνομιλιών, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στην ανάγκη για βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό.  Αυτό εξαρτάται κύρια από τις θέσεις τις οποίες θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τη βούληση της Τουρκίας για λύση.

Το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου δόθηκε στις Βρυξέλλες μια σκληρή μάχη από την κυπριακή κυβέρνηση. Αυτή η μάχη δόθηκε στη βάση των αποφάσεων και των κατευθύνσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Η μάχη στις Βρυξέλλες ήταν το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης προεργασίας και προσπάθειας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, την κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις. Έχουμε επιτύχει τους βασικούς μας στόχους.  Πετύχαμε τις ισχυρότερες αναφορές που υπήρξαν ποτέ σε συμπεράσματα του Συμβουλίου, ενώ η Τουρκία δεν πέρασε τελικά αλώβητη αφού η μονομερής δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας περί παγώματος ουσιαστικά ακόμη έξι κεφαλαίων αυξάνει σημαντικά το κόστος για την Τουρκία.

Η όλη μας προσπάθεια ως Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιήθηκε μέσα σε δοσμένες συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες διαμορφώθηκαν στη βάση των συμφερόντων αριθμού μελών της ΕΕ. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι εμείς δε συγκαταλεγόμαστε σε εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες παρουσιάζουν την ΕΕ στον κυπριακό λαό ως περίπου μια «λέσχη αγγέλων». Με πραγματισμό, διεκδικητικότητα και με δημιουργικό ρόλο παλεύουμε για το καλύτερο εντός της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κριθούν οι εξελίξεις. Το αποτέλεσμα μας αφήνει ικανοποιημένους.

Σημαντική παράμετρος στις προσπάθειες του προέδρου για επίτευξη λύσης στο κυπριακό αποτελεί η διαφύλαξη της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Η ισοπεδωτική προσέγγιση κάποιων σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα και κάθε άλλο παρά βοηθά στις προσπάθειες για λύση. Η ενότητα θωρακίζει τον πρόεδρο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στην προσπάθεια διεθνοποίησης του Κυπριακού.

6. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, ξένων επεμβάσεων και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού. Είναι θέμα παραβίασης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι θέμα εθνικού ξεκαθαρίσματος που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων. Το Κυπριακό είναι συνάμα και πρόβλημα εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγκασμένη να διεξάγει αγώνα επιβίωσης μέσα σε τρομερά δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες «Νέας Τάξης» και προσπάθειας επιβολής του «δικαίου» του ισχυρότερου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της λύσης οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Η ΕΔΟΝ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Για λύση που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Για λύση που να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποστρατιωτικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, με τη διάλυση των βρετανικών βάσεων, στόχος που θα προκύψει μέσα από τον ενιαίο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να δίδει δικαιώματα επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα. Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η ΕΔΟΝ θα αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε σκέψεις για επιβολή νέων εξαρτήσεων στην πατρίδα μας είτε με τη μορφή εγγυήσεων από ξένες χώρες και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, είτε με ένταξη σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη κλπ. Η ΕΔΟΝ με συνέπεια υποστηρίζει την πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών και που σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα αριθμητική ισότητα.

Η συμμετοχή της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιείται ως καταλύτης για τη λύση. Η δυναμική της λύσης,  που αναπτύχθηκε προ της ένταξης, θα πρέπει να συνεχιστεί. Τυχόν προσπάθειες που τείνουν να καλλιεργήσουν κλίμα εφησυχασμού και φαινόμενα αλαζονείας με αφορμή την ολοκλήρωση της ένταξης είναι ζημιογόνα και πρέπει να αποφευχθούν. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται ότι η ένταξη καθιστά εφικτή την ανατροπή του στρατηγικού στόχου της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπονομεύουν την προοπτική της λύσης. Δυστυχώς τα φαινόμενα εθνικιστικών εξάρσεων δεν έχουν εκλείψει, αφού ιδιαίτερα στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα η ακροδεξιά συνεχίζει την πολιτική της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού καθώς και την αντιομοσπονδιακή υστερία της.

Η ΕΔΟΝ, απευθύνει σε όλους τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους νέους, θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό φιλίας, συνεργασίας, αδελφοσύνης και κοινής πάλης για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Η ΕΔΟΝ είναι δεσμευμένη στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συνεχίζει τους αγώνες της για εμβάθυνση και μαζικοποίηση αυτής της πολιτικής

7. Το κοινωνικό – πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται η κυπριακή νεολαία χαρακτηρίζεται από τα αρνητικά φαινόμενα που συνδέονται με το σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος στον τόπο μας, όπως αυτό διαμορφώνεται στην εποχή της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης» και της παγκόσμιας κρίσης. Καθοριστική είναι επίσης η επίδραση που ασκούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που διαφοροποιεί θετικά τα δεδομένα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, αφορά το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στον τόπο μας που θέτει το κόμμα των εργαζομένων, το ΑΚΕΛ, ως την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη του τόπου. Παράλληλα, πλέον στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση με αποδεδειγμένα προοδευτικό και φιλολαϊκό προσανατολισμό. Σήμερα η Αριστερά με μπροστάρη την ΕΔΟΝ οφείλουν να βρίσκονται σε συνεχή πάλη για υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης με πλήρη συνείδηση ότι το σημερινό πρόγραμμα δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου αλλά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της νεολαίας.

Τα νέα δεδομένα στη διακυβέρνηση και την πολιτική εξουσία του τόπου επιδρούν με θετικό τρόπο στις συνειδήσεις των νέων, επιτρέποντας και στην ΕΔΟΝ να διεξάγει τις προσπάθειές της για οργάνωση της νεολαίας με ευνοϊκότερους όρους από παλαιότερα. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι τα βασικά αρνητικά χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής κοινωνίας δεν μπορούν να αναιρεθούν μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

8. Η δεκαετής διακυβέρνηση της δεξιάς και της ακροδεξιάς από το 1993-2003 επιδείνωσε την κοινωνική θέση των νέων και επηρέασε αρνητικά τη θέλησή τους για εμπλοκή στα κοινά.  Η συντηρητική της πολιτική, ο αυταρχισμός, η αύξηση της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας, ο ετσιθελισμός και η ενίσχυση των φαινομένων της αναξιοκρατίας στην κοινωνία οδήγησαν σε σημαντικό βαθμό στην καταρράκωση της αξιοπρέπειας και των αξιών των νέων. Η πενταετία της διακυβέρνησης Τ. Παπαδόπουλου έχει βοηθήσει να αναστραφεί έστω και μερικώς η διολίσθηση αυτή.

Με την ανάδειξη του συν. Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ανοίξει νέοι ορίζοντες στη νέα γενιά. Έχει αναβαθμιστεί ο κοινωνικός, θεσμικός και πολιτικός ρόλος της νέας γενιάς του τόπου και των θεσμών που την εκφράζουν. Φυσικά κατά την περίοδο αυτή έχει ενταθεί ο αρνητικός ρόλος των άλλων παραγόντων όπως των ΜΜΕ.

Παρ’ όλη την πίεση που νιώθει η νεολαία της Κύπρου, σε γενικές γραμμές αυτή διατηρεί τα χαρακτηριστικά της αμφισβήτησης, του αυθορμητισμού, της τάσης προς κάθε τι το νέο και καινούριο. Στα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα τόσο των προεδρικών όσο και των ευρωεκλογών, το ΑΚΕΛ κατέγραψε πολύ ψηλά ποσοστά ανάμεσα στη νέα γενιά, γεγονός εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Την ίδια στιγμή μας προβληματίζει ιδιαίτερα το ψηλό ποσοστό αποχής που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές μέσα στις τάξεις της νεολαίας αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.

Το επίπεδο πολιτικοποίησης και οργάνωσης των νέων της πατρίδας μας παραμένει σε ψηλό επίπεδο. Η συμμετοχή των νέων σε μαζικούς φορείς νεολαίας, όπως φοιτητικές και μαθητικές Οργανώσεις είναι σημαντική και μαζική. Την ίδια στιγμή αυξάνεται και η δραστηριοποίηση νέων στις τάξεις της Οργάνωσής μας, κύρια φοιτητών και μαθητών. Οι νέοι συνεχίζουν να δείχνουν αυξημένη ευαισθησία για το κυπριακό παρά τη διολίσθηση μερίδας της νεολαίας προς αντιδραστικές θέσεις και την αναβίωση ακροδεξιών εθνικιστικών οργανώσεων. Η δικαίωση της φιλοσοφίας μας και των θέσεών μας για το κυπριακό αποτελούν την μεγαλύτερη εγγύηση για ορθό προσανατολισμό της νεολαίας ως προς αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα. Η εναλλακτική μας πρόταση συνεχίζει να συγκινεί ένα μεγάλο ποσοστό νέων και πέρα από το χώρο της Αριστεράς.

9. Μετά από 15 χρόνια θεσμικής κατοχύρωσης των Συντονιστικών θα πρέπει να γίνει αποδεχτή από την Πολιτεία  και η κατοχύρωση και ελεύθερη δράση στα σχολεία των Μαθητικών Οργανώσεων και η ελευθερία έκφρασης των μαθητών, έτσι ώστε η ολοκλήρωση του ελεύθερου μαθητικού συνδικαλισμού να είναι άμεση και ουσιαστική. Τα συντονιστικά σώματα των μαθητών, ΕΣΕΜ και ΠΣΕΜ, τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια (ΚΜΣ), με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΠΕΟΜ, και τη σημαντική στήριξη της ΕΔΟΝ κατάφεραν να καθιερωθούν στη συνείδηση των μαθητών, μέσα από τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες που έδωσαν για προάσπιση των συμφερόντων των μαθητών και κατ’ επέκταση για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο. Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να στηρίζει ολόπλευρα την ΠΣΕΜ, ως το μαζικό φορέα του Μαθητικού Κινήματος με μοναδικό κριτήριο την ύπαρξη ενός αυτόνομου, ενωμένου, μαζικού, διεκδικητικού Μαθητικού Κινήματος, που παλεύει με συνέπεια για τα συμφέροντα των μαθητών και του λαού μας.

10. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν γίνει ριζικές αλλαγές και αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τη δράση της οργάνωσής μας στο κίνημα της νεολαίας. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε αισθητά στο σύνολό του, όπως επίσης οι φοιτητικές ενώσεις, αλλά και οι χώροι όπου δρουν φοιτητικές παρατάξεις. Αυτή η τάση έχει αναπτυχθεί, αναβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη σημασία του φοιτητικού κινήματος. Στο διάστημα της τελευταίας τριετίας το κέντρο βάρους του φοιτητικού κινήματος βρίσκεται πρωτίστως στην Κύπρο και δευτερευόντος στην Ελλάδα. Παρατηρείται επίσης ραγδαία αύξηση στη Βρετανία. Στην Κύπρο λειτουργούν επτά Φοιτητικές Ενώσεις, μέλη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων - ΠΟΦΕΝ (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕ.ΠΑ.Κ, ΑΤΙ, Νοσηλευτική Σχολή, Frederick Λευκωσίας και Λεμεσού, ΑΞΙΚ και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) που περιλαμβάνουν περίπου 10.000 ενεργούς φοιτητές και εκλέγουν τα Δ.Σ. τους με το σύστημα της απλής αναλογικής. Από τις πιο πάνω Φοιτητικές Ενώσεις η Νοσηλευτική και το ΑΤΙ έχουν διανύσει τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας τους.

11. Η επιλογή της πλήρους στήριξης των μαζικών φορέων του φοιτητικού κινήματος (Φοιτητικών Ενώσεων - ΠΟΦΕΝ) υπήρξε και παραμένει πρωταρχικός στόχος των δυνάμεών μας στο φοιτητικό κίνημα. Με γνώμονα πάντοτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του οργανωμένου Κυπριακού Φοιτητικού Κινήματος και με μοναδικό κριτήριο το στόχο για ύπαρξη ενός υγιούς, αυτόνομου, ενωμένου, διεκδικητικού φοιτητικού κινήματος, η μόνη επιλογή ήταν και παραμένει η στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων. Η ολοκλήρωση της ενοποίησης επιτεύχθηκε και επίσημα στο 31ο Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων.  Η ολοκλήρωση της ενοποίησης του φοιτητικού κινήματος ως θέση αρχής ήταν βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ενότητας δράσης, της μαζικότητάς του και της διατήρησης του διεκδικητικού του χαρακτήρα.

Η ΠΟΦΕΝ συνεχίζει να διαδραματίζει τον ουσιαστικό πόλο ενότητας των φοιτητών, αφού πρωταγωνιστεί σε όλες τις συλλογικές φοιτητικές διεκδικήσεις, όπως τούτο εκφράστηκε με τις συνεχείς κινητοποιήσεις για την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα, ενάντια στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ο στο 63ο έτος, όπως επίσης και για το Νομοσχέδιο περί Ίδρυσης και Λειτουργίας των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

12. Τόσο οι νέοι εκείνοι, οι οποίοι αποπερατώνουν ένα κύκλο σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και αυτοί που εισέρχονται στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων ή μετά την αποφοίτησή τους από την Μέση Εκπαίδευση, έρχονται στην πλειοψηφία τους για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τους κανόνες και τους νόμους που διαμορφώνει το καπιταλιστικό σύστημα. Μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος είναι που παράγονται και τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι σήμερα. Προβλήματα όπως η ανεργία, η μείωση μισθών και ωφελημάτων, η ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, η άρνηση του δικαιώματος στον συνδικαλισμό και το στεγαστικό. Ο εξοντωτικός και άνισος αγώνας για κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση επιφέρει με τη σειρά του πιο έντονα τα φαινόμενα της αποξένωσης και σπρώχνει τους νέους σε ένα παθητικό, εγωκεντρικό τρόπο ζωής. Σε συνεργασία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης των νέων εργαζομένων και της διαμόρφωσης ταξικής συνείδησης.

13. Από την ίδρυση του ΟΝΕΚ η ΕΔΟΝ πρωτοστατεί στο να καταστεί μια έπαλξη διεκδίκησης από τον οποίο το μαζικό κίνημα νεολαίας θα δυναμώνει τη φωνή και τη συμμετοχή του στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, ο ΟΝΕΚ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μαζικό κίνημα νεολαίας ούτε και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την ίδρυση και λειτουργία προγραμμάτων πρόληψης, προγραμμάτων και υποδομών στήριξης της νεολαίας σε όλες τις επαρχίες. Με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων στην κατεύθυνση της επίλυσης των λειτουργικών προβλημάτων και με την ενισχυμένη παρουσία της οργάνωσης, θα πρέπει ο ΟΝΕΚ να συμβάλει τα μέγιστα στο οι νέοι να οδηγηθούν στο προσκήνιο με αναβαθμισμένο τον κοινωνικό τους ρόλο.

14. Η ΕΔΟΝ, διατηρεί ισχυρή τη σχέση, την παρουσία της και την παρέμβασή της στη νεολαία. Αυτή η σχέση εδράζεται πάνω στους ιστορικούς δεσμούς που η Αριστερά οικοδόμησε με τη νέα γενιά στους αγώνες της για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της νέας γενιάς και εκτείνεται στους σύγχρονους αγώνες και διεκδικήσεις των νέων. Συνεχίζουμε την διεκδικητική μας παρέμβαση στη νεολαία, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση του ρόλου και της παρέμβασης των ΕΔΟΝίτικων οργανώσεων τοπικά, την ανάπτυξη της πολιτικής, μορφωτικής, συνδικαλιστικής και πολιτιστικής της δράσης εναρμονίζοντας το περιεχόμενό της με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της νεολαίας.

15. Η Κυπριακή Εκπαίδευση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ένα μεταβατικό στάδιο. Μέσα από τη δεκάχρονη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ έφτασε σε οριακό σημείο. Έλλειψη οράματος και στόχων, η απουσία διαλόγου, η προχειρότητα, η εισαγωγή αλλαγών χωρίς προγραμματισμό και προετοιμασία, η καθήλωση των δαπανών και οι νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις αποτελούσαν τους βασικούς άξονές της. Παρέμεινε αγκυλωμένη μέσα σε συντηρητικές συγκεντρωτικές δομές και αναχρονιστικές νοοτροπίες στα θέματα διοίκησης, αξιολόγησης, μεθόδων και περιεχόμενου της εκπαίδευσης. Φαινόμενα, όπως λειτουργικός αναλφαβητισμός, σχολική αποτυχία, παραπαιδεία αναπτύσσονταν με επικίνδυνους ρυθμούς με παντελή απουσία του κράτους. Η απάντηση στα προβλήματα μεταξύ μαθητών – διεύθυνσης και καθηγητών, που παρουσιάζονταν ήταν η αύξηση των πειθαρχικών και κατασταλτικών μέτρων. Η δημιουργικότητα, ο διάλογος, η ελεύθερη έκφραση απόψεων, χάνονταν μέσα στη γραφειοκρατία, στο βεβαρημένο αναλυτικό πρόγραμμα αλλά και την επιλεκτική εφαρμογή των σχολικών κανονισμών.

Με την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Τ. Παπαδόπουλου ξεκίνησε και μια στροφή στην κυπριακή εκπαίδευση. Υλοποιώντας προεκλογικές δεσμεύσεις προώθησε με όραμα και με στρατηγική μια συνολική Προοδευτική Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που αγγίζει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με την εκλογή του συν. Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία έχει δοθεί ιδιαίτερη δυναμική στην ουσιαστική και παραγωγική προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Στην Μεταρρύθμιση αυτή η έκθεση της Επιτροπής των Πανεπιστημιακών για μια «δημοκρατική και ανθρώπινη παιδεία» αποτέλεσε το πρώτο και ουσιαστικό βήμα. Σήμερα συνεχίζεται ο ανοικτός, δομημένος, κοινωνικός διάλογος για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μέσω του Συμβουλίου Παιδείας, του Συμβουλίου Δημοτικής και Μέσης και του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θεσμοθετήθηκαν. Στα συμβούλια, τα οποία διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής, συμμετέχουν τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς, πανεπιστημιακοί, και εκπρόσωποι της ΠΣΕΜ και της ΠΟΦΕΝ. Παράλληλα, έχουν συσταθεί και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι 21 επιτροπές για τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων, σημείο που για την ΕΔΟΝ αποτελεί τον πιο βασικό άξονα της μεταρρύθμισης, αφού τα νέα προγράμματα θα αποτελέσουν την ουσία  και το περιεχόμενο της κυπριακής παιδείας.

Η διαδικασία της υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι μια διαδικασία ρήξης και συγκρούσεων με κατεστημένες αντιλήψεις και κέντρα συμφερόντων. Ακραίες αντιδράσεις που καταγράφονται έχουν ως στόχο την παρεμπόδιση κάθε προοδευτικής εξέλιξης στον χώρο της εκπαίδευσης. Ως ΕΔΟΝ ξεκαθαρίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία υλοποίησης της μεταρρύθμισης με αποφασιστικότητα και θα αγωνιστούμε έτσι που ολόκληρη η κοινωνία πειστεί για την μεγάλη της αναγκαιότητα.

16. Από το 2004 και μετά η δημόσια Προδημοτική εκπαίδευση άρχισε να αναπτύσσεται και να εδραιώνεται στην κυπριακή κοινωνία. Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου με την αποφασιστική συμβολή του ΑΚΕΛ, αναγνώρισε την τεράστια σημασία της και καθιέρωσε την υποχρεωτική Προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4,8 χρόνων.  Η επιπλέον αύξηση της επιχορήγησης προς τα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία από την κυβέρνηση Χριστόφια, η επιπλέον οικονομική στήριξη των μονοθέσιων – διθέσιων δημόσιων νηπιαγωγείων, η ίδρυση νέων τμημάτων δημόσιων νηπιαγωγείων, η μείωση των μαθητών ανά τμήμα από 30 στους 25, η σύνδεση των δημόσιων νηπιαγωγείων με το διαδίκτυο, ο εξοπλισμός των παιχνιδότοπων, καθώς και η λειτουργία 30 προαιρετικών Ολοήμερων Νηπιαγωγείων  ήταν οι σημαντικότερες  πράξεις της κυβέρνησης του συν. Δημήτρη Χριστόφια προς την κατεύθυνση στήριξης της δημόσιας Προδημοτικής εκπαίδευσης.

17. Μέσα σε μια διετία η κυβέρνηση Χριστόφια κατάφερε να πετύχει για τη δημοτική εκπαίδευση όσα δεν κατάφεραν προηγούμενες κυβερνήσεις για χρόνια. Συγκεκριμένα αυτή η κυβέρνηση: έχει μειώσει τους μαθητές ανά τμήμα όλων των τάξεων του δημοτικού από 30 σε 25, έχει προχωρήσει στην επέκταση του προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου σε 150 σχολεία – από τα οποία στα 20 συμπεριλαμβάνονται όλες οι τάξεις. Στήριξε έμπρακτα – οικονομικά αλλά και με επιπλέον προσωπικό- και επέκτεινε τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, συνεχίζει με έντονους ρυθμούς τη βελτίωση των σχολικών κτηρίων, τη δημιουργία αιθουσών πολλαπλής χρήσεως και τη ανέγερση νέων σχολείων, εξάγγειλε πρόγραμμα στήριξης του Ενιαίου Υποχρεωτικού Ολοήμερου Σχολείου, εφάρμοσε ολοκληρωμένη πολιτική για ομαλή ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών στα δημοτικά σχολεία, ξεκίνησε το πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων εκπαιδευτικών, καθώς και των ειδικών εκπαιδευτικών, εξάγγειλε ολοκληρωμένη πρόταση για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, εξόπλισε τα δημοτικά σχολεία με τεχνολογικά εργαλεία διδασκαλίας, κατέθεσε προς συζήτηση νέο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, εξάγγειλε μέτρα εναντίον της νεανικής παραβατικότητας.

18. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση αποτελεί για την ΕΔΟΝ θέμα μεγάλης προτεραιότητας. Για μια αποτελεσματική και επιτυχημένη συμπερίληψη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα δημόσια σχολεία, επιβάλλεται το δημόσιο σχολείο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διαφορετικές και πολυποίκιλες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, διασφαλίζοντας τη συνολική ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς  -κοινωνικό, ψυχολογικό, εκπαιδευτικό- και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι και την ανώτατη.

19. Από το 2004 και μετά, με την έναρξη της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, έγιναν σημαντικά βήματα και στην Μέση Εκπαίδευση όπως: μείωση του αριθμού μαθητών στους 25 κατά τμήμα, ίδρυση και λειτουργία του Μουσικού και του Αθλητικού Σχολείου, αναδιαμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, οι αλλαγές στο «νόμο περί Σχολικών Εφορειών» με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκσυγχρονισμός των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών, εισαγωγή της Τουρκικής Γλώσσας στα Λύκεια ως μάθημα επιλογής, η θεσμοθέτηση Εισαγωγικής Επιμόρφωσης στους Εκπαιδευτικούς, επέκταση των σχολείων ΖΕΠ (Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας), επέκταση του Υπεύθυνου τμήματος και στην Α΄ Γυμνασίου, διπλασιάστηκαν οι δήμοι που εντάχθηκαν στο θεσμό του Ανοιχτού Σχολείου, ίδρυση του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, επιχορήγηση €400 σε όλους τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου για αγορά Η/Υ, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πρόταση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, οργανώθηκαν, για πρώτη φορά, τμήματα ταχύρυθμης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για αλλόγλωσσους μαθητές στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, κατατέθηκε ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων και τη σταθερότητα του προσωπικού, ετοιμάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε ο εξοπλισμός των ειδικών σχολείων και των ειδικών μονάδων, αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή των Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων, προχώρησε η επέκταση της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων της Βιολογίας, της Τεχνολογίας και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Ενιαίο Λύκειο.

20. Μια σωστή και ανθρωποκεντρική τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και πολιτικές παραμέτρους για την πρόοδο ενός λαού. Στη σημερινή κοινωνία, θέση της ΕΔΟΝ είναι η μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη διασφάλιση σ' όλους τους νέους της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτή. Η ΕΔΟΝ έχει ως όραμα το Πανεπιστήμιο που θα έχει στο επίκεντρο της προσοχής του τον άνθρωπο, που θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Ένα Πανεπιστήμιο που θα συνεργάζεται με τα άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσής του. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο ανθρώπινο και δημοκρατικό, πραγματικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, που να προάγει την επιστημονική γνώση και την ακαδημαϊκή έρευνα. Να προωθεί την έρευνα με βάση την επιστημονική γνώση και όχι την επιχειρηματικότητα, ως ένας ακόμα κοινωνικός οργανισμός που να υπηρετεί τη νεολαία, το λαό μας γενικότερα και τις ανάγκες του.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια στην προεδρία, η κυβέρνηση Χριστόφια έδωσε περισσότερα, από όσα δεν κατάφεραν άλλες κυβερνήσεις να δώσουν σε ολόκληρες πενταετίες. Αναφέρουμε τα βασικά: Ίδρυση Ιατρικής Σχολής και απόφαση για ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών, Φοιτητικό Πακέτο 12 εκατομμυρίων για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας,  που αφορά τη στήριξη φοιτητών εσωτερικού, εξωτερικού, δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, Δωρεάν συγκοινωνίες για Λευκωσία και Λεμεσό με την επίδειξη της φοιτητικής κάρτας, Σύνδεση με αστικά λεωφορεία των βασικών πόλεων με τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, Αύξηση της επιδότησης του παρεχόμενου ενοικίου σε εκτοπισθέντες και παθόντες κατά 5%, τροχιοδρόμηση τροποποιητικού νομοσχεδίου που αφορά τον αυστηρότερο έλεγχο στην αύξηση των διδάκτρων στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Στις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς την κατεύθυνση της υποταγής της παιδείας στις ανάγκες του κεφαλαίου, εμείς προτάσσουμε το δικό μας όραμα για το Πανεπιστήμιο. Στις επιδιώξεις για πτώχευση του περιεχομένου των σπουδών, εμείς στοχεύουμε σε προγράμματα σπουδών ολοκληρωμένα και πλήρη, που να παραδίδουν ολοκληρωμένους επιστήμονες με γενική μόρφωση και αναπτυγμένο κοινωνικό κριτήριο. Ανθρώπους που να μπορούν να αντεπεξέλθουν συνολικά στις απαιτήσεις της ζωής και όχι εξειδικευμένους, κοινωνικά αμόρφωτους. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο να έχει τον προσανατολισμό της δημιουργικής αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και να αφουγκράζεται τις ανάγκες της.

21. Οι νέοι, οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά, καλούνται να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη και σημαντική αποστολή μέσα στις συνθήκες ημικατοχής που βρίσκεται η Κύπρος. Η λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, παρόλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε σχέση κυρίως με τις συνθήκες διαβίωσης των εθνοφρουρών, εντούτοις, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται και από στοιχεία  που δεν συμβαδίζουν με το γενικότερο επίπεδο της κοινωνικής εξέλιξης. Από πλευράς της ΕΔΟΝ θα πρέπει να συνεχιστούν με πιο συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο οι προσπάθειές μας για επαφή με τους στρατευμένους. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει βήματα  αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για ακόμη καλύτερη επαφή με τους εθνοφρουρούς, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε και τις σοβαρές αντικειμενικές δυσκολίες.

22. Αξιοκρατία σημαίνει αξιοποίηση στους διάφορους τομείς της κοινωνίας των πραγματικά αξιότερων ανθρώπων. Αυτό είναι το ιδανικό που πρέπει κάθε ευνομούμενη κοινωνία να επιδιώκει. Ως ΕΔΟΝ πιστεύουμε ότι χρειάζεται μεγάλος αγώνας, χωρίς ταλαντεύσεις και ημίμετρα, προκειμένου να επέλθει η ποιοτική αλλαγή. Έχουμε όμως την πεποίθηση ότι διέξοδος υπάρχει μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της διαφάνειας και της λήψης θεσμικών μέτρων, ανεξαρτήτως αν αυτή θα είναι, μακροχρόνια διαδικασία. Πρωταρχικό καθήκον είναι να απαντάς στις αναξιοκρατικές πρακτικές όχι με το ίδιο νόμισμα, αλλά με την πρόταξη αρχών και θεσμών. Οι νέοι θα πρέπει να ανοίξουν το δικό τους μέτωπο αγώνα κατά της αναξιοκρατίας μέσα από την οργανωμένη συμμετοχή και δράση. Η απογοήτευση δεν πρέπει να τους οδηγεί στο περιθώριο, γιατί έτσι η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Τα οποιαδήποτε μέτρα, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται την ανάλογη λαϊκή στήριξη και πίεση.

23. Η εργαζόμενη νεολαία εισέρχεται στην αγορά εργασίας με το κεφάλαιο να εντείνει την προσπάθειά του για ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης με την επιβολή χαμηλών μισθών, χωρίς ασφάλιση και χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού και η απειλή της ανεργίας έχουν δυσχεράνει τη θέση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας ανά το παγκόσμιο. Ο αποκλεισμός από την εργασία ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού ατόμων και ιδιαίτερα νέων αποτελεί ουσιαστικά καταδίκη σε ζωή μόνιμης αβεβαιότητας που μπορεί να οδηγήσει σε βιολογικό θάνατο. Ο αποκλεισμός αυτού του αριθμού των ανθρώπων από τη λειτουργία της καπιταλιστικής κοινωνίας οδηγεί μοιραία στην ραγδαία αύξηση της εγκλη­ματικότητας, περιθωριοποίηση της νεολαίας, αυτοκτονίες, ναρκωτικά, έξαρση του ρατσισμού κ.λπ. Αυτά τα φαινόμενα κάθε άλλο παρά είναι άγνωστα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ. Παράλληλα το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια οδήγησε το στεγαστικό πρόβλημα σε ανησυχητικές διαστάσεις με αποτέλεσμα τα νεαρά ζευγάρια να μην έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα απόκτησης της δικής τους στέγης.

Η εκλογή στη διακυβέρνηση του συν. Δημήτρη Χριστόφια αποτέλεσε κομβικό σημείο στην προσέγγιση της πολιτείας προς τους νέους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του, αποτελεί το προοδευτικότερο και πιο φιλολαϊκό πρόγραμμα που κατατέθηκε ποτέ ενώπιον του Κυπριακού λαού. Η διαφορά φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση αποτυπώθηκε ήδη με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χωρίς καμία επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Η μη επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης υπήρξε για τους νέους εργαζόμενους και την κυπριακή νεολαία ευρύτερα η βασικότερη διεκδίκηση των τελευταίων χρόνων με μπροστάρη την ΕΔΟΝ. Παράλληλα αυξήθηκε ουσιαστικά το όριο του κατώτατου μισθού φτάνοντας στο μισό του εθνικού διάμεσου, ενώ είναι πρόθεση της νέας κυβέρνησης η έναρξη διαλόγου με αντικείμενο την αποκατάσταση της ΑΤΑ.

24. Για εμάς, ως πολιτική οργάνωση νεολαίας της αριστεράς, ο πολιτισμός αποτελεί ένα ειδικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας  και αντικατοπτρίζει το επίπεδο της ιστορικής της  εξέλιξης. Αποτελεί έκφραση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία και ειδική έκφραση της ανάπτυξης των δημιουργικών δυνάμεων και ικανοτήτων του ατόμου. Στις μέρες μας, η επιδίωξη του μέγιστου δυνατού κέρδους σε χρόνο ρεκόρ και έναντι οποιουδήποτε τιμήματος οδηγεί στην καταβαράθρωση ιδεών και αξιών, ισοπεδώνει τη διαφορετικότητα δημιουργώντας ένα τυποποιημένο είδος ανθρώπου, που σκέφτεται ολοένα λιγότερο και δρα χωρίς να σκέφτεται. Διαμορφώνεται ένας τρόπος ζωής στον οποίο αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ειρήνη, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αγάπη και ο έρωτας, δεν «βρίσκονται στη μόδα», δεν κατέχουν καμιά απολύτως θέση. Έτσι δημιουργείται ένα κοινωνικό εποικοδόμημα, το οποίο αναπαράγει τις καπιταλιστικές «αξίες» στην πιο εκχυδαϊσμένη τους μορφή. Η ΕΔΟΝ είναι από το χαρακτήρα και την ιδεολογία της στρατευμένη στην προσπάθεια, ο πολιτισμός να μετατραπεί σε ζωτικό μοχλό πολιτικής και κοινωνικής ανάτασης διαμορφώνοντας μια κοινωνία που θα προβάλει έναν αυθεντικό τρόπο ζωής. Μέσα από την ιστορική της πορεία ανέπτυξε ένα πολιτιστικό κίνημα, το οποίο μεταφέρει τις αληθινές πολιτιστικές αξίες, ενθαρρύνει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, προβάλλει το έργο των Κυπρίων δημιουργών, διατηρεί και αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις άλλων χωρών.

25. Η ανάπτυξη αθλητικής δραστηριότητας στους νέους συμβάλει σημαντικά  στην δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου, στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, στην σωματική και πνευματική τους υγεία, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και του χαρακτήρα τους μέσα από την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας. Συμβάλλει στην ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων, τη βία και εγκληματικότητα, αλλά και την μαζική υποκουλτούρα που κατακλύζει τους νέους. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και η επιδίωξη επίτευξης του μέγιστου κέρδους έχει αναιρέσει τα χαρακτηριστικά που έπρεπε να έχει ο αθλητισμός. Ο Αθλητισμός γίνεται υπόθεση των λίγων και των εκλεκτών, η χρήση αναβολικών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ η διαπλοκή στο χώρο του αθλητισμού διεθνώς δίνει και παίρνει. Η ΕΔΟΝ δεν αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως ενασχόληση μόνο για τους εκλεκτούς και τους πρωταθλητές. Για μας ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης.

26. Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε νέου και νέας. Πέραν από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ο τουρισμός αποτελεί επίσης μια δυνατότητα για ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Παράλληλα η περίοδος διακοπών είναι αναγκαία, για να μπορούν οι άνθρωποι να ξεκουραστούν, σωματικά και ψυχικά, από τους εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής που επιβάλλει η καπιταλιστική κοινωνία. Στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού, ακόμη και το αυτονόητο δικαίωμα σε διακοπές δεν είναι δεδομένο για όλους. Η ΕΔΟΝ, αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως δικαίωμα στο οποίο θα πρέπει να έχουν εύκολη και φτηνή πρόσβαση όλοι οι νέοι και νέες της Κύπρου. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε τον τουρισμό ως μέσο επαφής των νέων με τα επιτεύγματα του πολιτισμού της Κύπρου αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και κατ’ επέκταση ως εκπαιδευτικό μέσο.

27. Η κύρια πηγή γέννησης και τροφοδότησης του προβλήματος διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι το ίδιο το στάδιο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και ειδικότερα με τα προβλήματα, τα αδιέξοδα, τις ανασφάλειες που δημιουργεί η σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα στους νέους. Στο σύστημα που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των πάντων αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη η αντιμετώπιση του ανθρώπου ως αναλώσιμου είδους από το οποίο μπορεί να εξαχθεί κέρδος. Το εμπόριο των ναρκωτικών θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχει εμπόριο. Αποτελεί σάρκα από την σάρκα του καπιταλισμού και υπακούει στους νόμους αυτού του συστήματος.  Η θέση μας για αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται σε ένα πλέγμα μέτρων για την πρόληψη - θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Η ΕΔΟΝ είναι κάθετα αντίθετη με τις προσεγγίσεις τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών αλλά και της νομιμοποίησής τους. Αυτή η πολιτική απέτυχε παταγωδώς οξύνοντας το πρόβλημα, αφού το ζητούμενο δεν είναι απλά η χρήση μιας βλαβερής ουσίας αλλά το «γιατί» της χρήσης, το τι συμβολίζει η χρήση, τι σύστημα αξιών και στάση ζωής συνοδεύει τη χρήση.

28. Ιδιαίτερα επιρρεπείς στο φαινόμενο της παραβατικότητας βρίσκονται οι νέοι που προέρχονται από τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού. Αυτό επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα του φαινομένου και καταδεικνύει ότι τα εν γένει χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, όπως αυτά της οικονομικής ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας, της ανυπαρξίας ίσων ευκαιριών στη ζωή των νέων και της αποξένωσης, αποτελούν τη βασική γενεσιουργό αιτία τέτοιων φαινομένων. Μέσα σ’ αυτό τον ασφυκτικό κλοιό προβάλλει εντονότερα η τάση των νέων για ανεξαρτητοποίηση και αμφισβήτηση, η ανάγκη έκφρασης της ιδιαιτερότητάς τους σε όλες τις εκδηλώσεις τους – την εξωτερική εμφάνιση, τον τρόπο συμπεριφοράς, στην παρέα, την ψυχαγωγία, τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η κυβέρνηση του συν. Δημήτρη Χριστόφια καταβάλλει μια ευρύτερη προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης που αφορά την εκπαίδευση, την οικογένεια και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς απασχόλησης της νεολαίας, έχει συσταθεί μόνιμη επιτροπή εγκληματικότητας, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του θεσμού των γονεϊκών συμβούλων, ενώ αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες στήριξης προς τους κρατούμενους στις κεντρικές φυλακές.

29. Από την αρχή της εμφάνισης του καπιταλιστικού συστήματος, η βιομηχανοποίηση της παραγωγής συνδυάστηκε με αλόγιστη κατάχρηση των φυσικών πόρων της γης,  όπως είναι η ενέργεια, το νερό, τα δάση κ.λπ. Παράλληλα στο όνομα της ούτω καλούμενης, από τους καπιταλιστές, «ανάπτυξης», η φύση αποτελεί αναλώσιμο προϊόν. Το πιο πάνω είναι το βασικότερο επιχείρημα, γιατί ο αγώνας για προστασία του Περιβάλλοντος είναι αγώνας ενάντια στον Καπιταλισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα οικολογικά θέματα. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ με προτάσεις και διεκδικήσεις, που δεν αρκούνται σε ένα γενικόλογο ευχολόγιο αλλά βασίζονται σε μια συνολική κριτική προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η ΕΔΟΝ παράλληλα με τη διεκδίκηση από την πολιτεία της εφαρμογής μέτρων για τη διατήρηση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος συμβάλλει αποφασιστικά και στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης ανάμεσα στη νεολαία και την κοινωνία γενικότερα, με τις θέσεις και τη δράση της.

30. Το φαινόμενο της μετανάστευσης αξιοποιείται από το κοινωνικό – οικονομικό κατεστημένο ως ο αποδιοπομπαίος τράγος που ευθύνεται για όλα τα κακώς έχοντα στην κοινωνία,  όπως είναι η αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας. Επιπρόσθετα, διάφοροι κύκλοι δε διστάζουν να κινδυνολογούν ισχυριζόμενοι ότι από την παρουσία των μεταναστών διαβρώνονται τα ήθη, τα έθιμα και ο πολιτισμός μας. Μέχρι πρόσφατα στην Κύπρο μιλούσαμε για μεμονωμένες περιπτώσεις εμφάνισης ρατσιστικής συμπεριφοράς. Ωστόσο σήμερα καταγράφεται μια εμφάνιση σε οργανωμένη βάση ακροδεξιών-ρατσιστικών οργανώσεων. Η ΕΔΟΝ θεωρεί ότι τόσο οι Κύπριοι όσο και οι ξένοι εργαζόμενοι είναι αμφότεροι θύματα του ντόπιου και του πολυεθνικού κεφαλαίου και αντικείμενα εκμετάλλευσης και καταπίεσης από τα ίδια ποικιλώνυμα μεγάλα συμφέροντα. Η πολιτική της Ε.Ε. από τη μια εντείνει την καταστολή των μεταναστευτικών κυμάτων και από την άλλη τους αντιμετωπίζει ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Γι’ αυτό η ΕΔΟΝ αγωνίζεται μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις ενάντια σε μέτρα όπως το Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τα κέντρα κράτησης μεταναστών, κτλ. Ως εκ τούτου εκείνο που επιβάλλεται είναι ο κοινός αγώνας Κυπρίων και ξένων εργαζομένων με άξονα την απόδοση και το σεβασμό των εργασιακών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και η συνεπής πάλη των εργαζομένων ενάντια στον καπιταλισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τη συνοδεύουν. Σε συνεργασία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να εντείνουμε την επαφή μας και τη δράση μας μέσα στους νέους μετανάστες.

31. Οι νέοι έχουν ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσουν στις τοπικές κοινωνίες τόσο για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα (πολιτισμός, αθλητισμός, επιμόρφωση, κοινωνικά προβλήματα κ.ά.), όσο και για γενικότερα ζητήματα (πολεοδομικός σχεδιασμός και έργα υποδομής, περιβάλλον, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.). Η ΕΔΟΝ καλείται να συνεχίσει την προσπάθειά της, για να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες τοπικής διοίκησης. Επιπλέον, πέρα από τα θεσμικά όργανα καλούμαστε να αναπτύξουμε δράση και προσφορά σε τοπικό επίπεδο.

32. Η γυναίκα καλείται να εκπληρώσει πολλούς ρόλους σε ένα καθ’ όλα εχθρικό περιβάλλον, το οποίο το ίδιο το σύστημα καλλιεργεί και αναπαράγει. Μερικοί από τους ρόλους που επωμίζεται, είναι αυτοί της μάνας, της συζύγου και της εργαζόμενης. Φαινόμενα, όπως η ανεργία, οι νέες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, ο διαχωρισμός και η τυποποίηση των επαγγελμάτων με βάση το φύλο, κτυπούν αδυσώπητα το γυναικείο πληθυσμό. Οι πλείστες γυναίκες, λόγω της κυρίαρχης ιδεολογίας προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι ένα και το αυτό με το αντρικό φύλο, καταβάλλοντας προσπάθεια και αναπτύσσοντας συμπεριφορές αντίστοιχες και ερχόμενες σε αντίθεση με την ίδιά τους τη φύση. Το ζήτημα δεν έγκειται στην ισοπεδωτική μίμηση των αντρικών προτύπων, αλλά στην καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης, που να αποδέχεται το ρόλο και τη φύση της γυναίκας, να την προστατεύει, να τη στηρίζει και να τη σέβεται γι’ αυτό.  Συνεπώς η ΕΔΟΝ έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή αυτών των αντιλήψεων τόσο ανάμεσα στους ίδιους τους νέους για τον ισότιμο καταμερισμό μέσα στην οικογένεια, όσο και στο να διαπαιδαγωγήσει τις νέες γυναίκες, ώστε να αναπτύξουν κουλτούρα συλλογικής διεκδίκησης για τα ζητήματα που τις αφορούν.

33. Βάση του όλου οικοδομήματος της ΕΔΟΝ αποτελεί η τοπική οργάνωση, η οποία αναπτύσσει δράση στην κοινότητα, στη συνοικία, στο σχολείο, στους τόπους δουλειάς, τις σχολές και τα Πανεπιστήμια. Μια τοπική οργάνωση μαζική, η οποία λειτουργεί κανονικά και αναπτύσσει δραστηριότητα προς διάφορες κατευθύνσεις μπορεί όσο κανένας άλλος να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από τους νέους, να διοχετεύσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τη διάθεση της νεολαίας για συλλογική συμμετοχή και δράση. Κατ΄ επέκταση πάγιος στόχος της ΕΔΟΝ είναι η αύξηση των τοπικών οργανώσεων και μελών.

Έχει επιτευχθεί ο στόχος για περαιτέρω μαζικοποίηση των Τ.Ο. της ΕΔΟΝ, από το 15ο μέχρι το 16ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Παρουσιάζεται μια αύξηση των μελών μας στις Σχολές και στα σχολεία και μια μικρή βελτίωση σε ό,τι αφορά στις Τ.Ο. στη συνοικία με διαφοροποιήσεις ασφαλώς από επαρχία σε επαρχία.

Η βελτίωση αυτή αντανακλά ευρύτερα στη δουλειά και τη δράση μας ανάμεσα στους μαθητές και τους φοιτητές όπως και στα αποτελέσματα που σημειώνουμε. Συνεχίζουν ασφαλώς να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και υπερπήδησης αδυναμιών που παρουσιάζονται. Η αδυναμία που παρουσιάζουμε στους Νέους Εργαζόμενους, παρά την σοβαρή βελτίωση από το προηγούμενο συνέδριο, προβληματίζει όχι μόνο για την εν γένει αδυναμία να φτάσουμε σε μια σημαντική μερίδα της κυπριακής νεολαίας αλλά και γιατί συνεπάγεται ουσιαστικά προβλήματα στην όλη δουλειά μας, όπως η ανεπαρκής στελέχωση σωμάτων και οι αδυναμίες στην παρακολούθηση και καθοδήγηση Τ.Ο. και βοηθητικών γραφείων.

34. Στην τοπική οργάνωση και στο επίπεδο λειτουργίας της είναι που στηρίζει η ΕΔΟΝ τη σταθερή και συστηματική δράση της, την υλοποίηση των στόχων της και την αξιοποίηση της προσφοράς ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού μελών της. Η συνεχής επιδίωξη λοιπόν της εύρυθμης λειτουργίας των τοπικών οργανώσεών μας έχει μια ιδιαίτερη σημασία.

Τα καθοδηγητικά σώματα σε επαρχιακό επίπεδο, θα πρέπει να είναι έτοιμα να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στις τοπικές οργανώσεις και συνεχώς να τις παρακολουθούν καθοδηγώντας τις και όχι υποκαθιστώντας τις. Έλεγχος και στήριξη της δουλειάς μας πρέπει να γίνεται και από την Κεντρική Γραμματεία προς τις Επαρχιακές Οργανώσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής στελέχωση των καθοδηγητικών σωμάτων με έμμισθο και εθελοντικό δυναμικό που να έχει τις πολιτικές και οργανωτικές δυνατότητες.

Οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να προετοιμάζονται κατάλληλα και σε αυτές να φτάνουμε οργανωμένα.

Η τοπική επιτροπή, που καθοδηγεί τη δράση της τοπικής οργάνωσης από Γενική Συνέλευση σε Γενική Συνέλευση, θα πρέπει να συνεδριάζει συχνά και τακτικά και να φροντίζει για την υλοποίηση του πλάνου δραστηριοτήτων και την εμπλοκή ΕΔΟΝιτών στη δουλειά.

Η πραγματοποίηση πλατιών συσκέψεων τοπικά βοηθά στο να διατηρείται ζωντανή η σχέση με τους ΕΔΟΝίτες, να τους κρατάει ενήμερους.

35. Ο ρόλος των καθοδηγητικών σωμάτων της ΕΔΟΝ στην υλοποίηση των στόχων και την εύρυθμη λειτουργία της Οργάνωσης είναι αποφασιστικής σημασίας, γι’ αυτό και πάντοτε θα πρέπει να διατηρούν ζωντανή την επαφή τους με τη βάση.

Τα καθοδηγητικά σώματα, για να είναι σε θέση να καθοδηγούν τη δουλειά της Οργάνωσης που αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα και σε διάφορες κατευθύνσεις χρειάζεται να αφουγκράζονται τον παλμό της νεολαίας, την επικαιρότητα των προβλημάτων, των αναζητήσεων και των προβληματισμών της, έτσι που να γίνεται σωστή αξιολόγηση των στόχων και της δράσης που αναλαμβάνει η Οργάνωση.

36. Η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΔΟΝ επιβάλλει τη συχνή ανανέωση γι’ αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμα να σχεδιάζεται η ανανέωση και ενίσχυση με νέα στελέχη των καθοδηγητικών σωμάτων, όσο και των τοπικών οργανώσεων. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που να βγάζει στελέχη. Τέτοια συνταγή είναι μόνο η εμπλοκή νέων στην καθημερινή δραστηριότητα της οργάνωσης, είναι η ζύμωση στο πεδίο της πάλης για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα. Μόνο αυτή η προϋπόθεση δημιουργεί την αντικειμενική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε πολιτική ανάδειξης στελεχών.

Επιβάλλεται να ενισχύσουμε τους δεσμούς και την οργανωτική σχέση των Τ.Ο. του Μαθητικού, του Φοιτητικού και των Νέων Εργαζομένων, έτσι που στη μεταφορά από τον ένα χώρο στον άλλο να μην έχουμε απώλειες δυνάμεων.

37. Το να γίνει ένας νέος ή νέα μέλος της ΕΔΟΝ είναι μια πράξη πρώτα απ΄ όλα πολιτική. Το να εγγραφεί κάποιος μέλος στην ΕΔΟΝ δεν είναι απλή υπόθεση και θα πρέπει να αποδίδουμε τη δέουσα σημασία, εξηγώντας και διευκρινίζοντας στον καθένα που προσεγγίζουμε για να γίνει μέλος τις ευθύνες και τα δικαιώματά του, συζητώντας και διαφωτίζοντάς τον για το χαρακτήρα, την ιδεολογία και τη δράση της ΕΔΟΝ. Η σύνδεση ενός νέου/ νέας με την οργάνωση αποτελεί το πρώτο βήμα συνειδητοποίησής του/ της, το οποίο ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα που αφορούν στην ενεργή συμμετοχή στη ζωή της οργάνωσης.

Η επιτυχία της Οργανωτικής μας εξόρμησης στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς αποτελεί τη βάση για την εκπλήρωση των στόχων μας στο υπόλοιπο της χρονιάς. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για μια οργάνωση με το χαρακτήρα της ΕΔΟΝ, της οποίας η μαζικότητα, η στήριξη της Οργάνωσης στη βάση της, η εμπλοκή του κάθε μέλους στη δουλειά και η δυνατότητα να φτάνουμε και στον τελευταίο νέο είναι πρώτιστα ιδεολογική επιλογή. Η διαλεκτική σχέση μεταξύ του ποσοτικού και του ποιοτικού στην οργανωτική εξόρμηση αποτελεί το συστατικό στοιχείο για την επιτυχία. Εάν, ενώ επιδιώκουμε την διασφάλιση της μαζικότητας, το συνδυάζουμε με την πολιτική κουβέντα με τα νέα μέλη ή και την ανανέωση των ΕΔΟΝιτών, θα έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα.

38. Η ύπαρξη τοπικών οργανώσεων στο Σχολείο παρέχει τις δυνατότητες παρέμβασης μέσα στο ίδιο το σχολείο ενός χώρου, όπου η ιδεολογική αντιπαράθεση είναι κυρίαρχο στοιχείο. Είναι απαραίτητη λοιπόν η ενίσχυση της δράσης τους και η αναβάθμιση του πολιτικού τους ρόλου. Υπάρχει συνεχής αυξητική οργανωτική πορεία στο μαθητικό τμήμα της Οργάνωσής μας. Έχουν συσταθεί και λειτουργούν τοπικές οργανώσεις σε όλα σχεδόν τα λύκεια και τις τεχνικές σχολές και σε σημαντικό αριθμό εξατάξιων γυμνασίων της υπαίθρου και ιδιωτικών σχολείων. Στην Οργανωτική εξόρμηση παρουσιάζεται αύξηση των μελών στις μαθητικές τοπικές οργανώσεις, κάτι πολύ θετικό για την ανάπτυξη της δράσης μας.

39. Τα τέσσερα προηγούμενα συνέδρια της Οργάνωσης, εκτιμώντας σωστά τις συνθήκες ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συνεχή άνοδο του αριθμού των νέων που επιδιώκουν τη μόρφωση, οδήγησαν στην περαιτέρω οργάνωση της παρέμβασής μας στους φοιτητικούς χώρους. Το Φοιτητικό Τμήμα συνεχίζει να ενισχύεται τα τελευταία χρόνια, εξακολουθώντας να αποτελεί την μεγαλύτερη αριθμητικά, Επαρχιακή Οργάνωση της ΕΔΟΝ. Έχουν ιδρυθεί ή επαναλειτουργήσει σειρά Τοπικών Οργανώσεων (π.χ. ΤΕ.ΠΑ.Κ., Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Βόλος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Frederick Λεμεσού, Χαλκίδα, Λαμία, Καλαμάτα).

Μεγάλης σημασίας κρίνεται η σταθεροποίηση σε ψηλά επίπεδα των ποσοστών μας στους πλείστους χώρους σπουδών, γεγονός που αποδεικνύει την επιβράβευση της διεκδικητικής πολιτικής και φιλοσοφίας των δικών μας δυνάμεων, καθώς επίσης και της συνδικαλιστικής και πολιτιστικής δράσης μας. Τα θετικά αποτελέσματα είναι προϊόν του ορθού συνδυασμού προσωπικής και πολιτικής επαφής.

40. Η διεκδικητική δράση αποτελεί συστατικό στοιχείο τη φιλοσοφίας της ΕΔΟΝ για το κίνημα της νεολαίας. Είναι μέσα από τη δικαιωμένη αυτή φιλοσοφία που επιτυγχάνεται η  ανάδειξη μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τη νέα γενιά του τόπου μας. Η διεκδικητική δράση αποτελεί τη δική μας πρόταση για επίλυση αυτών των προβλημάτων και αναπτύσσεται πρωτίστως στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία και το λαό μας, όπως το Κυπριακό και ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, αλλά και σε κάθε πεδίο δραστηριοποίησης της νεολαίας στους χώρους μόρφωσης, εργασίας ακόμα και ψυχαγωγίας, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για συλλογική πάλη και διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Η ΕΔΟΝ προσπαθεί να διοχετεύσει αυτή τη φιλοσοφία κυρίως στις μαζικές οργανώσεις νεολαίας, σε μαθητικούς συλλόγους, φοιτητικές ενώσεις, τοπικές οργανώσεις σε σχολεία, σπουδαστικούς χώρους και στη συνοικία  με  κύριο στόχο τη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων με τα ιδανικά της αριστεράς.

41. Με τον όρο πλατιά δραστηριότητα εννοούμε το σύνολο της δράσης της οργάνωσης στον τομέα του πολιτισμού και τον ευρύτερο τομέα ψυχαγωγίας των νέων. Στην πλατιά δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται τα φεστιβάλ, οι συναυλίες, πολιτικό-καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις, αθλητικά τουρνουά και πρωταθλήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, πάρτι, διοργάνωση μπουάτ, κινηματογραφικές προβολές, διατήρηση μουσικών, χορευτικών, θεατρικών σχημάτων κ.ο.κ. Η ΕΔΟΝ επιδιώκει την ενεργητική εμπλοκή των νέων στις τέχνες, τον πολιτισμό, δίνοντας δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα όμως, η πλατιά δραστηριότητα με τη δυνατότητα που παρέχει στην Οργάνωση για μαζική επαφή με τους νέους αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μηχανισμό για άμεση και έμμεση πολιτική- ιδεολογική επίδραση σε πλατιά στρώματα νεολαίας.

42. Οι σύλλογοι του Λαϊκού Κινήματος αποτέλεσαν για δεκαετίες φάρο πολιτιστικής, αθλητικής, αλλά και πολιτικής δραστηριότητας και δημιουργίας. Σήμερα αδυνατούν στις περισσότερες περιπτώσεις να διαδραματίσουν τον ίδιο ρόλο με αποτέλεσμα η δράση τους να παρουσιάζει σοβαρή υποχώρηση. Υποχώρηση, η οποία οφείλεται πρωτίστως σε αντικειμενικούς λόγους, όπως ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου των νέων, οι πολλαπλές επιλογές «ψυχαγωγίας» που προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα και από το διαδίκτυο, καθώς επίσης και οι «αξίες» και τα πρότυπα που προάγονται από την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική του καπιταλισμού.

Ενάντια σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να οικοδομείται η συνεργασία των Τ.Ο. της ΕΔΟΝ με τις επιτροπές των τοπικών συλλόγων, έτσι ώστε να συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της δράσης του Τοπικού Λαϊκού Κινήματος και την εμπλοκή περισσότερων στελεχών της ΕΔΟΝ στη ζωή και δράση του Τοπικού Συλλόγου. Η δημιουργία ειδικών χώρων για τη νεολαία που θα αξιοποιούνται για τη διοργάνωση μουσικών βραδιών, μπουάτ – αφιερωμάτων, καθώς και μορφωτικής δουλειάς, αποτελεί προϋπόθεση για την σταθερή προσέλκυση των νέων στους συλλόγους.

43. Η μορφωτική δουλειά στην ΕΔΟΝ έχει δημιουργήσει μια καλή βάση που μπορεί να ικανοποιεί αρκετές ιδεολογικό – μορφωτικές ανάγκες. Η καθιέρωση από χρόνια τώρα των παγκύπριων και επαρχιακών σεμιναρίων, οι μορφωτικές σχολές, η καθιέρωση ελάχιστου αριθμού διαλέξεων στις τοπικές οργανώσεις ως μέρος του ετήσιου προγραμματισμού δράσης της Οργάνωσης, είναι ένας γερός σκελετός πάνω στον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να κτίζουμε. Σημαντικός θεσμός που πρέπει να αξιοποιηθεί είναι η ιδεολογική σχολή για στελέχη της ΕΔΟΝ. Σημαντική πρόκληση παραμένει η μορφωτική δουλειά στις Τ.Ο. και η μαζικοποίηση της μορφωτικής μας δουλειάς.

44. Το Παγκύπριο Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων μέσα από την πολύπλευρη δράση του, έχοντας κυρίως παιδαγωγικό χαρακτήρα, στοχεύει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών με τα πανανθρώπινα ιδανικά της Αριστεράς, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας. Στοχεύει στην καλλιέργεια των αισθημάτων της αλληλεγγύης και της φιλίας με τους λαούς όλου του κόσμου, αλλά κυρίως στη δημιουργία ατόμων με πολύπλευρη προσωπικότητα.

Στις σημερινές συνθήκες, όπου τα παιδιά υφίστανται και αυτά την πίεση του συστήματος με την εμπορευματοποίηση των πιο βασικών αναγκών τους, ο ρόλος του κινήματος των ΕΔΟΝόπουλων είναι ακόμα σημαντικότερος. Το παιδί πια δεν έχει ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και δημιουργική ενασχόληση, αφού η παραπαιδεία ξεκινά από την παιδική ηλικία και οι γονείς υποκύπτουν στις λογικές της ωφελιμιστικής προσέγγισης της ζωής.

Η οργάνωση πρέπει να δώσει βαρύτητα στη μαζικοποίηση του παιδικού μας κινήματος και σε συνεργασία με το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα να βρούμε λύσεις. Το κίνημα ΕΔΟΝόπουλων οφείλει να γίνει περισσότερο εξωστρεφές αναπτύσσοντας περαιτέρω δράση που να απευθύνεται στις ανάγκες των σύγχρονων συνθηκών στην τοπική κοινωνία.

45. Η παρουσία της ΕΔΟΝ στο παγκόσμιο αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κίνημα νεολαίας στηρίζεται σε δύο βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αφενός στον αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αφετέρου στη διεθνιστική αλληλεγγύη, η οποία πηγάζει από την ιδεολογική μας θεώρηση πως η Αριστερά πρέπει να πρωτοστατεί στην έμπρακτη στήριξη όλων των αγωνιζόμενων λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική ευημερία, πρόοδο και σοσιαλισμό.

Προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, η οργάνωση έχει επιτύχει να κρατήσει σωστά ενημερωμένες τις αδελφές οργανώσεις και τις διεθνείς ή περιφερειακές δομές στις οποίες συμμετέχει. Πέτυχε να συμπεριληφθούν σε αποφάσεις και διακηρύξεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, αλλά και σε έγγραφα της 17ης Γενικής Συνέλευσής της, οι θέσεις της οργάνωσης για επίλυση του κυπριακού.

Στο επίπεδο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, η Οργάνωση συμμετείχε σε αποστολή στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Κολομβία και τα Βαλκάνια. Με αποστολές στην Κούβα, στον Λίβανο και την Παλαιστίνη εκφράσαμε έμπρακτα και αποτελεσματικά τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Με τη συμμετοχή μας σε διάφορα συνέδρια, φεστιβάλ, διεθνείς συναντήσεις και επισκέψεις. Στο εσωτερικό με την έκδοση ανακοινώσεων και διακηρύξεων,  με τη διοργάνωση εκδηλώσεων συμπαράστασης και διαμαρτυρίας, με την οικονομική ενίσχυση, με συλλογή υπογραφών στήριξης και διοργάνωση συζητήσεων για διεθνή ζητήματα.

46. Βασικός πυλώνας διεθνούς δράσης της ΕΔΟΝ αποτελεί η δραστηριοποίησή της στην ΠΟΔΝ. Η Ομοσπονδία αποτελεί τον σημαντικότερο διεθνή αντιιμπεριαλιστικό αγωνιστικό οργανισμό σε επίπεδο νεολαίας. Η ΠΟΔΝ έχει καταφέρει να ανακάμψει σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το ’90 και αναπτύσσει μια πολύπλευρη και αποτελεσματική δράση σχεδόν σε όλες τις ηπείρους.

Στο διάστημα από το προηγούμενο συνέδριό μας, η ΠΟΔΝ πραγματοποίησε τη 17η Γενική Συνέλευσή της στο Βιετνάμ τον Μάρτιο του 2007.  Η ΕΔΟΝ για άλλη μια φορά εξελέγη στο Γενικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και στη θέση του συντονιστή της Περιφέρειας της Ευρώπης και Β. Αμερικής (CENA). Η ΕΔΟΝ οφείλει να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα καθοριστικό και γεφυρωτικό ρόλο στην ΠΟΔΝ.

Σημαντικότατος πυλώνας διεθνούς δραστηριότητας της ΠΟΔΝ και φυσικά και της ΕΔΟΝ αποτελούν τα Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ). Αποφασιστικός παράγοντας, κατά την εκτίμησή μας, για την επιτυχία του θεσμού των ΠΦΝΦ αποτελεί η διασφάλιση του πολιτικού αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα και περιεχομένου των ΠΦΝΦ. Αυτό το χαρακτήρα πρέπει να διασφαλίζουμε πάντα ότι τόσο η φιλοξενούσα χώρα και Οργάνωση, όσο και οι συμμετέχοντες, θα τον ασπάζονται, θα τον εκπροσωπούν και θα τον διαδίδουν.

47. Tο εκφραστικό όργανο της EΔON πέρασε μέσα από συμπληγάδες πέτρες στην πολύχρονη ιστορία έκδοσής του, αλλάζοντας κατά καιρούς μορφή, στη βάση των οικονομικών κυρίως δεδομένων της οργάνωσης. Η ΕΔΟΝ παραμένει η μοναδική πολιτική οργάνωση νεολαίας που εκδίδει σε τακτική βάση εφημερίδα που να απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους. Κύρια έγνοια μας πρέπει να είναι, σε πρώτο στάδιο, η αύξηση της κυκλοφορίας του εντύπου μας, και σε δεύτερο στάδιο η αναβάθμισή του, σε επίπεδο εμφάνισης, ποιότητας και περιεχομένου. Eκτός από την οικονομική πτυχή, για την EΔON έχει τεράστια πολιτική σημασία να καταλήγει η εφημερίδα στα χέρια όσο το δυνατό περισσότερων νέων. Aποτελεί, σ’ αυτό τον τόπο, μία από τις ελάχιστες φωνές που αντιπροτάσσουν στα διαβρωμένα ΜΜΕ του σήμερα, τις δικές τους ποιοτικές προτάσεις, θέσεις και δράσεις.

48. Η λειτουργία της κατασκήνωσης της ΕΔΟΝ αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ευρύτερής μας δραστηριότητας. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για δύο μεγάλα τμήματα της Οργάνωσης, το μαθητικό τμήμα και το κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων. Η κατασκήνωση συνδράμει με τρόπο καθοριστικό στην ιδεολογικοπολιτική κατάρτιση των μαθητικών στελεχών μας, στη δημιουργία ευαισθησιών και συνείδησης στα ΕΔΟΝόπουλα, αλλά δυναμώνει ταυτόχρονα τους δεσμούς μεταξύ των ΕΔΟΝιτών από τη μια και των ΕΔΟΝιτών με την Οργάνωσή μας από την άλλη. Παράλληλα, η κατασκήνωση προσφέρει τη δυνατότητα στα ΕΔΟΝόπουλα και τους ΕΔΟΝίτες να αξιοποιήσουν δημιουργικά και παραγωγικά τον ελεύθερό τους χρόνο ερχόμενοι σε επαφή με ευρύτερες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

49. Το 16ο Συνέδριο της Οργάνωσης αποτελεί πια σταθμό εκκίνησης προς τα μπρος. Μια αφετηρία για αναβάθμιση του αγώνα της προοδευτικής, της αριστερής νεολαίας της Κύπρου με στόχο την κατάκτηση και πραγμάτωση των οραμάτων μας. Θέτουμε έτσι στην προμετωπίδα μας τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας. Δένουμε αρμονικά με τον ευγενικό αυτό στόχο, την πάλη για βελτίωση της ποιότητας ζωής της νέας γενιάς. Διατηρούμε ξεκάθαρη την προοπτική της οικοδόμησης της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας της ισότητας και της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Της κοινωνίας του σοσιαλισμού.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κοινωνική αλλαγή περνάει μέσα από την πάλη για το σήμερα. Η επιτυχία των πρόσφατων προεδρικών εκλογών απέδειξε  εκ νέου αυτό το γεγονός. Έθεσε στην ΕΔΟΝ ακόμη πιο απαιτητικά καθήκοντα. Με πρώτο το καθήκον να καταστεί ακόμη πιο ισχυρή, στήριγμα του πρόεδρου της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Συνεχίζοντας στον δρόμο της πάλης για κοινωνική δικαιοσύνη.

«ΙΣΧΥΡΗ ΕΔΟΝ: Αγώνας για Επανένωση και Κοινωνική Δικαιοσύνη»

© 2024 EDON. All Rights Reserved.