Η παρεξηγημένη «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης

Εδώ και δέκα τόσους μήνες διακυβέρνησης του τόπου από τον κ. Αναστασιάδη και τους συνοδοιπόρους του παιδεύω το μυαλό μου προσπαθώντας να εννοήσω πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον όρο «κοινωνική ευαισθησία» σε μια κοινωνία που έχει καταστραφεί οικονομικά, σε μια κοινωνία που οι άνεργοι αυξάνονται ώρα με την ώρα, σε μια κοινωνία όπου οι μισθοί βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται νέοι φόροι, σε μια κοινωνία όπου η στήριξη διαφόρων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατακρεουργείται, σε μια κοινωνία όπου ο πλούτος του κράτους βγαίνει στο ξεπούλημα, κλπ, κλπ, κλπ.

Τι αποτελεί ελληνική παιδεία;

Κάθε φορά που ανοίγει η συζήτηση για το χαρακτήρα της παιδείας μας, ξυπνούν μνήμες της φοιτητικής μας ζωής, τότε που το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι καθηγητές και οι φοιτητές του βρεθήκαμε στο στόχαστρο των ίδιων αυτόκλητων υπερασπιστών της παιδείας μας από τον «αφελληνισμό» και την «κυπριοποίηση».

Οι διαχρονικές ιδέες του  Μαρξ

Αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 130 χρόνια από το θάνατο του Μαρξ. Η επιστημονική του όμως ανάλυση για τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής παραμένει διαχρονική και αξεπέραστη. Έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ακόμα και δημοσιολόγοι χωρίς μαρξιστικό προσέγγιση παραπέμπουν στην ανάλυση του Μαρξ για τις κρίσεις του καπιταλισμού.

Σελίδα 1 από 3

© 2024 EDON. All Rights Reserved.