Ποιοι είμαστε

 

Η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ) είναι αυτοτελής δημοκρατική, μαζική, πολιτική και πολιτιστική οργάνωση της νεολαίας. Η ΕΔΟΝ αποτελεί συστατικό μέρος του κινήματος της Αριστεράς στην Κύπρο και διατηρεί στενές σχέσεις μ΄ αυτό.

Το προοδευτικό κίνημα της νεολαίας στην Κύπρο από της ίδρυσης της ΑΟΝ το 1944 και της ΕΔΟΝ το 1959, έχει δώσει δυναμικά το παρόν του σ΄ όλους τους αγώνες του λαού μας ενάντια στην αποικιοκρατία, για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.  Στο κάλεσμα της πατρίδας δεκάδες είναι οι ΑΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτες που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή.

Παράλληλα, η σφραγίδα της ΑΟΝ και της ΕΔΟΝ είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένη σ΄ όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού μας, καθώς και στις διεκδικήσεις και κατακτήσεις της νέας γενιάς στη ζωή, τη μόρφωση και τη δουλειά.

Είναι γι΄ αυτό που η ΕΔΟΝ έχει καταστεί στη συνείδηση του λαού μας, και ιδιαίτερα της νεολαίας, ως η πρωτοπόρα μαχητική, μαζική και δημοκρατική οργάνωση νεολαίας εντάσσοντας στις γραμμές της χιλιάδες νέους και νέες από κάθε γωνιά της Κύπρου, εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές.

Μέλος της ΕΔΟΝ μπορεί να γίνει κάθε νέος και νέα, ηλικίας 14 μέχρι 33 χρόνων, που συμφωνά με τις βασικές αρχές και το καταστατικό της οργάνωσης.

 

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΔΟΝ

Η ΕΔΟΝ με βάση το καταστατικό της παλεύει για:

  • Την εξασφάλιση στη νεολαία ενός πραγματικά ελεύθερου και ευτυχισμένου μέλλοντος χωρίς οικονομική εκμετάλλευση και κοινωνική καταπίεση.
  • Τη δημιουργία μιας Κύπρου ανεξάρτητης, κυρίαρχης, εδαφικά ακέραιης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατικοποιημένης, στην οποία θα ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα όλοι οι κάτοικοί της, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, θρησκεία ή γλώσσα.
  • Τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας με τα ιδανικά της Αριστεράς και του σοσιαλισμού – τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, του ανθρωπισμού και του διεθνισμού.
  • Την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία στη δουλειά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο.

Για την προώθηση των πιο πάνω σκοπών η ΕΔΟΝ επιδιώκει την ενότητα δράσης της νεολαίας του νησιού και προάγει την προσέγγιση, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής νεολαίας.

 

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΔΟΝ

Η ΕΔΟΝ είναι συγκροτημένη και λειτουργεί στη βάση δημοκρατικών αρχών:

α) Τα μέλη της ΕΔΟΝ εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και συμμετέχουν δραστήρια στον καθορισμό της πολιτικής της Οργάνωσης, στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων.

β) Όλα τα καθοδηγητικά σώματα από την Τοπική Επιτροπή μέχρι το Κεντρικό Συμβούλιο είναι αιρετά, εκλέγονται με τη δραστήρια συμμετοχή των μελών της Οργάνωσης και λογοδοτούν στα σώματα που τα ανάδειξαν.

γ) Η κριτική και η αυτοκριτική είναι συστατικό στοιχείο της δουλειάς της Οργάνωσης και στοχεύει στον έλεγχο και στην ανάπτυξή της, στη διόρθωση τυχόν λαθών, στη διαπαιδαγώγηση των μελών και των στελεχών, στη διαφύλαξη των δημοκρατικών αρχών και της συλλογικότητας.  Η κριτική και αυτοκριτική γίνεται πάντα μέσα στα σώματα της ΕΔΟΝ με μοναδικό σκοπό το όφελος της Οργάνωσης.

 

ΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η ΕΔΟΝ αναπτύσσει πλούσια πολυεπίπεδη δραστηριότητα η οποία βασίζεται στους στόχους και τις αρχές της.

Με κινητοποιήσεις, εκστρατείες, παρεμβάσεις στους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, με άσκηση πίεσης μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, με εκδηλώσεις τοπικού, επαρχιακού και παγκύπριου χαρακτήρα, η ΕΔΟΝ αναδεικνύει, ανακινεί και προβάλλει τις θέσεις της στα καυτά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία.  Πρωταρχική θέση στη δράση της έχει φυσιολογικά η ενίσχυση του αγώνα του λαού μας για την επανένωση και την ελευθερία της Κύπρου και για το σεβασμό της ιστορικής αλήθειας.  Η παιδεία, το περιβάλλον, η κοινωνική περιθωριοποίηση, η ανεργία, τα προβλήματα της εργαζόμενης, φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας κατέχουν επίσης εξέχουσα θέση στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΔΟΝ.

Παράλληλα, η ΕΔΟΝ αναπτύσσει έντονη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα με τη διατήρηση μεγάλου αριθμού πολιτιστικών σχημάτων (μουσικών – χορευτικών – θεατρικών κ.α.) με τη διοργάνωση παγκύπριων και, περιφερειακών φεστιβάλ, εκδηλώσεων, μεγάλων συναυλιών με Κύπριους και Ελλαδίτες δημιουργούς, αθλητικά τουρνουά κ.ο.κ.

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πιστή στις αρχές της διεθνιστικής αλληλεγγύης, η ΕΔΟΝ αναπτύσσει σχέσεις με δημοκρατικές – προοδευτικές οργανώσεις νεολαίας όλου του κόσμου και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ενότητας της παγκόσμιας δημοκρατικής νεολαίας στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την επικράτηση της ειρήνης, της λευτεριάς και της κοινωνικής προόδου.

Η ΕΔΟΝ είναι ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) η οποία ήταν και παραμένει η πιο δραστήρια διεθνής οργάνωση νεολαίας με πλούσια δράση σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.  Η διοργάνωση των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας. η αντιϊμπεριαλιστική πάλη και αλληλεγγύη σ΄ όλους τους αγωνιζόμενους λαούς για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία αποτελούν μέρος της δράσης της Ομοσπονδίας.

Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια η ΠΟΔΝ έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για διεθνοποίηση και προβολή του Κυπριακού μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης και τοποθέτηση του ζητήματος σε διεθνή φόρα.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.