Λίγα Λόγια για το Μεγαλύτερο Όργανο του Σώματος

Το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης του οργανισμού και αντανακλά τη σωστή ή όχι λειτουργία του συνόλου των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Καλύπτει μέχρι τα δύο τετραγωνικά μέτρα, ενώ το βάρος του φτάνει μέχρι τα 10 κιλά, αποτελόντας το 15% του συνολικού βάρους. Είναι πολύ ζωτικό όργανο, αφού είναι υπεύθυνο για μια σειρά βασικών λειτουργιών, ενώ παράλληλα αποτελεί και δείκτη για την εκδήλωση παθήσεων σε διάφορα όργανα.

Σήμερα στην Κύπρο λέμε το «και» «τζαι», πριν σχεδόν 2000 χρόνια το ίδιο γινότανε στα αρχαία Ισπανικά.

Ένας παραλληλισμός εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το κοινό φαινόμενο που έχουν τα κυπριακά και τα αρχαιά ισπανικά, όπως και πολλές άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Το φαινόμενο ουράνωση ή ουρανικοποίηση είναι η αιτία που λέμε «τζαι» και «τζ̆ύρης», όμως την ίδια στιγμή λέμε «καπέλλο, κούππα, κορούα». Έχετε αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν αυτές οι εναλλαγές σε κάποιες κυπριακές λέξεις και σε κάποιες όχι;

Η ενσυναίσθηση στον άνθρωπο – και όχι μόνο!

Με την ενσυναίσθηση ουσιαστικά αναφερόμαστε – κατά τη σύγχρονη νευροψυχολογία – στην ιδιότητα του να ταυτιζόμαστε με τη ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου. Με άλλα λόγια, μπορούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά και τα κίνητρα άλλων ατόμων με βάση τα συμπεριφορικά μοτίβα που παρατηρούμε τη δεδομένη στιγμή (Riess, 2017). Για παράδειγμα, άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση μπορούν να κατανοήσουν και να ‘ταυτιστούν’ με τη δυσφορία του άλλου όταν περνά από μια δυσάρεστη περίοδο, έστω και αν δεν έχουν περάσει από παρόμοια εμπειρία (π.χ., απώλεια αγαπημένου προσώπου) (Decety, 2011). Επιπλέον, η ικανότητα να ταυτιζόμαστε με άλλους ανθρώπους έχει σημαντικά κοινωνικά οφέλη, όπως η συνεργασία και η συμπόνοια μεταξύ ατόμων (Weisz & Zaki, 2018). Η ψυχολογική και νευροβιολογική μελέτη της ενσυναίσθησης είναι επίσης σημαντική για την αντιμετώπιση νευροψυχιατρικών παθήσεων όπου ο ασθενής βρίσκει δύσκολη τη ταύτιση με την ψυχική κατάσταση άλλου άτομού – όπως η αντικοινωνική συμπεριφορά – οδηγώντας σε προκοινωνικές δυσκολίες (van Dongen, 2020;  Chang et al., 2021).

Διαχείριση Θυμού στα Παιδιά και στους Έφηβους

Ο θυμός είναι ένα πολύπλευρο συναίσθημα το οποίο περιλαμβάνει ενόχληση, απογοήτευση, δυσαρέσκεια και εκνευρισμό. Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά αισθάνονται θυμό. Ο θυμός πηγάζει κυρίως από εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά και από ανησυχία για τα προσωπικά μας προβλήματα.

Εκπαιδευτικοί στο σχολείο του σήμερα

Στον σημερινό κόσμο, ο/η εκπαιδευτικός διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Πλέον, μπορεί να θεωρηθεί μια γονεϊκή φιγούρα για τους μαθητές/τριες του/της, αφού δύναται να τους παρέχει βοήθεια και καθοδήγηση διευκολύνοντας και συμβάλλοντας στην προσωπική ανάπτυξη τους.

Σελίδα 1 από 8

© 2024 EDON. All Rights Reserved.