Ψήφισμα για τον φασισμό και την ενδυνάμωση του αντιφασιστικού μετώπου

Το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2022 στη Λευκωσία, μετά απο εις βάθος συζήτηση για το θέμα του φασισμού, κατέληξε στα εξής:

  1. Το έκτρωμα του φασισμού εμφανίζεται και αναβιώνει σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Εκμεταλλεύεται τα άλυτα κοινωνικά προβλήματα τα οποία το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.
  2. Το φαινόμενο του φασισμού οξύνεται την ώρα που η άρχουσα τάξη νιώθει να απειλείται. Είναι η στιγμή που το σύστημα είτε σιγοντάρει, είτε υποθάλπει τον φασισμό, βοηθώντας τον να δυναμώσει και να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.
  3. Οι φασίστες, δημαγωγούν για τις ιδιαίτερα άμεσες ανάγκες και τα αιτήματα των μαζών και παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ταπεινωμένου έθνους. Προσαρμόζουν τη δημαγωγία τους ανάλογα με τις εθνικές ιδιομορφίες κάθε χώρας, ενώ πολλές φορές υιοθετούν αντικαπιταλιστική φρασεολογία ενάντια στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος.
  4. Αξιοποιώντας τον σοβινισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αντικομμουνισμό, την τρομοκρατία, την ασύστολη προπαγάνδα αλλά και τη μεγαλόστομη δημαγωγία ο φασισμός κατορθώνει να παρασύρει τις μάζες του λαού. Επηρεάζει τα μικροαστικά στρώματα αλλά κυρίως τις εξαθλιωμένες περιθωριακές μάζες του πληθυσμού και τα μη συνειδητοποιημένα στρώματα των εργαζομένων.
  5. Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο φασισμός για τη νεολαία, αφού παρασύρει το πιο μαχητικό κομμάτι της κοινωνίας σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να απαξιώσει τη μόνη πραγματική επιλογή του λαού ενάντια στην καταπίεση του συστήματος, την οργανωμένη  ταξική πάλη.
  6. Ταυτόχρονα, οι φασιστικές οργανώσεις που εκκολάπτονται χρησιμεύουν για να ασκείται τρομοκρατία ενάντια στην εργατική τάξη και σε όσους ακολουθούν τον δρόμο της οργανωμένης ταξικής πάλης. Σπέρνοντας τον φόβο ανάμεσα στον λαό, επιχειρεί να αραιώσει τις γραμμές του κινήματος.
  7. Όπως και στις υπόλοιπες χώρες, έτσι και στην Κύπρο, στο επίκεντρο του φασισμού, βρίσκεται ο εθνικισμός, ο αντικομμουνισμός, η κατατρομοκράτηση του Λαϊκού Κινήματος, καθώς και το μίσος σε βάρος της Αριστεράς. Στην Κύπρο ο εθνικισμός βρίσκει ως ιδιαίτερη έκφραση τον αντιτουρκισμό.
  8. Αποκορύφωμα του φασισμού στην Κύπρο, υπήρξε η δημιουργία της ΕΟΚΑ Β’ με αρχηγό τον Γρίβα, η κατάστρωση σχεδίων πραξικοπήματος, οι δολοφονίες δημοκρατικών και αριστερών και εν τέλει το άνοιγμα της κερκόπορτας στον Αττίλα με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.
  9. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επανεμφάνισή-ενδυνάμωση τα προηγούμενα χρόνια, φασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων, που επιχειρούν να υποτάξουν συνειδήσεις κυρίως ανάμεσα σε μαθητές και φοιτητές.
  10. Την επάνοδο των φασιστικών δυνάμεων στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια βοήθησε η ιστορική λήθη και η συσσώρευση κοινωνικών προβλημάτων, μετά από την προηγούμενη παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, αλλά και η ανάγκη του κατεστημένου να αντιδράσει στην παρουσία κομμουνιστή στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ 2008-2013.
  11. Πέραν αυτών, η μη καταδίκη της ΕΟΚΑ Β’, η κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πραξικοπηματιών και η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας από διάφορες δυνάμεις, προεξάρχοντος του ΔΗΣΥ, της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της ηγεσίας της εκκλησίας, δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του φασισμού και της ακροδεξιάς.
  12. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, φέρουν τόσο το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο καλλιεργεί τον εθνικισμό σοβινισμό, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, όσο και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία συμβάλουν στο ξέπλυμα των φασιστών πλασάροντας τους ως «μία ακόμα φωνή στα πλαίσια της δημοκρατίας.»
  13. Ταυτόχρονα, με την ανοχή της πολιτείας, φασιστικές ομάδες δρουν ανενόχλητες μέσα σε συγκεκριμένα οπαδικά σύνολα, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, δηλητηριάζοντας τις συνειδήσεις εκατοντάδων νέων ανθρώπων .
  14. Ευνοϊκό περιβάλλον δημιουργεί και η αναπαραγωγή του αντικομμουνισμού και της επικίνδυνης, αντεπιστημονικής και ανιστόρητης θεωρίας των «δύο άκρων». Δίπλα και μαζί με αυτό το φαινόμενο, αναπτύσσεται και η προσέγγιση των «ίσων αποστάσεων» η οποία πόρρω απέχει από τη συνειδητή και γνήσια αντιπαράθεση με το τέρας του φασισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω κατάσταση, το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, κατέληξε στα ακόλουθα:

  1. Η σύγκρουση με τα φαινόμενα του φασισμού, του νεοναζισμού, του ρατσισμού και του σοβινισμού είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Κύπρου. Η συντήρηση τέτοιων δυνάμεων εντός της κοινωνίας μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση και την επιβολή νέων τετελεσμένων από τους Ιμπεριαλιστές στο νησί μας.
  2. Καταδικάζουμε την αντεπιστημονική και αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων, την οποία η Ε.Ε. έχει αναγάγει σε επίσημο δόγμα, αξιοποιώντας τη για τη διείσδυση της αστικής ιδεολογίας στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις με στόχο τη χειραγώγηση τους.
  3. Η  αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να έρθει μόνο με οργανωμένη μαζική πάλη και αντίσταση. Η διασύνδεση του αγώνα κατά του φασισμού, με την πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα αυτού.
  4. Την ίδια στιγμή, αντιλαμβανόμαστε ως σύμμαχο στον αντιφασιστικό αγώνα, κάθε άνθρωπο ή οργάνωση που παρά τις όποιες διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις μαζί μας έχει συνειδητά ταχθεί στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.
  5. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, για τη σύνταξη ενός μετώπου ενάντια στο νεοφασισμό και στο κάθε λογής ιδεολόγημα που σπέρνει μίσος, ρατσισμό και βία. Μέσα σε κάθε σχολείο, πανεπιστήμιο, χώρο δουλειάς και γειτονιά, να απομονώσει ο λαός τους φασίστες. Να σταθεί η κυπριακή νεολαία ξανά μπροστά για να απαλλαγεί η κοινωνία μας για πάντα από αυτό το εξάμβλωμα της ιστορίας.
  6. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με όλους τους λαούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με  τον φασισμό και την ακροδεξιά και αγωνίζονται για να απαλλαγούν από αυτόν. Η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγουσα δράση και θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους αγώνες μας. 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.