Ψήφισμα προς την Τουρκοκυπριακή Νεολαία

Το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2022 στη Λευκωσία, διακηρύττει προς τους Τουρκοκύπριους νέους και νέες τα εξής:

  1. Η ΕΔΟΝ, ως το νεολαιίστικο κομμάτι του Λαϊκού Κινήματος, απευθύνει σε όλους τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους νέους, θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό φιλίας, συνεργασίας, αδελφοσύνης και κοινής πάλης για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Η ΕΔΟΝ παραμένει διαχρονικά σταθερή στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συνεχίζει τους αγώνες της για εμβάθυνση και μαζικοποίηση αυτής της πολιτικής.
  2.  Η πολιτική της επαναπροσέγγισης είναι στρατηγική επιλογή για την ΕΔΟΝ και απόρροια των ταξικών, κοινωνικών και ιδεολογικών μας καταβολών. Είναι στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας που το Λαϊκό Κίνημα, λόγω του χαρακτήρα του ως εκφραστής όλων των Κυπρίων, ανεξαρτήτως καταγωγής, πρότεινε κοινό μέτωπο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για αποτίναξη του αγγλικού αποικιακού ζυγού, αλλά και για την κατάκτηση και τη διασφάλιση των ταξικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Κυπρίων εργαζομένων. Ακολούθως, με τη σύσταση του κυπριακού κράτους, με τον έντονο του δικοινοτικό χαρακτήρα αλλά και τα διαχωριστικά του στοιχεία, η Αριστερά σωστά προέβλεψε ότι για να λειτουργήσει αυτό το κράτος θα πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις και να εμπεδωθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Οι διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64 και τα τραγικά γεγονότα του 1974 έκαναν πλέον αδήριτη την ανάγκη για την πολιτική της επαναπροσέγγισης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Αριστερά βρήκε το πολιτικό θάρρος και την τόλμη να προτάξει και πάλι την πολιτική της επαναπροσέγγισης αμέσως μετά την επώδυνη και τραγική εμπειρία του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.
  3. Το μαζικό και καθημερινό συναπάντημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση το 2003, αποδυνάμωσε τη διχοτομική φιλοσοφία περί του αδυνάτου της συμβίωσης μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί και να είμαστε οι πραγματικοί αφέντες στον τόπο μας, μακριά από ξένες κηδεμονίες και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις.
  4. Η αποτυχία των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού Προβλήματος το 2004, προκάλεσε και στις δύο κοινότητες αισθήματα απογοήτευσης και καχυποψίας οδηγώντας το κίνημα της επαναπροσέγγισης σε δυσκολίες. Ταυτόχρονα, βρήκε πρόσφορο έδαφος ο σοβινισμός και ο εθνικισμός, με προεξάρχουσες τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς και στις δύο κοινότητες. Δυστυχώς τα φαινόμενα εθνικιστικών εξάρσεων δεν έχουν εκλείψει, αφού ιδιαίτερα στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα η ακροδεξιά συνεχίζει την πολιτική της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού καθώς και την αντιομοσπονδιακή υστερία της. Ως εκ τούτου, καλούμε την Τουρκοκυπριακή νεολαία σε κοινό και ανειρήνευτο αγώνα κατά των δυνάμεων του εθνικισμού και σοβινισμού καθώς και σε συστράτευση στον αγώνα για λύση και επαναπροσέγγιση.
  5. Σήμερα η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η επικίνδυνη στασιμότητα η οποία παρατηρείται από το 2017 οφείλει να τερματιστεί με την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.  Επιπρόσθετα θα πρέπει να τερματιστούν οι οποιεσδήποτε συζητήσεις για «νέες ιδέες» ή για συνομοσπονδιακή λύση.  Δεν μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις και όροι που παρεκκλίνουν από το Πλαίσιο του ΟΗΕ κι ούτε μπορεί να γίνονται συζητήσεις που είναι έξω και πέρα από τη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ.  Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οριστική διχοτόμηση και καλούμε τους δύο ηγέτες όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες είναι η μοναδική διέξοδος για να επιτευχθεί λύση βιώσιμη και λειτουργική, λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο μας και το λαό μας.
  6. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Την ίδια στιγμή καλούμε την Άγκυρα να σταματήσει τον εποικισμό και την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης στο νησί, τις πολιτικές εκείνες που εξωθούν τους Τουρκοκύπριους νέους σε μετανάστευση και που απειλούν την πολιτιστική ταυτότητα του συνόλου του λαού μας. Καλούμε παράλληλα την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, στους αγώνες που διεξάγουν, ενάντια στις προσπάθειες του τουρκικού μεγάλου κεφαλαίου να επιβληθεί στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και στα νεοφιλελεύθερα μέτρα που επιχειρεί να τους επιβάλει η Τουρκία.    
  7. Η πανδημία του COVID-19, οι περιορισμοί και ειδικά το κλείσιμο των οδοφραγμάτων για μερικούς μήνες περιόρισαν τις κοινές δράσεις των δύο κοινοτήτων και την επαναπροσεγγιστική δραστηριότητα της ΕΔΟΝ. Με την άρση των περιορισμών καλούμαστε να επαναφέρουμε την πλούσια επαναπροσεγγιστική μας δράση, τις επαφές με τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις νεολαίας και να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο της δραστηριότητας μας. 
  8. Επαναβεβαιώνουμε όλες τις προηγούμενες διακηρύξεις μας και τη δέσμευσή μας για μια ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάσης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, όπως αυτή προνοείται από τις δυο Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, από όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και από το διεθνές δίκαιο. Λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπως έχει συμφωνηθεί από τους Χριστόφια – Ταλάτ και έτσι όπως ξεκαθαρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, να απορρίπτει τις εγγυήσεις οποιασδήποτε ξένης χώρας και να διασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου, μακριά από το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του. Αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Σε αυτό τον κοινό αγώνα η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί.
  9.  

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.