Ψήφισμα για τη Διεθνή κατάσταση

Το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2022 στη Λευκωσία, μετά από εις βάθος συζήτηση για τη Διεθνή πραγματικότητα κατέληξε στα εξής:

  1. Το συνέδριο μας πραγματοποιείται ενόσω ακόμα εκτυλίσσεται η κρίση που εκδηλώθηκε με την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19. H πανδημία κατέδειξε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το σύστημα αδυνατεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των λαών. Ξεκινώντας από την αδυναμία των συστημάτων υγείας και στη συνέχεια με προέκταση σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, η πανδημία ανέδειξε τα τραγικά αποτελέσματα που έφερε το ξήλωμα των κρατών πρόνοιας, τα οποία χτίστηκαν υπό την πίεση του εργατικού κινήματος και της ύπαρξης των σοσιαλιστικών κρατών τις προηγούμενες δεκαετίες. Η ασθενική ανάκαμψη που ξεκίνησε να εμφανίζεται  μετά τη μακροχρόνια ύφεση της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, τσακίστηκε υπό το βάρος των απαγορεύσεων κυκλοφορίας, των ανακατατάξεων στις αγορές και την πίεση που δέχτηκε το διεθνές εμπόριο. Αποτέλεσμα, να ενταθούν ξανά οι ταξικές αντιθέσεις και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επιθέσεων στα εργατικά-λαϊκά κεκτημένα.
  2. Η προηγούμενη οικονομική κρίση οδήγησε σε ανακατατάξεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών, διαδικασία που φαίνεται να αναζωπυρώνεται με τις εξελίξεις που ακολούθησαν την πανδημία. Παραδοσιακές συμμαχίες αμφισβητήθηκαν και διαμορφώθηκαν νέες, ενώ η γενικότερη ροπή της διεθνούς πολιτικής πραγματικότητας οδηγεί σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση και σε περισσότερα βίαια και πολεμικά ξεσπάσματα.
  3. Εντός των ανακατατάξεων που δημιουργούνται, όπου παρατηρείται η άνοδος χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία αλλά και αλλά και των υπολοίπων χωρών της BRICS (Βραζιλία, Νότια Αφρική), πυροδοτούνται νέες εντάσεις στην οικονομικοπολιτική και στρατιωτική επιθετικότητα από πλευράς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, προκειμένου να υπερασπιστούν την ηγεμονία τους στην ιμπεριαλιστική «Νέα τάξη πραγμάτων». Στη νέα κούρσα εξοπλισμών συμμετέχουν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, ενώ συμπαρασύρονται και μικρότερες χώρες λόγω των αυξημένων κινδύνων που αισθάνονται. Ο ανταγωνισμός των στρατιωτικών εξοπλισμών, αποτελεί έκφραση της ευρύτερης στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων η οποία ταλανίζει ιδιαίτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
  4. Το ΝΑΤΟ εντείνει τη δράση του, διευρύνοντας αυθαίρετα το ζωτικό του χώρο στην Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Ρωσική Ομοσπονδία, στη νότια Μεσόγειο, στις αραβικές χώρες, αλλά και στη Νότιο Αμερική.
  5. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται όλο και περισσότερο με τους στόχους του ΝΑΤΟ (βλ. PESCO – Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα). Δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και των κρατών μελών δίνονται σε εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικές αποστολές, προς ενίσχυση των «προληπτικών πολέμων». Παράλληλα, οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται αμείωτα και αποτελούν μαζί με το ΝΑΤΟ τους ένοχους για τη δημιουργία του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος των τελευταίων χρόνων ενώ παράλληλα η Ε.Ε. κλείνει τις πόρτες της και ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της.
  6. Η επιβολή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στις πλείστες χώρες, σε όλες τις ηπείρους, έχει προκαλέσει εξαθλίωση και φτωχοποίηση στους εργαζόμενους. Το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε σειρά χωρών, για παρόμοια κοινωνικά αιτήματα (υγεία, παιδεία, συνταξιοδοτικό, ακρίβεια) και κατά της διαφθοράς (Γαλλία, Ισπανία, Λίβανος, Ιράκ, Ιράν, Ινδία, Σουδάν), χωρίς, όμως, να έχουν οργανωτική δομή, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, με μια τάση κατά της συμμετοχής κομμάτων και οργανώσεων.
  7. Στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την παρούσα φάση, βρίσκεται η προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών πηγών και αγωγών, των θαλάσσιων οδών καθώς και των αγορών. Η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, του ελέγχου των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων καθώς επίσης και της συγκέντρωσης μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων, σε μια περιοχή μάλιστα που ιστορικά βρισκόταν σε αστάθεια.
  8. Η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ως αποτέλεσμα των συνεχών επεμβάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, σε μια προσπάθεια ελέγχου της στρατηγικής σημασίας περιοχής και των ενεργειακών της πηγών. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή της βορείου και ανατολικής Αφρικής. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ και στη Λιβύη, η μετατροπή του εδάφους της Συρίας σε πεδίο σύγκρουσης, ο εξοπλισμός φονταμενταλιστικών ομάδων στο Αφγανιστάν, το πραξικόπημα στο Σουδάν έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές, κύματα προσφύγων και κόστος ανθρώπινων ζωών. Τα αποτελέσματα δε της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» ήταν οδυνηρά για τους λαούς, αφού ακολούθησε η άνοδος ακραίων και σκοταδιστικών κινημάτων.
  9. Οι εξελίξεις αυτές έχουν πλήξει και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Τα καθημερινά εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, τα τετελεσμένα της κατοχής και η επέκταση του εποικισμού, η ανοχή της διεθνούς κοινότητας και η στήριξη από τις ΗΠΑ, στοχεύουν να καταστήσουν ανέφικτη τη λύση δύο κρατών. Το αμερικανο-ισραηλινό σχέδιο «Συμφωνία του Αιώνα» άνοιξε το δρόμο στην ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει στα σχέδια προσάρτησης κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών. Αν το Ισραήλ προχωρήσει στα παράνομα σχέδια, είναι πιθανό να υπάρξει σοβαρή αναταραχή και επιπτώσεις σε όλη την περιοχή ενώ θα υπονομευθεί η προοπτική εξεύρεσης πολιτικής λύσης που να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.
  10. Στην Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διευρύνει και να ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία με επίκεντρο τη Βαλτική και με την αυξημένη συμμετοχή των ΝΑΤΟϊκών εταίρων στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Προσφιλής τακτική παραμένει η επαναχάραξη των συνόρων και η δημιουργία/αναγνώριση νέων κρατών-προτεκτοράτων (π.χ η περίπτωση του Κοσόβου), κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης με την υποδαύλιση του εθνικισμού-σοβινισμού, εσωτερικών αναταραχών, αποσχιστικών κινημάτων κατά το δοκούν ή ακόμα και εμφυλίων πολέμων.
  11. Στη Λατινική Αμερική βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολομέτωπη επίθεση με στρατιωτικές αιματηρές επεμβάσεις και πραξικοπήματα κατά των προοδευτικών-αντιιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων και δυνάμεων. Παράλληλα, παρατηρούνται σημαντικές διεργασίες στο εσωτερικό κρατών που παραδοσιακά υπέθαλπαν τις προσπάθειες του ιμπεριαλισμού, όπως το Περού και η Κολομβία.
  12. Η Κούβα παραμένει φάρος αγώνα για τον σοσιαλισμό, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού της, ενώ προσφέρει την έμπρακτη αλληλεγγύη της σε μεγάλο αριθμό χωρών. Ωστόσο οι ΗΠΑ εντατικοποιούν τις προσπάθειες παρέμβασης στο νησί της επανάστασης, επιστρατεύοντας ντόπιες αντιδραστικές δυνάμεις, κύκλους της μαφίας και της αντεπανάστασης, που πολύ πρόθυμα επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα εσωτερικής αστάθειας.
  13. Στην Ευρώπη, στην Ασία και στην αμερικανική ήπειρο εξακολουθεί να παρατηρείται η άνοδος και εξάπλωση ακροδεξιών και νεοφασιστικών δυνάμεων, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Σε σειρά χωρών, νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ομάδες αποκτούν ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ή/και συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα.
  14. Στο πλαίσιο της ιδεολογικής επιβολής της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης», εντάσσεται και η καλλιέργεια του αντικομμουνισμού ως μορφή καταπολέμησης των κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών και ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων. Ο αντικομμουνισμός θεσμοθετείται και με κορωνίδα την αντιεπιστημονική «θεωρία των δύο άκρων», επιχειρείται η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό ενώ γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί η παραχάραξη και η αναθεώρηση της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Ιδιαίτερα στην Ε.Ε. έχει πλέον γίνει  το κυρίαρχο αφήγημα πάνω στο οποίο οικοδομείται η λεγόμενη κοινή ιστορία.

Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω κατάσταση, το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ:

  1. Αντιστέκεται στον Ιμπεριαλισμό, τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και συντάσσεται με όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές, φιλειρηνικές δυνάμεις ανά το παγκόσμιο που απαιτούν τον τερματισμό κάθε ιμπεριαλιστικής πολεμικής σύρραξης. Προτάσσει ακόμα πιο έντονα τη θέση της για διάλυση του ΝΑΤΟ και των παρακλαδιών του.
  2. Ακολουθεί το δρόμο της οργανωμένης πάλης και της σφυρηλάτησης ενός μετώπου αντίστασης ενάντια σε οποιαδήποτε αντιδραστική, σκοταδιστική, φασιστική και φονταμενταλιστική δύναμη. Στηρίζει τον αγώνα των λαών του κόσμου και της νεολαίας που αγωνίζεται για την επικράτηση της διαρκούς ειρήνης ενάντια στον πόλεμο, στην κατοχή και στον φασισμό. Ενώνει τη φωνή του με τη φωνή κάθε δοκιμαζόμενου λαού.
  3. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Δυτικής Σαχάρας, ο οποίος για δεκαετίες αγωνίζεται για ανεξαρτησία, απαλλαγή από την κατοχή και αυτοδιάθεση.
  4. Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο Λαό της Παλαιστίνης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και απαιτεί τη δικαίωση του αγώνα των Παλαιστινίων με ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  5. Καταδικάζει τον εγκληματικό οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα και κάθε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του προς τον λαό της Κούβας που παρά τις δυσκολίες, αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό διαφυλάσσοντας και προωθώντας τα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού.
  6. Επαναβεβαιώνει την υποστήριξή μας στον αγώνα κάθε λαού για απελευθέρωση, αυτοδιάθεση, ανεξαρτησία και κυριαρχία, μακριά από στρατεύματα κατοχής και ιμπεριαλιστικές βάσεις.
  7. Καταδικάζει της νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  8. Καταδικάζει κάθε καταστρατήγηση των λαϊκών και εργατικών δικαιωμάτων και συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων λαών της Ευρώπης που αντιστέκονται.
  9. Καταδικάζει την αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ε.Ε. και άλλων κρατών που πρωτοστατούν στην παραχάραξη της ιστορίας, στην εξίσωση του κομμουνισμού με  τον φασισμό, στην απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων, κομμάτων και νεολαιών.
  10. Εκφράζει την ετοιμότητα του να αντιπαλέψει την άνοδο του φασισμού, του εθνικισμού-σοβινισμού, της μισαλλοδοξίας και κάθε έκφραση ρατσισμού και φυλετικών, κοινωνικών και άλλων διακρίσεων.
  11. Δηλώνει τη συμπαράσταση του στους μετανάστες όλου του κόσμου που αποτελούν θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Δηλώνει παρών στον αγώνα για την κοινωνική τους ένταξη.
  12. Στέκεται δίπλα από τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στα σύνορα της Ε.Ε. και βρίσκονται αντιμέτωποι με συρματοπλέγματα και παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ όταν τα καταφέρνουν καταλήγουν σε χώρους που αναγκάζονται να ζουν κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης.
  13. Εκφράζει την αποφασιστικότητα του για συνέχιση του αγώνα για ανατροπή του ιμπεριαλισμού και επαναβεβαιώνει πως το μέλλον αυτού του κόσμου δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός. Η ΕΔΟΝ θα βρίσκεται στο πλευρό της νεολαίας των εργαζομένων και των λαών του κόσμου. Με βεβαιότητα εκφράζει την προσήλωση στο μοναδικό δρόμο προόδου του ανθρώπου, το δρόμο της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ειρήνης, τον κόσμο του σοσιαλισμού.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.