Η ΕΔΟΝ για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ καταδικάζει, για ακόμα μια χρονιά, την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που συμπληρώνει φέτος τα 40 χρόνια.

Η παράνομη ανακήρυξη, στις 15 Νοεμβρίου 1983, των κατεχόμενων περιοχών ως την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», αποτελεί σημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας στην πορεία των διχοτομικών σχεδίων της Τουρκίας και των συμμάχων της, για το νησί. Διαχρονικός στόχος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων κατά της Κύπρου ήταν ο διαμελισμός της και ο βίαιος εθνικός διαχωρισμός Ε/κ και Τ/κ, κάτι που πέτυχαν με το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής τον Ιούλιο του 1974.

Παρ’ όλα αυτά το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις από το 2017, που είναι και το μακροβιότερο στο μέχρι τώρα ιστορικό τους, δημιουργεί σοβαρή ανησυχία αφού αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη κατοχική δύναμη να προχωρεί σε νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, επιβαρύνοντας ουσιαστικά την ήδη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα.

Η τουρκική αδιαλλαξία, η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναξιοπιστία η οποία περιβάλλει την πλευρά μας στη διεθνή κοινότητα, οδηγούν τα πράγματα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια με τον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης να είναι πιο ορατός από ποτέ. Ο μόνος τρόπος να αναπτερωθούν οι ελπίδες και να ανατραπεί ο επικίνδυνος δρόμος των τελευταίων χρόνων, είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν.

40 χρόνια μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και οδεύοντας προς τα 50 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του 1974, το δίλημμα είναι ξεκάθαρο:

Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση.

Για την ΕΔΟΝ η απάντηση ήταν πάντοτε ξεκάθαρη. Λύση Διζωνικής-Δικοινοτικής-Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.  Λύση που να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήτριες δυνάμεις.

Όσο και αν η απογοήτευση και θυμός κατακλύζει το λαό, εμείς επιμένουμε, πως η υπόθεση του τόπου μας, δεν έχει τελειώσει. Δεν θα αφήσουμε εμείς, να τελειώσει. Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
15.11.2023

© 2024 EDON. All Rights Reserved.