Ανακοίνωση Κ.Σ. ΕΔΟΝ για την επέτειο Μνήμης και Τιμής της Λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου του 1973. Μισός αιώνας από τότε που τα «ωραία και δικά μας» παιδιά ως έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος, στάθηκαν «αψήφιστοι και όρθιοι στα προπύλαια και τον πέτρινο αέρα», και σήκωσαν ανάστημα ενάντια στην καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, Χούντα των συνταγματαρχών.

Ως Κ.Σ. της ΕΔΟΝ τιμούμε τους ηρωικούς φοιτητές και φοιτήτριες που με το μαζικό τους αγώνα έθεσαν τα θεμέλια για να ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης και της ελευθερίας πάνω από την τυραννισμένη από τη Χούντα, Ελλάδα. Τιμούμε τη σπουδάζουσα νεολαία που πάλεψε για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, απεξάρτηση από τους ιμπεριαλιστές και τους στρατιωτικούς εγκάθετους τους. Ο αγώνας αυτός  για απαλλαγή από τη φασιστική Χούντα, αλλά και το σύνθημα  «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» αγκάλιασε τον πόθο ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία.

Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου σηματοδότησαν την αρχή του τέλους της μαύρης επταετίας. Τη στιγμή που τα χουντικά τανκς έσπασαν την πύλη του Πολυτεχνείου, την ίδια στιγμή, έμενε για πάντα στην ιστορία ο αγώνας και η θυσία των φοιτητών και των φοιτητριών του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς, η τελική πτώση της Χούντας, ήρθε αφότου πρώτα η ίδια κατάφερε να καθοδηγήσει το προδοτικό πραξικόπημα, τον Ιούλη του ’74, στην Κύπρο. Η ΕΟΚΑ Β’ καθοδηγούμενη από τη Χούντα και εκπληρώνοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, στις  15 του Ιούλη άνοιξε τις κερκόπορτες στον Αττίλα,  οδηγώντας στην εισβολή της 20ης Ιουλίου του 1974.

50 χρόνια μετά, η φλόγα του Πολυτεχνείου παραμένει άσβεστη και καθοδηγεί τους αγώνες της δικής μας γενιάς, ενάντια στον φασισμό, σε όλες του τις εκφάνσεις. Τα μηνύματα του για διεκδίκηση και μαζικό αγώνα για το αγαθό της παιδείας, για ελευθερία στον τόπο μας, για εθνική ανεξαρτησία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις επιβουλές του που και σήμερα συνεχίζει να δείχνει το φονικό του πρόσωπο  και χαράζει σύνορα με το αίμα των λαών, παραμένουν τα ίδια και απαράλλακτα.

Ο όρκος στον Νοέμβρη, αποτελεί χρέος στη ζωή, και εμείς αποτίνουμε φόρο τιμής στο Πολυτεχνείο, ως αυτό που ήταν: ως εξέγερση και πάλη λαϊκή! Όταν ο λαός αγωνιστεί μαζικά, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και αυτό αποτελεί  τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου. Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
17.11.2023

© 2024 EDON. All Rights Reserved.