Η ΕΔΟΝ για την επέτειο ίδρυσης της ΠΟΔΝ – 78 χρόνια αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), γιορτάζει σήμερα την 78η επέτειο από την ίδρυσή της. Η επέτειος σηματοδοτεί για το Διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό Νεολαιίστικο Κίνημα τα 78 χρόνια αγώνων, θυσιών και συνεπούς καθημερινής οργανωμένης πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

 

**Η εικόνα που συνοδεύει το δελτίο τύπου αποτελεί Διακήρυξη αλληλεγγύης της ΠΟΔΝ για την Κυπριακή τραγωδία, λίγους μόλις μήνες μετά το πραξικόπημα και την εισβολή του Ιούλη 1974. Η ΠΟΔΝ καλούσε τις οργανώσεις-μέλη της σε μαζικούς αγώνες για να διεθνοποιηθεί το Κυπριακό πρόβλημα.

 

Στις 10 Οκτωβρίου 1945, κατά της διάρκεια Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Νεολαίας στο Λονδίνο, οι περίπου 600 αντιπρόσωποι (από 64 χώρες, που εκπροσωπούσαν πάνω από 30 εκατομμύρια νέους και νέες), αποφασίζουν ομόφωνα την ίδρυση της ΠΟΔΝ. Η ΠΟΔΝ ιδρύεται 1 μήνα αργότερα. Η ΠΟΔΝ, γνήσιο τέκνο της αντιφασιστικής νίκης των λαών, αποτέλεσε την έμπρακτη υπόσχεση εκατομμυρίων νέων, λίγους μόνο μήνες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να μην χυθεί ξανά νεανικό αίμα σε πόλεμο.

Η ΕΔΟΝ, ως ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας, από το 1945 μέχρι σήμερα αποτελεί ενεργό και δραστήριο μέλος της ΠΟΔΝ. Αποκορύφωμα της δράσης αυτής της ΕΔΟΝ, ήταν η εκλογή και επανεκλογή της στην Προεδρία της ΠΟΔΝ το 2011 και το 2015 αντίστοιχα. Σήμερα η ΕΔΟΝ είναι εκλεγμένο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ, και μία εκ των συντονιστικών Οργανώσεων για την περιφέρεια της Κεντρικής Ευρώπης και Βορείου Αμερικής (CENA) της Ομοσπονδίας.

Η ΠΟΔΝ είναι για εμάς το σημαντικότερο πεδίο της διεθνούς μας δράσης, αφού αποτελεί την ενσάρκωση του οργανωμένου διεθνούς αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό, την αποικιοκρατία, την εκμετάλλευση και τον πόλεμο, με σκοπό την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία, τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τα δικαιώματα των νέων.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, που σήμερα αριθμεί πάνω από 150 οργανώσεις - μέλη σε πάνω από 100 χώρες, εξακολουθεί στα 78 χρόνια ένδοξης ιστορίας της να κρατά τη σημαία του αγώνα και της διεθνιστικής αλληλεγγύης ψηλά! Σήμερα, που εντείνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η μαζικοποίηση και η μαχητικότητα του Διεθνούς Αντιιμπεριαλιστικού Κινήματος Νεολαίας είναι ίσως πιο αναγκαία από ποτέ.

Για την ΕΔΟΝ, η επέτειος ίδρυσης της ΠΟΔΝ δεν αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς και περηφάνιας, μα και σημείο υπενθύμισης του χρέους μας: Να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην ενδυνάμωση του Διεθνούς Νεολαιίστικου Κινήματος, για να φτιάξουμε ένα κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και κάθε είδους καταπίεση, ένα κόσμο απαλλαγμένο από τον ιμπεριαλισμό.

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΟΝ

10 Νοεμβρίου 2023

© 2024 EDON. All Rights Reserved.