Η ΕΔΟΝ για την επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης

Συμπληρώνονται φέτος 106 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, από τις μέρες που έμελλε να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Ήταν εκείνες οι μέρες που έδειξαν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα πως ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και πως τα πράγματα πάντα μπορούν να αλλάξουν όταν ο λαός με οργάνωση και αγώνα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αυτό έπραξαν οι Μπολσεβίκοι ως η πρωτοπόρα οργάνωση της εργατικής τάξης, με την υποστήριξη των εργατών και των αγροτών της Ρωσίας το 1917.

Με τέλεια οργάνωση, με φάρο την επαναστατική ιδεολογία και την πολύτιμη εμπειρία που είχε αποκτηθεί από την πρώτη απόπειρα το 1905, έθεταν σε εφαρμογή το πρόγραμμα τους όπως είχε αναλυθεί στις «θέσεις του Απρίλη» που είχε εισηγηθεί ο Λένιν και είχε εγκρίνει 7η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του Κόμματος στις 29 Απρίλη στην Πετρούπολη όπου μετέπειτα μετατράπηκαν σε στρατηγική του κόμματος. Έτσι φτάσαμε στην 25η Οκτωβρίου 1917 με το παλιό ημερολόγιο ( 7η Νοεμβρίου 1917 με το νέο), όπου οι εργάτες και οι αγρότες  της Ρωσίας, με μπροστάρη και καθοδηγητή τον Β.Ι. Λένιν και τους Μπολσεβίκους προχωρούσαν προς τα χειμερινά ανάκτορα με βασικότερο αίτημα: ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ! Έτοιμοι να συνταράξουν τα θεμέλια του καπιταλισμού και να εγκαθιδρύσουν το πρώτο εργατικό-σοσιαλιστικό κράτος παγκοσμίως.

Τα επιτεύγματα του νεοσύστατου σοσιαλιστικού κράτους ήταν άμεσα, όντως την εξουσία κατέλαβαν τα Σοβιέτ που ήταν οι άμεσοι εκπρόσωποι του λαού, τα μέσα παραγωγής πέρασαν στην κοινωνία και η παραγωγή γινόταν με γνώμονα την κοινωνική πρόοδο, έτσι άνοιξε ο δρόμος για την κάλυψη των αναγκών του λαού. Ο Οκτωβριανή Επανάσταση έφερε τεράστια επιτεύγματα, όπως η δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη και Παιδεία για όλους, η παροχή κατοικίας σε όλους, η πλήρης πρόσβαση στην πνευματική και πολιτιστική δημιουργία, η αναγνώριση και η ανύψωση του ρόλου της γυναίκας. Επιπρόσθετα, η Σοβιετική Ένωση στην μετέπειτα πορεία του σοσιαλιστικού κράτους έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αντιφασιστικό αγώνα που έδιναν κατά τον Β’ ΠΠ ενάντια στον χιτλεροφασισμό οι λαοί της Ευρώπης θυσιάζοντας εκατομμύρια νεκρούς.

Δυστυχώς, σήμερα, 3 δεκαετίες μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση οι αστικές κυβερνήσεις θέλουν να προσδώσουν ένα αρνητικό χαρακτήρα στο οικοδόμημα και στην ιδεολογία, θέλοντας να εξισώσουν με την αντιεπιστημονική θεωρία των δύο άκρων τον φασισμό με τον κομμουνισμό αλλά και να μας πείσουν πως αυτό είναι το τέλος της ιστορίας, με τον καπιταλισμό να είναι μονόδρομος και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Πως μπορεί όμως, να είναι το μέλλον ένα σύστημα στο οποίο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, πείνας, εξαθλίωσης και ανεργίας; Πως μπορεί να είναι το μέλλον, όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με το 1% της ανθρωπότητας να κατέχει περίπου το 50% του παγκόσμιου πλούτου και μάλιστα με αυξητική τάση;

Για την ΕΔΟΝ στη σημερινή εποχή της ανελέητης ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, η Οκτωβριανή Επανάσταση παραμένει αστείρευτη πηγή διδαγμάτων, φάρος έμπνευσης για τους λαούς, καθοδηγητής της εργατικής τάξης για τη νέα έφοδο στον ουρανό. Η επανάσταση επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΚΚ, της συνειδητής, οργανωμένης πρωτοπορίας της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής.

Οι δομικές αντιφάσεις και οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις στον Καπιταλισμό, αποδυκνύουν πως ο Σοσιαλισμός πιο επίκαιρος όσο ποτέ. Όσο και αν προσπαθεί, η κυρίαρχη τάξη είτε να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία, είτε να την εξισώσει με τον ναζισμό, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Με φάρο την Μαρξιστική – Λενινιστική ιδεολογία, την πείρα των λαών του κόσμου, τα μαθήματα από τις αδυναμίες και τις παραλήψεις και με τα νέα τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα της εποχής, ο αγώνας για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία, την κοινωνία του Σοσιαλισμού, συνεχίζει να είναι και επίκαιρος και αναγκαίος.

 

Μορφωτικό Γραφείο

7/11/2023

© 2024 EDON. All Rights Reserved.