Η ΕΔΟΝ για την Β' Φάση της Τουρκικής Εισβολής

Συμπληρώνονται σήμερα, 48 ολόκληρα χρόνια από την ΄Β Φάση της Τουρκικής Εισβολής. Σχεδόν μισό αιώνα χωρίς την Αμμόχωστο, την Κερύνεια, την Μόρφου, την Καρπασία. Σχεδόν μισό αιώνα, πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, συνεχίζουμε να μνημονεύουμε ακόμα λείψανα αγνοουμένων.

Στις 14 Αυγούστου 1974, και αφού προηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις στην Γενεύη μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων, η Τουρκία προχωρεί στη ΄Β Φάση της Τουρκικής Εισβολής. Τα τουρκικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την κατάληψη της οροσειράς του Πενταδακτύλου, της Μόρφου, της Καρπασίας και της Αμμοχώστου, σύνολο 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραμένουν μέχρι σήμερα κατεχόμενα από τον Τουρκικό στρατό.

Την ίδια στιγμή που ο Αττίλας προελαύνε στην Κύπρο και ολοκλήρωνε τα Βορειοατλαντικά σχέδια για διχοτόμηση του νησιού, οι Πραξικοπηματίες προχωρούν σε μαζικές σφαγές Τουρκοκυπρίων αμάχων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, στην Μαράθα, στην Αλόα, την Τόχνη και το Σανταλάρι. Οι σφαγές αυτές, κρίθηκαν αργότερα, ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τον ΟΗΕ.

Η κοσμοπολίτικη Αμμόχωστος, με τις χρυσές τις αμμουδιές, στολίδι της Μεσογείου εκείνη την εποχή, πέφτει αμαχητί. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, Ερντογάν και Τατάρ, παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ, για επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, με το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων. Με αυτό τον τρόπο, η διχοτόμηση είναι προ των πυλών και ορατή όσο ποτέ άλλοτε.

Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις του ζεύγους Αναστασιάδη: Νίκου Χριστοδουλίδη - Αβέρωφ Νεοφύτου, περί πυροτεχνήματα και κινήσεις εντυπωσιασμού των Τούρκων και ότι δεν πρόκεται να συμβεί ότιδήποτε, αποτέλεσαν πέρα για πέρα λανθασμένες.

Ως ΕΔΟΝ, δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα, για επανένωση του λαού και του τόπου μας. Έναν αγώνα, που αποτελεί για εμάς και για ολόκληρο το Λαικό Κίνημα στάση ζωής. Έναν αγώνα που δίνουμε με συνέπεια, χέρι με χέρι με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και όσους οραματίζονται μια Κύπρο, όπου ο λαός της θα ζει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, ως ΕΔΟΝ, δεν μπορούμε να πάψουμε να καταδικάζουμε όσους ευθύνονται για τον διαμελισμό της Πατρίδας μας. Τις βαθιές και μακροχρόνιες συνωμοσίες του ΝΑΤΟ, για την μετατροπή της Κύπρου σε ‘αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ’, αλλά και σε όσους έθεσαν σε εφαρμογή και εκτέλεσαν τα σχέδια τους, τη Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ ΄Β, με το δίδυμο έγκλημα του 1974, το Προδοτικό Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου που οδήγησε στην Τουρκική Εισβολή.

Σήμερα που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, όπως και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, καταθέτουν στο τραπέζι, πρόταση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, εμείς θα τους θυμίζουμε φορτικά τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα. Τον διαμελισμό της Πατρίδας μας και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Θα βροντοφωνάζουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας: Ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο.

Εμείς θεωρούμε ότι η λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι η διέξοδος για πραγματική ασφάλεια και ειρήνη για την Κύπρο. Είναι, ταυτόχρονα, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην επίλυση άλλων προβλημάτων της περιοχής, στη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως ΕΔΟΝ, αποτίουμε φόρο τιμής, σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία του νησιού, στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους, στους αγνοουμένους και είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, για απελευθέρωση και επανένωση, για μια ομοσπονδιακή Κύπρο. Μια πατρίδα, ένα λαό. Μια Κύπρο, πατρίδα όλων των παιδιών της!

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/08/2022

© 2024 EDON. All Rights Reserved.