Καταδικάζουμε την τουρκική εισβολή - Αγωνιζόμαστε για λύση και επανένωση

48 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που το έγκλημα του ιμπεριαλισμού ολοκληρώθηκε και οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την κατοχή, μέχρι σήμερα, της μισής μας πατρίδας. Ένα έγκλημα που ξεκίνησε με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μακαρίου και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το μόνο που πέτυχε όμως ήταν να ανοίξει τις κερκόπορτες στον τουρκικό στρατό για να εισβάλει και να διαμελίσει την χώρα μας.

Κάποιοι, 48 χρόνια μετά από το δίδυμο έγκλημα που έγινε στην χώρα μας, προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία. Ο λαός μας όμως ξέρει καλά, ότι οι φασίστες άνοιξαν το δρόμο στον Αττίλα για να εισβάλει στην χώρα μας και να κρατά παράνομα το 37% των εδαφών της. Ξέρει επίσης πως, ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούν όσοι αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Κύπρου, είναι να δούμε τη χώρα μας ξανά χωρίς συρματοπλέγματα και οδοφράγματα, χωρίς στρατούς. Ξέρει πως πρέπει να δούμε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη όπου αφέντης στον τόπο μας θα είναι ο ίδιος ο λαός.

Ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη 48η μαύρη επέτειο από τη βάρβαρη τούρκικη εισβολή και αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Κύπρο. Αποτίνουμε φόρο τιμής στους παθόντες, τους εγκλωβισμένους, τους πρόσφυγες. Στεκόμαστε στο πλευρό των συγγενών των αγνοουμένων και στο δικαίωμα τους να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Δυστυχώς, η παρούσας κυβέρνηση έχει τοποθετήσει το Κυπριακό προ πολλού σε δεύτερη μοίρα. Το παρατεταμένο διαπραγματευτικό αδιέξοδο από το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, η προκλητικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ, τα τετελεσμένα που δημιουργούνται καθημερινά επί του εδάφους στην Αμμόχωστο και οι παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη, έχουν φέρει την πατρίδα μας ολοένα και πιο κοντά στον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης. Θα πρέπει άμεσα η ελληνοκυπριακή πλευρά να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να επαναρχίσει από εκεί που διακόπηκε το 2017 στο Κρανς Μοντανά. Θα πρέπει να διατρανωθεί για ακόμη μια φορά η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, πως θέλουμε λύση Διζωνικής – Δικοινοτικής – Ομοσπονδίας, βασισμένη στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ως ΕΔΟΝ καλούμε τον κάθε νέο και νέα να συμπορευτεί μαζί μας στον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη. Μια Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα. Μια Κύπρο ομόσπονδη, που ο μόνος αφέντης της να είναι ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοπύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

20/07/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.