Η ΕΔΟΝ για την επέτειο του φασιστικού προδοτικού πραξικοπήματος

Συμπληρώνονται φέτος 48 χρόνια από τη 15η Ιουλίου 1974,  από το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’. Το προδοτικό πραξικόπημα που άνοιξε τις κερκόπορτες για την τουρκική εισβολή, πέντε μέρες μετά.

Τα γεγονότα εκείνου του μαύρου πρωινού και όσα ακολούθησαν, δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι κύκλοι των «εθνικοφρόνων» και οι παραχαράκτες της ιστορίας. Ούτε «αμούστακα, παρασυρμένα παλικάρια» ήταν οι πραξικοπηματίες.  Αντιθέτως, η προδοσία ήταν το αποτέλεσμα και η κορύφωση των συνομωσιών του νατοϊκού ιμπεριαλισμού και των οργάνων τους στην Κύπρο, των εθνικιστών και στις δύο κοινότητες.

Ως ΕΔΟΝ, θα θυμίζουμε φορτικά, ποιοι σχεδίασαν και ποιοι προετοίμασαν πολιτικά και ιδεολογικά το δίδυμο έγκλημα. Αυτοί που επένδυσαν στον εθνικισμό – σοβινισμό ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δηλητηριάζοντας το λαό μας, με το μίσος. Αυτοί που η ιστορία τους, για δεκαετίες είναι γεμάτη πραξικοπήματα, χούντες, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αιματοκύλισμα των λαών του κόσμου .

Μπορεί να έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας, η μνήμη όμως είναι άσβεστη και οι πληγές ανεπανόρθωτες. Η ύβρις, της εξίσωσης των υπερασπιστών της δημοκρατίας με αυτούς που την κατέλυσαν συντελείται ακόμα, με μνημόσυνα από εκπροσώπους της επίσημης Πολιτείας σε πραξικοπηματίες και στον ολετήρα της Κύπρου Γρίβα. Για πρώτη φορά, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν εκφώνησαν επιμνημόσυνους λόγους στα μνημόσυνα των ηρώων της Δημοκρατικής Αντίστασης ενώ το ΡΙΚ  δεν βρήκε ούτε ένα δευτερόλεπτο στα δελτία για τα μνημόσυνα των ηρώων της Αντίστασης στο πραξικόπημα.

Λογάριασαν λάθος όμως, γιατί ο λαός μας θυμάται. Θυμάται τους ήρωες αντιστασιακούς που έδωσαν τη ζωή τους και πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Δημοκρατίας. Θυμάται τους ηρωομάρτυρες της ΕΔΟΝ, του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για τον φραγμό των φασιστών του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β’.

Ως ΕΔΟΝ δεν θα υποχωρήσουμε σπιθαμή από το καθήκον μας. Δίνουμε για ακόμη μια χρονιά την υπόσχεση ότι θα παλέψουμε μέχρι την οριστική απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Ειδικά σήμερα που το παρατεταμένο αδιέξοδο που υπάρχει στο Κυπριακό και οι επικίνδυνοι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση και διευκολύνουν τη τουρκική αδιαλλαξία και τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος. Επιμένουμε στην ανάγκη για  επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν. Για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για λύση απελευθέρωσης, επανένωσης και ειρήνης, για μια πατρίδα και ένα λαό.

Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες, η ΕΔΟΝ, καλεί όλους τους νέους και τις νέες, να δώσουν μαζικά το παρών τους στη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει το ΑΚΕΛ για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος εις βάρος της Κύπρου, σήμερα Παρασκευή 15 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο του Δήμου Ιδαλίου η ώρα 20:00. Θα προηγηθεί Μεγάλη Πορεία Νεολαίας η ώρα 19:00, με αφετηρία το σωματείο Άδωνις Ιδαλίου.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
15/07/2022

© 2024 EDON. All Rights Reserved.