Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών

 

Η 26η Ιουλίου έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ήδη από το 1987. Ο σκοπός της ημέρας είναι η διπλή ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους κινδύνους από την χρήση ναρκωτικών και από την παράνομη διακίνηση τους.

Η χρήση ναρκωτικών συνοδεύεται από κινδύνους για την υγεία (υπερδοσολογία, εξάρτηση), από κοινωνικό στίγμα (νοοτροπίες, στερεότυπα, προκαταλήψεις, διακρίσεις), από κοινωνική απομόνωση. Η παράνομη διακίνηση συνοδεύεται από βία, παραβατικότητα, εγκληματικότητα και συνεπαγόμενα κοινωνικά προβλήματα, περιορισμού της ασφάλειας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κοινωνικές ανισότητες πρόσβασης στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, φτώχεια, ανεργία και αστεγία συμβάλλουν και ενισχύουν την τάση χρήσης και παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Πρόληψη, θεραπεία, μείωση βλάβης, κοινωνική αποκατάσταση είναι οι πτυχές της εστιασμένης στον χρήστη πολιτικής υγείας. Πέρα από την επιστημονική και κοινωνική διάσταση, η ολοκληρωμένη πολιτική για τα ναρκωτικά περιλαμβάνει ισομερώς τις διαστάσεις της Υγείας, της Δικαιοσύνης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κοινωνική αλληλεγγύη προς τον χρήστη, τους συγγενείς και τους φίλους του, είναι διάσταση που δεν πρέπει να παραβλέπεται, αφού η στήριξη στη δύσκολη περίοδο είναι συχνά καθοριστική για να μπορέσει ο χρήστης να απεξαρτηθεί και να επανέλθει στην εργασία, στην οικογένεια, στους φίλους, στην κοινότητα.

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και το έργου που επιτελεί. Επαναβεβαιώνουμε, με την ευκαιρία της ημέρας, ότι είμαστε αντίθετοι με τις προσεγγίσεις τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών αλλά και της νομιμοποίησης τους. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να δείχνουμε προς τη νεολαία του τόπου, τον δρόμο της οργανωμένης πάλης, το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, απέναντι σε κάθε ψευδαίσθηση ελευθερίας που προσφέρουν τα ναρκωτικά. Τον ωραίο μα συνάμα δύσκολο δρόμο της κατάκτησης της πραγματικής και όμορφης ζωής και όχι των υποκατάστατων ευτυχίας. Κατανοώντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους και ανακαλύπτοντας τη δύναμη της αλλαγής μέσα από τους αγώνες τους.

Γραφείο Υγείας
ΚΣ ΕΔΟΝ

26/06/2022

© 2024 EDON. All Rights Reserved.