Η ΕΔΟΝ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Εκατόν τριάντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρωτομαγιά του Σικάγο. Τότε που οι πρωτοπόροι εργάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους των ΗΠΑ για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Η απάντηση των εκπροσώπων του συστήματος στη μαζικότητα και τη μαχητικότητα των διαδηλωτών ήταν άμεση. Βία και καταστολή. Έβαψαν τις διαδηλώσεις με αίμα. Τιμούμε τους πρωτοπόρους του Σικάγο κρατώντας ψηλά τις κόκκινες -από αίμα- σημαίες.

 

Η πρωτομαγιά του 1886 μας διδάσκει ότι όσα δικαιώματα και κατακτήσεις κερδήθηκαν μέχρι σήμερα, κερδήθηκαν με τους αγώνες και το αίμα της εργατικής τάξης. Χάραξε βαθιά στις συνειδήσεις μας ότι τα πάντα κατακτιούνται μέσα από τον δρόμο της οργανωμένης πάλης.

 

Μαζί με τους πρωτοπόρους εργάτες του Σικάγο, τιμούμε και τους πρωτοπόρους εργάτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που μαζί θεμελίωσαν το εργατικό κίνημα της Κύπρου. Τιμούμε τους κοινούς τους αγώνες και τις κατακτήσεις που πέτυχαν, που δεν δείλιασαν αλλά πείσμωσαν μπροστά στην βία και την καταστολή, της αστικής τάξης στην Κύπρο.

 

Η ΕΔΟΝ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους νέους και νέες εργαζόμενες της Κύπρου, στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους, στους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους, τους Λατίνους αλλά και σε όσους διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο.

 

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει την Κύπρο και το λαό της να δοκιμάζονται από τις νεοφιλελέυθερες πολιτικές που εφαρμόζονται. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έκαναν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Τμήμα των Νέων Εργαζομένων της ΕΔΟΝ πραγματοποιεί αυτή την περίοδο εκστρατεία κάτω από τον τίτλο «Παραφουσκωμένες τιμές | Ξεφούσκωτοι μισθοί | Στήριξη των νέων εργαζομένων τώρα». Η ακρίβεια σαρώνει και γονατίζει τους εργαζόμενους, την ίδια ώρα που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Η δε εξασφάλιση στέγης για πολλούς νέες και νέες μετατρέπεται σε απατηλό όνειρο αφού σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παρέχει ουσιαστική στήριξη μέσω μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής αλλά δημιουργεί επιπλέον εμπόδια. Εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Δεν επικεντρωνόμαστε στην ανάδειξη ή την κατάδειξη του προβλήματος αφού το ζούμε στο πετσί μας. Προτείνουμε εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις τόσο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όσο και για την στήριξη των εργαζομένων.

 

Η ΕΔΟΝ καλεί τη νεολαία της Κύπρου να δώσει μαζικά τον παρόν της στις πορείες μνήμης, τιμής και αγώνα που διεξάγει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Με την μαζικότητα μας να στείλουμε μηνύματα ειρήνης, επανένωσης και ταξικής ενότητας των εργαζομένων.

 

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά.

 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.