Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε την 23η Απριλίου, η οποία έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου, ως ένα πολύ σημαντικό θεσμό. Και αυτό γιατί το βιβλίο, αποτελεί πηγή πολιτισμού, δίνοντας ώθηση στην πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα μεταλαμπαδεύει αξίες που συντελούν στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου και διαφυλάσσει την πνευματική κληρονομιά του παρελθόντος.

Με κάθε ευκαιρία τονίζουμε την αξία της αυτομόρφωσης και τη σημαντικότητα ανάπτυξης κουλτούρας ανάγνωσης. Χωρίς να απορρίπτουμε καμία από τις σύγχρονες μορφές μετάδοσης γνώσης, πιστεύουμε στη διαχρονική δύναμη γαλούχησης του βιβλίου. Ενός βιβλίου που μορφώνει, διαμορφώνει συνειδήσεις και διαπλάθει κριτικά σκεπτόμενους πολίτες.

Σε μια περίοδο απεριόριστης κοινωνικής κρίσης, η εξεύρεση χρόνου ανάγνωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους νέους. Γεγονός το οποίο εξυπηρετεί το σύστημα στο οποίο ζούμε, το οποίο επιβιώνει χάρη στην αδρανοποίηση των μαζών, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κοινωνική οπισθοδρόμηση. Εξάλλου, όταν ένας λαός δεν εμπλουτίζει τις γνώσεις του σχετικά με τον εαυτό του, τη φύση, την κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα ωφελεί μόνο την άρχουσα τάξη, της οποίας τα συμφέροντα είναι συνώνυμα με την καταπίεση των μαζών.

Ως ΕΔΟΝ μαζί με τα πολλαπλά οφέλη των βιβλίων τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στην επιμόρφωση και στην αφύπνιση του ανθρώπινου νου, αναγνωρίζουμε και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση συνειδήσεων που θα φέρουν την αλλαγή προς ένα πιο δίκαιο κόσμο. Για αυτό, θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στην ανάδειξη της αξίας του βιβλίου, φέρνοντας πιο κοντά τον μαθητή, τον φοιτητή και το νέο εργαζόμενο με βιβλία που οξύνουν τη σκέψη τους, που αναπτύσσουν τη φαντασία τους και καλλιεργούν τις δεξιότητες τους.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
23/04/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.