Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Στις 3 Μαΐου  1993 καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Προπομπός της υπήρξε η Διακήρυξη του Βίντχουκ που έγινε δύο χρόνια πριν, όπου, Αφρικανοί δημοσιογράφοι υπέγραψαν για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά ΜΜΕ.

Σήμερα, αναντίλεκτα, τα ΜΜΕ κατέχουν και ελέγχουν μεγάλο (εάν όχι το συντριπτικά μεγαλύτερο) μέρος της πληροφορίας. Την ίδια ώρα, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα όπου τα μέσα παραγωγής και ο συντριπτικός πλούτος του πλανήτη, συσσωρεύεται στα χέρια μια μερίδας ανθρώπων, είναι αναπόφευκτο αυτοί, να ελέγχουν και την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων αυτών για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και η Κυπριακή κοινωνία. Στα 9 χρόνια Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, την ελευθεροτυπία στον τόπο μας την πήρε ο «δαίμονας».  Και αυτό δεν συμπυκνώνεται μόνο στο γεγονός, ότι ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων έχει προσληφθεί στο Προεδρικό. Δεν περιορίζεται στον εξαναγκασμό παραίτησης δημοσιογράφων. Ούτε στο ακραίο γεγονός, ότι δημοσιογράφοι, καταγγέλλουν επίσημα ότι δέχονται (ηλεκτρονική, κ.α) παρακολούθηση.

Το ζήτημα είναι βαθύτερο, και φθάνει στο ιδιοκτησιακό κομμάτι. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, διαπίστωσαν ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει διαφάνεια όσο αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, ενώ τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκαν δημοσιεύματα με ΜΜΕ να αλλάζουν χέρια. Τελικά, ποιοι κατέχουν τα ΜΜΕ στην πραγματικότητα; Και πως μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία, όταν έχουν δημιουργηθεί ολιγοπωλιακές ή και μονοπωλιακές καταστάσεις στον χώρο των ΜΜΕ;

Ως ΕΔΟΝ στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους στον τομέα των ΜΜΕ που μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά από προβλήματα. Δεν θα ήταν υπερβολή, να χαρακτηρίζαμε τις θέσεις αυτές εργασίας ως επισφαλείς. Αγωνιζόμαστε  για την θεσμοθέτηση  δικαιωμάτων, τον καθορισμό ωραρίων, και την εξασφάλιση αξιοπρεπή αμοιβών. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, της τήρησης του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας,  ώστε οι δημοσιογράφοι, να μπορούν να εκφράζουν, ελεύθερα και δημοκρατικά, αλλά και τεκμηριωμένα την δική τους θέση, χωρίς οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.

Τέλος αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των ανθρώπων να ενημερώνονται αντικειμενικά, έχοντας στην διάθεση τους τα πραγματικά στοιχεία. Για αυτό ακριβώς το λόγο, στηρίζουμε την προσπάθεια του ΑΚΕΛ, καθώς ήταν το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ, προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με στόχο την διαφάνεια, και την σωστή ενημέρωση των πολιτών.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
03/05/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.