Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Right Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.
Φέτος συμπληρώνονται 73 χρόνια από την επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η οποία αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές κατακτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών και των λαών τους. Από το 1948, καταγράφηκε σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά δυστυχώς ο αγώνας για να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς ταξικές διακρίσεις παραμένει αναγκαίος. Ακόμη και στις λεγόμενες ανεπτυγμένες δημοκρατίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται ένα ανηλεή πόλεμο. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, η οποία βασανίζεται εδώ και χρόνια, από μια συστημική οικονομική κρίση, που έπληξε βάναυσα τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας σε πολλά επίπεδα. Αυτό εντάθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου μεθοδευμένα συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο τα δικαιώματά μας.

 Ως ΕΔΟΝ πιστεύουμε ότι η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να συνδέεται με τον καθημερινό αγώνα, για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία. Την κοινωνία της ισότητας, της αλληλεγγύης και της πραγματικής ελευθερίας. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, απέναντι σε όλες τις πολιτικές, που υποθάλπουν την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα είμαστε απέναντι σε πολιτικές που θεσμοποιούν τις εκποιήσεις, που δεν αντιμετωπίζουν την εμπορία προσώπων, τη βία σε βάρος των γυναικών, την αστυνομική βία, τη ρατσιστική μεταχείριση των προσφύγων, την περιθωριοποίηση που βιώνουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων,  το φακέλωμα των λαών και την παραβίαση κάθε έννοιας ιδιωτικότητας.

Παράλληλα, ένας άλλος αγώνας, ίσως ο πιο σημαντικός για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, είναι αυτός που δίνουμε για συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Για να μπορούμε επιτέλους από κοινού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να προσβλέπουμε σε ουσιαστική, βιώσιμη και πολύμορφη προστασία των βασικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
10.12.2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.