Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

32 χρόνια πριν, ξεκινούσε ένας αγώνας για την αναγνώριση και την κατοχύρωση των Δικαιωμάτων του παιδιού. Στις 20 Νοεμβρίου 1989, υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία επικυρώθηκε από 196 κράτη.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καλύπτει όλο το φάσμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς η υιοθέτησή της, καθιερώνει ένα παγκόσμιο δεσμευτικό κώδικα. Όλα τα κράτη, έχουν χρέος να συμπεριφέρονται με γνώμονα την ευημερία του παιδιού, διασφαλίζοντας του προστασία, πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση, καθώς και ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητάς, των ικανοτήτων αλλά και των ταλέντων τους.

Ως ΕΔΟΝ, τιμούμε την παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού και παραμένουμε πιστοί στον αγώνα για την τήρηση όλων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Φροντίζουμε παράλληλα να υπενθυμίζουμε σε όσους το ξεχνάνε, συνειδητά ή μη, ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, γλώσσας και κοινωνικής τάξης, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.

Η ύπαρξη και η λειτουργία του παιδικού τμήματος της Οργάνωσης αποδεικνύει στην πράξη τη σημασία που δίνει η Οργάνωση μας στην ευημερία και ευζωία όλων των παιδιών. Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων μέσα από την ολόχρονη και συνεχή του δράση, βοηθά τα παιδιά να αποκτούν πρόσβαση σε υγιείς τρόπους ψυχαγωγίας, σε διόδους έκφρασης και ποιοτική διάθεση του ελεύθερου χρόνου. Επιδιώκει να δώσει στα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια για να χαρούν την παιδική τους ηλικία, αλλά και για να αναπτύξουν αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να προβάλουμε τα δικαιώματα του παιδιού, με στόχο τη δημιουργία ανθρώπων που θα αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς ανισότητες, εκμετάλλευση και αδικία. Στοχεύουμε στην ενίσχυση του αγώνα για το παιδί, μέσα από τη συνεργασία με φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Η προσπάθεια όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της ανθρωπότητας, θα πρέπει να είναι ο αγώνας για δημιουργία ενός κόσμου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών. Είναι χρέος κάθε κοινωνίας να μεριμνά για τη διαμόρφωση ειρηνικών και ασφαλών συνθηκών για να ζουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά .

 

Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

20/11/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.