Η ΕΔΟΝ για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται φέτος 48 χρόνια από την λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου η σπουδάζουσα νεολαία σήκωσε ανάστημα ενάντια στην καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, Χούντα των συνταγματαρχών.

Ως Κ.Σ. της ΕΔΟΝ τιμούμε τους ηρωικούς φοιτητές, που τον Νοέμβριο του 1973, έγραψαν μια από τις πιο χρυσές σελίδες των λαϊκών αγώνων του ελληνικού λαού, παλεύοντας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, απεξάρτηση από τους ιμπεριαλιστές και τους στρατιωτικούς εγκάθετους τους. Ο αγώνας τους για απαλλαγή από τη φασιστική Χούντα, αλλά και το σύνθημα  «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» αγκαλιάστηκαν από τον ελληνικό λαό -ως αυτό που ήταν- ως και δικός του αγώνας.

Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου σηματοδότησαν την αρχή του τέλους της μαύρης επταετίας. Τη στιγμή που τα χουντικά τανκς έσπασαν την πύλη του Πολυτεχνείου, την ίδια στιγμή, έμεινε για πάντα στην ιστορία ο αγώνας και η θυσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς, η τελική πτώση της Χούντας, ήρθε αφότου πρώτα κατάφερε να καθοδηγήσει το προδοτικό πραξικόπημα, τον Ιούλη του ’74, στην Κύπρο. Η ΕΟΚΑ Β’ καθοδηγούμενη από τη Χούντα και εκπληρώνοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, στις  15 του Ιούλη άνοιξε τις κερκόπορτες στον Αττίλα,  οδηγώντας στην εισβολή της 20ης Ιουλίου του 1974.

Ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους αγώνες της δικής μας γενιάς, ενάντια στον φασισμό, σε όλες του τις εκφάνσεις. 48 χρόνια μετά, τα μηνύματα παραμένουν τα ίδια και απαράλλακτα, για διεκδίκηση και μαζικό αγώνα για το αγαθό της παιδείας, για ελευθερία στον τόπο μας, για εθνική ανεξαρτησία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις επιβουλές του που και σήμερα συνεχίζει να δείχνει το φονικό του πρόσωπο  και χαράζει σύνορα με το αίμα των λαών.

Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του Νοέμβρη, δίνουμε όρκο στα αιτήματα που παραμένουν αδικαίωτα. Τιμούμε το Πολυτεχνείο, ως αυτό που ήταν. Ως Εξέγερση και Πάλη Λαϊκή.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
17.11.2021

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.