Απάντηση Γρ. Τύπου ΕΔΟΝ στον/ην «ΚΕ» της Εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ»

"Και εκεί που νομίζαμε πως τελειώσαμε με την ανοησία, ήρθε η ανακοίνωση της ΕΔΟΝ για την 28η Οκτωβρίου της ΕΔΟΝ να μας διαψεύσει" λέει η εφημερίδα Πολίτης σε ένα σύντομο άρθρο με τίτλο "Αφήστε την ιστορία στην ησυχία της" που υπογράφεται από τον/την "ΚΕ" επιβεβαιώνοντας το γνωστό άσμα "να δεις που κάποτε θα μας πούνε και χαζούς".

Τι είναι όμως αυτό που ενόχλησε τόσο πολύ τον/ην αρθρογράφο της εφημερίδας ούτως ώστε να μας αποκαλεί "ανόητους";!

Η εφημερίδα βρήκε ανόητη, σε μια ανακοίνωση για 28η Οκτωβρίου, την αναφορά της ΕΔΟΝ "στις μάχες και τις θυσίες των ηρώων ανταρτών για ελευθερία" καθώς και την φωτογραφία με ένα πανό του ΕΑΜ από την πλατεία συντάγματος στα Δεκεμβριανά του 1944.

Για όσους "ανόητους" αναρωτιούνται ακόμη ποια είναι η ιστορική ανακρίβεια που στηλιτεύει η εφημερίδα Πολίτης θα σας βοηθήσουμε εμείς:  Η ιστορία που μας καλούν να αφήσουμε "στην ησυχία της" δεν είναι η ιστορία όπως γράφεται από τους λαούς, αλλά η ιστορία όπως με τόσο "θόρυβο" την αφηγείται η αστική ιστοριογραφία.

Μια "ιστορία" η οποία δεν βλέπει σύνδεση μεταξύ Εθνική Αντίστασης και των  Δεκεμβριανών που ακολούθησαν, δεν βλέπει σύνδεση μεταξύ της αντίστασης στους Ιταλούς Φασίστες και της αντίστασης στους Γερμανούς Ναζί που ακολούθησε.

Είναι η ίδια "ιστορία" και η ίδια αντίληψη αυτής, που δεν βλέπει σύνδεση -για παράδειγμα- και μεταξύ των σχεδίων πραξικοπήματος που υπέγραφε ο Γρίβας ως αρχηγός της ΕΟΚΑ Β και του πραξικοπήματος της ΕΟΚΑ Β που ακολούθησε και δεν βλέπει σύνδεση μεταξύ του πραξικοπήματος του 1974 και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.

Είναι η ίδια "ιστορία" που θέλει να γιορτάζεται η έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος της κατοχής.  Γιατί αν γιορτάζονταν το τέλος της κατοχής, ίσως ακόμα και ο/η αρθρογράφος της εφημερίδας «Πολίτης», να καταλάβαινε ποια είναι η σύνδεση μεταξύ των πανό του ΕΑΜ που πλημμύρησαν το κέντρο της Αθήνας την μέρα της απελευθέρωσης στις 12 Οκτωβρίου του 1944 και των πανό του ΕΑΜ που πλημμύρησαν το κέντρο της Αθήνας λίγες μέρες μετά στα Δεκεμβριανά. 

Οι ενστάσεις των ιστορικών του "Πολίτη" για τις "κομματικές αρλούμπες" της  ΕΔΟΝ δεν σταματούν εκεί.  Εξεγείρονται ακόμα γιατί "όταν υπήρξαν οι αντάρτες", "δεν ήταν μόνο αυτοί του ΕΛΑΣ".  Βέβαια παρότι είναι ο ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε τα 2/3 της Ελλάδας ήδη πριν αποχωρίσουν οι Γερμανοί η ΕΔΟΝ στην ανακοίνωση της δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Τότε τι είναι αυτό που ενόχλησε την εφημερίδα; Στην μοναδική φορά που γίνεται αναφορά στον ΕΛΑΣ σε ολόκληρη την ανακοίνωση αναφέρεται ότι "Το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ, αποτέλεσαν τον ανθό στον αγώνα για την αντιφασιστική νίκη, αφού συσπείρωσαν στις γραμμές τους την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, γράφοντας έτσι, μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες στην Παγκόσμια Ιστορία, στον αγώνα κατά του φασισμού – ναζισμού."

Εφόσον λοιπόν δεν είναι η δήθεν "μονοπώληση" του αγώνα από τον ΕΛΑΣ που ενόχλησε ...ίσως τελικά να είναι το περιεχόμενο του αγώνα που ενοχλεί τη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Παρότι όμως ο/η αρθρογράφος δεν βρήκε άλλες ιστορικές εξυπνάδες να πει για να τεκμηριώσει πόσο "ανόητη" είναι η ανακοίνωση της ΕΔΟΝ, εσείς μπορείτε να τη διαβάσετε από τον πιο κάτω σύνδεσμο για να δείτε και τα υπόλοιπα σημεία που ενόχλησαν!

Όσο αφορά εμάς, θα φροντίσουμε ούτως ώστε η ιστορία να μην αφήνει κανένα σε ησυχία.

Η ανακοίνωση

https://www.edon.org.cy/index.php/arxio/anak-edon/2021/3399-28?fbclid=IwAR2wAj7AuXA0eViggTcaH9GLDejniqUA5w4znr6HQFM8_gZ0IPT5M5GtU0c

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
1/11/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.