Η ΕΔΟΝ για την επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης

 

Συμπληρώνονται φέτος 104 χρόνια από το γεγονός που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που άλλαξε για πάντα την ιστορία της ανθρωπότητας, απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και η οικοδόμηση μιας ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι πέρα για πέρα εφικτή και αναγκαία.

Στις 25 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο (7 Νοεμβρίου με το καινούργιο) του 1917 οι μπολσεβίκοι με ηγέτη τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, με άρτια οργάνωση και με φάρο την επαναστατική ιδεολογία τους, κατάφεραν να οδηγήσουν εκατομμύρια εξαθλιωμένους εργάτες και αγρότες της Ρωσίας στο να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους θέτοντας τις βάσεις για το πρώτο εργατικό κράτος του κόσμου, τη Σοβιετική Ένωση. Τα λόγια του Λένιν από το βήμα του δεύτερου Πανρωσικού συνεδρίου των σοβιέτ ότι: «Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ότι ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε», συνεχίζουν να συγκλονίζουν τους λαούς του κόσμου μέχρι σήμερα.

Τα επιτεύγματα της επανάστασης αποτέλεσαν φάρο για όλους τους εργαζόμενους ανά το παγκόσμιο, καθώς μετά την επανάσταση εφαρμόστηκε πολιτική γενικής, δωρεάν, υποχρεωτικής Παιδείας για όλους, εξαλείφοντας τον αναλφαβητισμό της χώρας. Εφαρμόστηκε καθολικά η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρείχε στέγη στους πολίτες της και εξασφαλισμένη εργασία, απαλλάσσοντας την κοινωνία από καπιταλιστικά φαινόμενα, όπως η ανεργία. Επίσης για πρώτη φόρα η γυναίκα παίρνει σημαντική θέση στην κοινωνία και αποκτά δικαιώματα που στις δυτικές χώρες ήταν άγνωστα για τις γυναίκες μέχρι πριν λίγες δεκαετίες. Μαζί φυσικά με τα μεγάλα επιτεύγματα στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Τρεις δεκαετίες μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού η παγκόσμια αστική τάξη προσπαθεί να πείσει τους πάντες πως η ιστορία τελείωσε και το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο καπιταλισμός. Πως μπορεί όμως, να είναι το μέλλον ένα σύστημα στο οποίο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, πείνας, εξαθλίωσης και ανεργίας; Πως μπορεί να είναι το μέλλον, όταν ακόμα και εν μέσω της πανδημίας οι κυβερνήσεις μειώνουν κονδύλια για τη δημόσια υγεία προτεραιοποιώντας το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή; Πως μπορεί να είναι το μέλλον, όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με το 1% της ανθρωπότητας να κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου και μάλιστα με αυξητική τάση;

Ως ΕΔΟΝ, παραμένοντας πιστοί στην πρωτοπόρα επαναστατική κοσμοθεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού τιμούμε και φέτος τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση τα διδάγματα της και τις εμπειρίες της, που σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, τόσο για την Οργάνωση μας, όσο και για όλους τους λαούς του κόσμου. Αντλώντας εμπειρίες όχι μόνο από τα θετικά και τις κατακτήσεις αλλά και από τις στρεβλώσεις, τα λάθη και τις αδυναμίες του σοσιαλισμού στον 20ο αιώνα, είμαστε πιο έτοιμοι και πιο σίγουροι, για το μέλλον. Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλάι του απλού ανθρώπου, του μαθητή, του φοιτητή, του εργαζόμενου, του άνεργου μέχρι την τελική νίκη.

Γιατί οι λαοί θα νικήσουν ξανά!

Γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός!

 

Μορφωτικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
7/11/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.