Ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου

Ως ΕΔΟΝ, τιμούμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Λαού.

Τιμούμε το «ΟΧΙ» του Ελληνικού Λαού, του πραγματικού ήρωα και πρωταγωνιστή της ιστορίας και κανένα δικτάτορα, τον οποίο η αστική ιστοριογραφία προσπάθησε να ωραιοποιήσει.

Στις μάχες και στις θυσίες των ηρώων ανταρτών για ελευθερία και εθνική αυτοδιάθεση, συμπυκνώνεται ακριβώς το πατριωτικό και αντιφασιστικό μήνυμα που στέλνει η σημερινή μέρα. Το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ, αποτέλεσαν τον ανθό στον αγώνα για την αντιφασιστική νίκη, αφού συσπείρωσαν στις γραμμές τους την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, γράφοντας έτσι, μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες στην Παγκόσμια Ιστορία, στον αγώνα κατά του φασισμού – ναζισμού.

Τιμούμε και όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που αγωνίστηκαν στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θυσιάστηκαν για την κατατρόπωση του χιτλεροφασιστικού τέρατος. Ιδιαίτερη τιμή και περηφάνεια, αποτελεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μας, του ΑΚΕΛ, στις 16 Ιουνίου 1943, για εθελοντική στράτευση μελών και στελεχών στον αντιφασιστικό αγώνα. Αποτελεί μέχρι σήμερα παράσημο της Ιστορίας του κόμματος.

Τα μηνύματα της σημερινής μέρας, γίνονται ολοένα και πιο επίκαιρα την στιγμή που οι απόγονοι των ναζί παίρνουν θέση σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή που γίνεται μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας της Ευρώπης, με την αντιεπιστημονική «Θεωρία των δύο άκρων», την εξίσωση δηλαδή του ναζισμού – κομμουνισμού αναποδογυρίζοντας έτσι την αλήθεια και την Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια στιγμή που ΚΚ χωρών που απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο στρατό τίθενται, εκτός νόμου και στην παρανομία, τιμώνται οι συνεργάτες των Γερμανών και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της αντιφασιστικής νίκης που θύμιζαν στους λαούς ποιοι τσάκισαν τον φασισμό. Αποτελεί προσβολή για τους εκατομμύρια αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για την αντιφασιστική νίκη των λαών, αλλά και στις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, που κάτω από φασιστικά καθεστώτα, πέθαναν από κακουχίες και πείνα.

Η μεγαλύτερη απόδειξη όμως, θα αποτελεί πάντα το γεγονός ότι οι λαοί με μπροστάρη τα Κομμουνιστικά Κόμματα τσάκισαν τον φασισμό και τον έστειλαν στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα και αλλού, οι Ταγματασφαλίτες, η Εθνικόφρονη Δεξιά και άλλοι ακροδεξιοί κύκλοι, ήταν δωσίλογοι και συνεργάτες των Ναζί.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ ΕΔΟΝ

27/10/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.