Η ΕΔΟΝ για την 9η Μάη – Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των λαών

 Συμπληρώνονται φέτος 76 χρόνια από την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Στις 9 Μαΐου του 1945 πραγματοποιείται η άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας. Η ημέρα αυτή αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής, για τους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να μην περάσει ο φασισμός και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ναζισμού, που αιματοκύλισαν τον κόσμο.

Αναντίρρητα, η νίκη αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, δίχως την καθοριστική συμμετοχή των αντιφασιστικών μετώπων από τους λαούς τη Ευρώπης αλλά και με εξέχουσα τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης που πλήρωσε φόρο αίματος με τη θυσία πέραν των 20 εκατομμυρίων σοβιετικών. Η νίκη στην μάχη του Στάλινγκραντ άλλαξε την πορεία του πολέμου και τα σοβιετικά στρατεύματα προελαύνοντας απελευθέρωσαν από την χιτλερική κατοχή όλες τις χώρες που βρέθηκαν στο διάβα τους.

Με την ίδρυση του το ΑΚΕΛ το 1941, από πυρήνες του ΚΚΚ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Κυπριακή κοινωνία, χαρακτηρίζεται ως ‘’Δημοκρατικό, Αντιφασιστικό και Αντιχιτλερικό’’ κόμμα. Με την ιστορική του απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943, το ΑΚΕΛ καλούσε τα μέλη και στελέχη του να καταταγούν στο Βρετανικό στρατό και να πολεμήσουν τον χιτλεροφασισμό. Περίπου 800 ΑΚΕΛιστές μαζί με 11 από τα 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος αναχώρησαν για το μέτωπο της Μέσης Ανατολής, γεγονός που αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή του κυπριακού λαού στον αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού. Ο Κυπριακός λαός, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ιστορίας να συμμετέχει στην μάχη ενάντια στον Φασισμό. Εκατοντάδες συμπατριώτες μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εντάχθηκαν εθελοντές στο Βρετανικό στρατό και πολέμησαν στα διάφορα μέτωπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τη συντονισμένη, ανιστόρητη και αντιεπιστημονική προσπάθεια, από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της παγκόσμιας αστικής τάξης, να ταυτιστεί ο Χιτλεροφασισμός και τα εγκλήματα του, με τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό. Στην προσπάθεια τους αυτή, μειώνουν ή ακόμη και διαγράφουν τον ρόλο που διαδραμάτισαν, η Σοβιετική Ένωση και οι λαοί της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ επιπρόσθετα προσπαθούν να καθιερώσουν την 9η Μαΐου από μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε ούτω καλούμενη "Μέρα της Ευρώπης". Από τη δική μας πλευρά θα επαναλαμβάνουμε φορτικά και με κάθε ευκαιρία την ιστορική αλήθεια, τη σημασία της σημερινής επετείου αλλά και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της Αντιφασιστικής Νίκης.

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο πιο μισάνθρωπο και σκοταδιστικό ιδεολόγημα που γέννησε ο καπιταλισμός, τον φασισμό-ναζισμό. Με φάρο τις θυσίες των λαών του κόσμου, θα συνεχίσουμε την πάλη μας για την οριστική εξάλειψη του νεοφασισμού από τις συνειδήσεις των ανθρώπων αλλά και το ξεπέρασμα του συστήματος που τον γεννά και αναπαράγει, με την οικοδόμηση της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Την κοινωνία της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την κοινωνία του σοσιαλισμού.

 Ζήτω η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών!

 

 Μορφωτικό Γραφείο

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

8/5/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.