Η ΕΔΟΝ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Συμπληρώνονται φέτος 135 χρόνια από την πρωτομαγιά του 1886, όπου οι εργάτες στο Σικάγο κατέκλυσαν τους δρόμους απαιτώντας τα αυτονόητα. 8 ώρες δουλεία, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Η κατάληξη του μαζικού ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο είχε βαρύ τίμημα αφού η αστική τάξη έβαψε τις διαδηλώσεις τους με αίμα. Οι πρωτοστάτες της εξέγερσης, καταδικάστηκαν σε θάνατο όμως η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, αφού ο αγώνας συνεχίστηκε παρασύροντας ακόμη περισσότερους εργάτες στο πλευρό του και τελικά, λίγα χρόνια μετά, ο στόχος επιτεύχθηκε: το οχτάωρο είχε θεσπιστεί.

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτίνουμε φόρο τιμής στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους θεμελιωτές του εργατικού κινήματος της Κύπρου και τιμούμε τους κοινούς εργατικούς αγώνες ενάντια στην εργοδοσία αλλά και ενάντια στον σοβινισμό και τον αντικομουνισμό. Απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους νέους εργαζόμενους και νέες εργαζόμενες της Κύπρου όπου και αν δουλεύουν, είτε βρίσκονται στην ανεργία.

Ενώ αναμέναμε την φετινή πρωτομαγιά για να την τιμήσουμε όπως τις αρμόζει, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ μέσα από την διαχείριση της πανδημίας και τις αποφάσεις που πήρε το προηγούμενο διάστημα ανάτρεψε τους σχεδιασμούς του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Έτσι και φέτος θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εργαζομένων κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Στα πλαίσια αυτά το Τμήμα Νέων Εργαζομένων ολοκληρώνει την εκστρατεία του με σύνθημα «Η πανδημία θα φύγει, τα προβλήματα όχι. Στήριξη των εργαζομένων τώρα.» Μέσα από την εκστρατεία μας προωθούμε την θέση μας ότι τώρα και όχι στο αόριστο μέλλον είναι που οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη και προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία με μέτρα:

  • Την νομοθετική κατοχύρωση κατώτατων μισθών και ελάχιστών δικαιωμάτων για όσους κατά επάγγελμα, για όσους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις.
  • Την υποχρεωτική εφαρμογή της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης και την νομική κατοχύρωση τους έναντι των ατομικών συμβολαίων εργασίας.
  • Τον τερματισμό της αποκοπής του 12% σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους για να απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές συνταξιούχων ένα καλύτερο και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο

Την ίδια στιγμή η φετινή πρωτομαγιά γιορτάζεται στον απόηχο της κατάληξης της Άτυπης Συνάντησης της Γενεύης, το αποτέλεσμα της οποίας είναι απογοητευτικό. Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη αφού η συνέχιση του διαπραγματευτικού κενού εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο.

Καλούμε τους νέους και νέες σε οργάνωση αφού αυτό μας διδάσκει το Σικάγο του 1886 και η ιστορία του εργατικού κινήματος. Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο και τον λαό της. Σε Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη με το λαό να είναι αφέντης στον τόπο.

Κάνουμε κάλεσμα ανταπόκρισης στους νέους και στις νέες στο κάλεσμα της ΠΕΟ να αναρτήσουν στα μπαλκόνια τους την κόκκινη σημαία, το σύμβολο της εργατιάς και των αγώνων της.

Τμήμα Νέων Εργαζομένων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

30/4/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.