Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια ημέρα Τέχνης

 

«Δεδομένου ότι η τέχνη είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ζωή, δεν μπορεί να ανήκει μόνο στους λίγους. Η τέχνη είναι η παγκόσμια γλώσσα και ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα»

Ντιέγκο Ριβέρα, Μεξικανός κομμουνιστής ζωγράφος

Στις 15 Απριλίου 1452 γεννιέται ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο αναγεννησιακός καλλιτέχνης - σύμβολο της ελευθερίας έκφρασης, συναδέλφωσης και πολύπολιτισμικότητας. Προς τιμή του, έχει καθιερωθεί το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης, με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, η 15η Απριλίου ως η Παγκόσμια μέρα Τέχνης.

Η Τέχνη κάθε μορφής αποτελεί μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Τo καλλιτεχνικό έργο είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου του καλλιτέχνη με τον κόσμο της εποχής του και η μετουσίωση του σε εικόνα, πίνακα, ποίημα, μουσική, θεατρικό έργο. Ο καλλιτέχνης μας «μιλά» για τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του μέσω του έργου του. Έτσι, η Τέχνη οδηγεί τους ανθρώπους στη συνειδητοποίηση των κοινών στοιχείων που τους ενώνουν, αλλά και των κοινών προβλημάτων και αγωνιών που τους μαστίζουν.

Στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο είναι φυσικό επακόλουθο η Τέχνη και ότι αυτή πρεσβεύει, να μπαίνει στο περιθώριο και να θυματοποιείται, στον βωμό του κέρδους. Έτσι, από την μία παρατηρείται εμπορευματοποίηση και προώθηση μιας τυποποιημένης υπό-κουλτούρας, η οποία αναπτύσσεται εις βάρος της πραγματικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και από την άλλη διαπιστώνεται καθημερινά, η υποτίμηση του ρόλου των Τεχνών στην καλλιέργεια της ανθρώπινης συνείδησης και στη δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων. Σε ένα σύστημα, στο οποίο σημαντικότερη αξία είναι το κέρδος, οι ιδέες και οι αξίες που δύναται να αναπτυχθούν μέσω των Τεχνών ισοπεδώνονται, δημιουργώντας ένα είδος ανθρώπου το οποίο εύκολα μπορεί να χειραγωγηθεί και να λειτουργήσει ως γρανάζι στη μηχανή του συστήματος.

Η ΕΔΟΝ και το Λαϊκό Κίνημα, μέσα από την ιστορική τους πορεία, ανέπτυξαν έντονη δράση στον τομέα των Τεχνών, ενθαρρύνοντας την καλλιτεχνική δημιουργία, προβάλλοντας το έργο των Κυπρίων δημιουργών, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και προωθώντας τον Πολιτισμό. Μέσα από την καθημερινή μας δράση, δίνουμε βήμα έκφρασης στη νεολαία, η οποία βομβαρδίζεται καθημερινά από την υποκουλτούρα. Εκατοντάδες καλλιτέχνες προβάλλουν το ταλέντο τους μέσα από τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΕΔΟΝ, με αποκορύφωμα το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και δημοσιοποιήσουν τα προβλήματα τους, μέσα από τις συζητήσεις και ημερίδες που διοργανώνονται.

Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο της δράσης μας τις Τέχνες. Κόντρα στην υποκουλτούρα που προωθείται, κόντρα στις δύσκολες συνθήκες τις οποίες διαμόρφωσε η πανδημία τον τελευταίο ένα χρόνο και κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη οι οποίες πνίγουν την Τέχνη και τους ανθρώπους της, η ΕΔΟΝ συνεχίζει να στηρίζει και να προωθεί τον πολιτισμό, στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινωνίας που θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, έναν άνθρωπο που θα δημιουργεί, θα διεκδικεί το αύριο και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

Πολιτιστικό Γραφείο

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

15/04/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.