62 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΟΝ

Συμπληρώνονται φέτος 62 χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ), η οποία αποτελεί «συνεχιστή και κληρονόμο των αγωνιστικών παραδόσεων της ΑΟΝ».

Η υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, βρίσκει το ΑΚΕΛ, την ΑΟΝ και τις υπόλοιπες οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος στην παρανομία. Η ανάγκη ίδρυσης μιας νόμιμης οργάνωσης της προοδευτικής νεολαίας, που θα πάλευε για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας, οδήγησε τα στελέχη της παράνομης ΑΟΝ να πάρουν την ιστορική απόφαση για την ίδρυση της ΕΔΟΝ. Στις 12 Απριλίου του 1959, 1500 και πλέον νέες και νέοι αντιπρόσωποι από κάθε γωνιά της Κύπρου βρέθηκαν στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» για το ιδρυτικό συνέδριο της ΕΔΟΝ.

Στα 62 χρόνια ζωής και δράσης της, η ΕΔΟΝ έχει να επιδείξει πλούσια και πολυδιάστατη δράση, χαράζοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα της σε κάθε κατάκτηση του νεολαιίστικου κινήματος της Κύπρου. Στα 62 χρόνια ζωής και δράσης της, η ΕΔΟΝ συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό, καθώς και ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της Κύπρου.

Οι δεκάδες θυσίες των ΕΔΟΝιτών, που έδωσαν ότι πιο πολυτιμότερο αγαθό είχαν, την ίδια τους τη ζωή, στον αγώνα για την ελευθερία αποτελεί φάρο και καθοδηγητή στους σημερινούς μας αγώνες. Αποτελούν φάρο στον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, Αποτελούν φάρο στον αγώνα μας για να αντιπαλέψουμε το φασισμό, τον εθνικισμό – σοβινισμό. Αποτελούν φάρο στον αγώνα μας κόντρα στο ιμπεριαλισμό και τα σχέδια του.

Η φετινή επέτειος ίδρυσης της ΕΔΟΝ, βρίσκει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού σε κρίσιμο σημείο λόγο της Τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και των παλινδρομήσεων του προέδρου της Δημοκρατίας. Ως ΕΔΟΝ καλούμε τον κ. Αναστασιάδη, να μεταβεί στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, με μοναδικό στόχο την επανέρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση αρχών. Μόνο με συνέπεια στην επίτευξη του στόχου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θα σταματήσουμε τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Οι αντιλαϊκές – νεοφιλελεύθερες πολιτικές που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη,  είναι σε πλήρη εφαρμογή. Τα πειράματα στο χώρο της Παιδείας που την μετατρέπουν σε προϊόν για λίγους, η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και η μεθόδευση για διάλυση του με τη μείωση των δαπανών για την υγεία, που οδήγησε σε ελλείψεις σε εξοπλισμό, αναλώσιμα, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, η ιδιωτικοποίηση σχεδόν των πάντων και άλλα τόσα, έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, εις βάρος του λαού μας.

Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, καλούμε τη νεολαία να μην τα παρατήσει, να μην παραδοθεί. Υπάρχει ο άλλος δρόμος, ο δρόμος της συλλογικής και οργανωμένης πάλης. Τους καλούμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί για λευτεριά, για το δικαίωμα μας στη μόρφωση και στη ζωή.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

12/4/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.