Η ΕΔΟΝ για την ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού

Η ΕΔΟΝ για την ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού

H 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η μέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο με θύματα αρκετά παιδιά κάθε χρόνο. Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο πηγάζει από δύο κυρίως πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με την αδυναμία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να δώσει στα παιδιά τα εφόδια και την παιδεία που χρειάζονται, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αποδεχθούν τον κάθε συμμαθητή τους που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες ή «μοιάζει διαφορετικός». Ενώ ο δεύτερος πυλώνας, αφορά τις πιθανές αδυναμίες της εκάστοτε οικογένειας, να μιλήσει στα παιδιά της γι’ αυτό το φαινόμενο και τις προεκτάσεις του.

Δυστυχώς, ακόμα και στην τρέχουσα σχολική χρόνια, όπου η παρουσία των μαθητών στις σχολικές μονάδες ήταν περιορισμένη λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είδαμε τέτοια περιστατικά να συμβαίνουν και να βλέπουν και το φως της δημοσιότητας.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι πρέπει γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, όχι μόνο για την εξάλειψη του εκφοβισμού, αλλά και κάθε μορφής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς. Σοβαρή δουλειά χρειάζεται επίσης για να σπάσουν λάθος κοινωνικά πρότυπα που δημιουργούνται.

Ωστόσο για να υλοποιηθούν οι πιο πάνω αλλαγές, θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές στήριξης των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού και να ληφθούν μέτρα προληπτικού και διαπαιδαγωγητικού χαρακτήρα, αντί να λαμβάνονται μόνο πειθαρχικά μέτρα απέναντι στους εκφοβιστές.

Σίγουρα, ο μικρός αριθμός εκπαιδευτικών ψυχολόγων στα σχολεία, δεν μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει επαρκώς τα παιδιά που πέφτουν θύματα σε τέτοια περιστατικά. Την ίδια ώρα, το πρόβλημα ενισχύεται λόγω της απουσίας των κατάλληλων υποδομών στήριξης, αφού η πλειοψηφία των παιδιών που πέφτουν θύμα σχολικού εκφοβισμού, δεν είναι σε θέση να μιλήσουν για τα όσα βιώνουν είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί φοβούνται.

Στόχος μας είναι η κοινωνία, αλλά και το σχολείο, να αποκτήσουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα να χαρακτηρίζεται από σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα των παιδιών, ενώ παράλληλα να αναπτύσσει την κριτική σκέψη και να παρέχει ολόπλευρη μόρφωση.

 

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

05/03/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.