Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Μέρα της Γυναίκας, κατά την οποία μέσα από την αναπτέρωση των αγώνων για τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών, αποτίεται φόρος τιμής στις εργάτριες των ραφτάδικων της Νέας Υόρκης, που ξεσηκώθηκαν το 1857 ανοίγοντας δρόμους αγώνα, για ισότιμη μεταχείριση με τους άντρες εργάτες και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

 

Έκτοτε, πολλοί και επίπονοι αγώνες έχουν πραγματοποιηθεί, προκειμένου να απαλειφθούν οι διακρίσεις κατά των γυναικών. Πρωτεργάτες των αγώνων σε παγκόσμιο επίπεδο οι δυνάμεις των Κομμουνιστικών, Εργατικών, Αριστερών κομμάτων, όπου πέραν της πρόταξης των αιτημάτων για ισότητα και ισοτιμία, αποκάλυπταν και αναδείκνυαν, την συστημική φύση της γυναικείας εκμετάλλευσης, το «γυναικείο ζήτημα» δηλαδή, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Στην Κύπρο με πρωτοπόρα την ΠΟΓΟ και με στήριγμα το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου και το Κόμμα των εργαζομένων, έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα και ρίξεις με ριζωμένες νοοτροπίες στην κυπριακή κοινωνία, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.

 

Οι γυναίκες της Κύπρου υπό όποια ιδιότητα, με όποια προέλευση, με το όποιο επάγγελμα, της όποιας ηλικίας, καλούνται καθημερινά να αγωνιστούν για τα προφανή και τα αυτονόητα, βιώνοντας την διπλή εκμετάλλευση σε όλες της τις εκφάνσεις. Η εκμετάλλευση και οι διακρίσεις που πηγάζουν από το ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε, αναπτύσσονται και διαιωνίζονται καθημερινά από τις πολιτικές της Κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δεν συνδράμουν στη στήριξη των γυναικών και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων συνεχίζει να είναι εμφανής, ενώ συνάμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας και κακοποίησης έχουν ενταθεί.

 

Οι αγώνες λοιπόν για πραγματική ισοτιμία των φύλων δεν σταματούν και ούτε περιορίζονται σε εθιμοτυπικούς εορτασμούς. Αντίθετα αναπτύσσονται κάθε μέρα και περισσότερο σε σπίτι και εργασία. Τιμώντας τις πρωτοπόρες γυναίκες του τότε, συστρατευόμενοι με τις αγωνιζόμενες γυναίκες του σήμερα, διατρανώνουμε το σύνθημα «Τέρμα στις διακρίσεις! Ισότητα τώρα!».

 

Γραφείο Ισότητας και Ισοτιμίας

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

06/03/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.