Η ΕΔΟΝ για την Ημέρα Ερυθράς Χειρός

Η 12η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ‘’Ημέρα της Ερυθράς Χειρός’’, ή ‘’Ημέρα του Κόκκινου Χεριού’’. Είναι αφιερωμένη στα παιδιά που εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις.  Καθιερώθηκε, όταν τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθράς Χειρός στοχεύει στην ευρεία ενημέρωση, στην υπενθύμιση αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών όλου του κόσμου για τα παιδιά που βρίσκονται, τις περισσότερες φορές χωρίς τη θέληση τους, σε ένοπλες ομάδες, υπηρετώντας σε μέτωπα πολέμων και συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμα της Ημέρας αυτής είναι μια κόκκινη παλάμη, η οποία περικλείει το περίγραμμα ενός παιδιού - στρατιώτη.

Περισσότερα από 300.000 παιδιά παγκοσμίως στρατεύονται χωρίς τη θέλησή τους, και συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα με κάθε τρόπο, είτε ως μεταφορείς, είτε ως αγγελιοφόροι, είτε ως ανθρώπινες ασπίδες. Σε αρκετές χώρες, υπό το βάρος των εμφυλίων πολέμων, η παιδικότητα, δίνει τη θέση της σε παιδιά στρατιώτες, που βιώνουν από νεαρή ηλικία το φρικαλέο και αδίστακτο πρόσωπο του πολέμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του παιδιού κάθε παιδί «Έχει δικαίωμα σε προστασία και ελευθερία από τον πόλεμο. Παιδιά κάτω των 15 ετών δεν μπορούν να αναγκαστούν να πάνε στο στρατό ή να συμμετέχουν σε πολέμους».

Ως ΕΔΟΝ τασσόμαστε ενάντια στην βία του πολέμου και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πόσο μάλλον όταν αυτή η εκμετάλλευση αφορά παιδιά. Πρέπει να γίνει απαίτηση όλων μας να μην χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή στο βωμό του πολέμου, αφού αποτελεί χρέος όλων μας, να  εργαστούμε για παγκόσμια ειρήνη, για διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των λαών, μακριά από κατοχικούς στρατούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους που θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους όσους ανθρώπους χρειαστεί, για να μπορεί να λειτουργεί η ιμπεριαλιστική μηχανή.

Ας στρέψουμε το βλέμμα σ΄ αυτά τα παιδιά και ας συμβάλουμε όλοι ουσιαστικά έτσι ώστε να σταματήσουμε αυτή την απάνθρωπη  και βίαιη συμπεριφορά που σπρώχνει τα παιδιά να οπλίζονται και να στρέφονται απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Ευθύνη και καθήκον όλων, είναι ο αγώνας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την ευημερία και ειρήνη των λαών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστικά με την κοινωνία της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, την κοινωνία του σοσιαλισμού.

 

 

Γραφείο ΕΔΟΝόπουλων

ΚΣ ΕΔΟΝ

12/2/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.