Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο δεν διαδραματίζει απλά κάποιο ρόλο στην ζωή μας, αλλά είναι πλέον μεγάλο μέρος της καθημερινότητα μας. Οι συνθήκες της πανδημίας ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τον ρόλο του στην εργασία, την ενημέρωση, την εκπαίδευση-έρευνα, την αλληλεπίδραση των ατόμων μεταξύ τους, στο εμπόριο κ.α. Η χρήση του διαδικτύου είναι διευρυμένη σε όλες τις ηλικίες, κάτι που φανερώνει την ανάγκη, η κοινωνία να μάθει και να προστατευτεί, από τους επίσης πολλούς κινδύνους που ελλοχεύει ο κυβερνοχώρος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο , αυξήθηκαν  κατά 11,19% οι αναφορές για περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού στη Γραμμή Βοήθειας 1480, οι οποίες κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020 ανήλθαν στο 26,42%. Όπως αναφέρεται εκτός από τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ένας μεγάλος αριθμός κλήσεων κατά την ίδια περίοδο, σχετιζόταν με περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος, ποσοστό που άγγιξε το 24,80% και τα οποία αφορούσαν παραβίαση της ιδιωτικότητας, οικονομική απάτη ή κλοπή ταυτότητας μέσω κοινωνικών δικτύων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ταυτόχρονα το διαδίκτυο παραμένει η πιο εύκολη και ευρεία βάση δεδομένων και πληροφοριών για την νεολαία αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Αυτό είναι εμφανώς θετικό αλλά την ίδια ώρα χρειάζεται από όσους το χρησιμοποιούν να αναπτύξουν ιδιαίτερα το στοιχείο της κριτικής αντιμετώπισης κάθε πληροφορίας, φιλτράροντας τις χιλιάδες πλέον ψευδείς ή/και παραπλανητικές ειδήσεις και πληροφορίες που κυκλοφορούν ελεύθερα σε αυτό.

Με βάση αυτά τα στοιχεία και δεδομένα, αντιλαμβανόμαστε ότι το ρόλος του ψηφιακού εγγραμματισμού θα πρέπει να ενισχυθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και άποψης, έτσι ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι από μικρή ηλικία να γνωρίζουν πως θα μπορούν να γίνονται καλύτεροι χρήστες στο διαδίκτυο. Η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς και να ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εποχής, καθώς το διαδίκτυο αλλάζει καθημερινά όπως και η κοινωνία που το χρησιμοποιεί. Επίσης το ίδιο το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια, αφού πολλές υπηρεσίες πλέον γίνονται ηλεκτρονικά και οι πολίτες καθημερινά καλούνται, να δώσουν δικά τους ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία. Η εμπιστευτικότητα και η ακεραιότητα των δεδομένων του πολίτη αποτελεί σύγχρονη πρόκληση προς τα κράτη.

Ως ΕΔΟΝ, αξιοποιούμε το διαδίκτυο και την δύναμη του για να επικοινωνήσουμε με τη νέα γενιά αλλά και την κοινωνία. Θεωρούμε το ίδιο ως ένα εργαλείο που η δική μας χρήση, όλων των χρηστών, το καθορίζει. Ταυτόχρονα όμως η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου οδηγεί στην απομάκρυνση από την κοινωνική πραγματικότητα αλλά και στην διάδοση της παραπληροφόρησης. Η σωστή χρήση του διαδικτύου μπορεί να επιτευχθεί με την ασφαλή πλοήγηση και το φιλτράρισμα των πληροφοριών που λαμβάνουμε. Η χρήση του διαδικτύου εξάλλου όσο χρήσιμη και αν είναι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή και την κοινωνική πραγματικότητα.

 

Γραφείο Τύπου

ΚΣ ΕΔΟΝ

9/2/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.