Η ΕΔΟΝ για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Η ΕΔΟΝ για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

 

Ήταν 27 Ιανουαρίου 1945, όταν η 60η Στρατιά του 1ου Ουκρανικού Μετώπου του Κόκκινου  Στρατού, απελευθερώνει, τους 7.000 περίπου εναπομείναντες κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς. 60 χρόνια μετά η Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όρισε την ημέρα αυτή ως ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και τιμής για όλους αυτούς, που τόσο άδικα ξεψύχησαν μαρτυρικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. 

Η μέρα αυτή έμεινε να μας θυμίζει πως, όταν ο άνθρωπος κατακλύζεται από το μίσος και την απέχθεια προς καθετί διαφορετικό, όταν ιδεολογήματα του μίσους και του φυλετισμού επικρατούν στην συλλογική συνείδηση ενός λαού, μπορεί να φτάσει στο σημείο να πράξει τα αίσχιστα, λούζοντας την γη με απίστευτες ποσότητες από το αίμα αθώων, ανάμεσα τους και παιδιών.

76 χρόνια πριν και ενώ η σημαία του χιτλεροφασισμού κάλυπτε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, εκατομμύρια εβραίοι της Ευρώπης, Ρομά, κομμουνιστές, μαύροι, ομοφυλόφιλοι, άτομα με αναπηρίες και κάθε λογής άνθρωπος που δεν ήταν «αντάξιος» των προδιαγραφών που έφερε η «άρια φυλή» των Ναζί, άφησαν την τελευταία τους πνοή με τον πιο βάναυσο τρόπο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, και πριν ακόμα το αίμα των αθώων στεγνώσει στο πονεμένο χώμα της Ευρώπης, τα υπολείμματα της ντροπής κάνουν ξανά την προσπάθειά  να επιστρέψουν στην επιφάνεια. Οι ιδέες του ναζισμού και του φασισμού δεν έχουν σβήσει, ούτε έχουν αλλάξει και γι’ αυτό δεν μπορούν να είναι μέρος καμιάς δημοκρατικής διαδικασίας. Μπορεί να μεταμφιεστούν, να αλλάξουν μορφή και τρόπους λειτουργίας, παραμένουν όμως το ίδιο επικίνδυνες. Έμφυλες διακρίσεις, φυλετικός ρατσισμός, απέχθεια προς κάθε τι διαφορετικό και πάντα έτοιμο δεκανίκι για το ίδιο το σύστημα.

Ως ΕΔΟΝ στεκόμαστε διαχρονικά απέναντι στα ιδεολογήματα του μίσους και εδώ στον τόπο μας, παλεύοντας για μια Κύπρο χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό, χωρίς «ανώτερες και κατώτερες φυλές», χωρίς «φυσιολογικούς και αφύσικους» ανθρώπους.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

27/01/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.