Η ΕΔΟΝ για την παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού για τα κέντρα φιλοξενίας αιτητών ασύλου

Η ΕΔΟΝ για την παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού για τα κέντρα φιλοξενίας αιτητών ασύλου

 

Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την οποία υπέγραψε και η Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεώνει το κράτος να παρέχει σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην Κύπρο, όλες τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους. Δυστυχώς στη περίπτωση των παιδιών των προσφυγόπουλων, που ζουν στις κλειστές δομές, κάτι τέτοιο δεν διασφαλίζεται και αυτό τεκμηριώνεται και μέσα από την έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού.

Το Παιδικό Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων καταδικάζει την απροθυμία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα και να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ειδικά στα ασυνόδευτα παιδιά και τα προσφυγόπουλα.

Στα δύο κέντρα, δεν επιτρέπεται η έξοδος των εκεί διαμενόντων για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί στο συνωστισμό και υπερπληθυσμό των κέντρων, ο οποίος με τη σειρά του, έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη μεταχείριση των ατόμων. Με την απόφαση αυτή, πλήττονται θεμελιώδεις ελευθερίες και βασικά δικαιώματα παιδιών.

Αυτή την περίοδο φιλοξενούνται περίπου 60 ασυνόδευτοι ανήλικοι και  δεν υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι καραντίνας και διαμονής κρουσμάτων για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Υπάρχουν σοβαρές και δυσανάλογες επιπτώσεις στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών που διαμένουν εκεί.

Στο κέντρο στη Κοφίνου, διαμένουν παιδιά όλων των ηλικιών τα οποία φοιτούν σε σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα η Επίτροπος  αναφέρει ότι, ένεκα του διατάγματος, τα παιδιά δεν μπορούν να πηγαίνουν ούτε στο σχολείο, για όλη την περίοδο που τα σχολεία λειτουργούν με φυσική παρουσία των μαθητών. Η επιβολή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα παιδιά που διαμένουν στο Κέντρο, ενόσω τα σχολεία λειτουργούν με τη φυσική παρουσία των μαθητών, αποτελεί σαφή παραβίαση της Αρχής της Μη Διάκρισης, του Συμφέροντος του Παιδιού και του δικαιώματος τους σε εκπαίδευση. 

Συμφωνούμε απολυτά με την επισήμανση της επιτρόπου ότι, η προστασία για τη δημόσια υγεία και το δικαίωμα στη ζωή, δεν πρέπει να επιτρέπει περιορισμούς στα θεμελιώδη δικαιώματα, που δεν είναι άκρως απαραίτητοι για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού και τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι ανάλογα µε τον σκοπό αυτό.

Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους ‪πρόσφυγες και στα παιδιά. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Επιτρόπου Προστασίας δικαιωμάτων του Παιδιού και άλλων φορέων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγιή ψυχαγωγία, στην ευημερία, στη στέγη και όλων των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών και ιδιαίτερα των παιδιών.

 

Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

22/01/2021

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.