Η ΕΔΟΝ για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού

Η ΕΔΟΝ για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού

Η καταγγελία της Ελληνίδας ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από παράγοντα του αθλητισμού, έφερε στην επιφάνεια τη συζήτηση περί σεξουαλικής κακοποίησης και έδωσε δύναμη και ώθηση σε άλλες γυναίκες και άντρες να πράξουν το ίδιο.

Κάτι ανάλογο, δεν άργησε να δει το φως της δημοσιότητας και στην κυπριακή πραγματικότητα. Η πρωταθλήτρια της κυπριακής σκοποβολής, Άντρη Ελευθερίου, μίλησε για τη σεξουαλική παρενόχληση αθλητριών από άτομα που βρίσκονται σε διάφορες θέσεις του κυπριακού αθλητισμού.

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση συνιστά μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές βίας σε βάρος των γυναικών και μια από τις πιο αποκρουστικές εκφάνσεις της ανισοτιμίας των δύο φύλων. Αποτελεί ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες. Κανένα άτομο, γυναίκα ή άντρας, δεν πρέπει να βρίσκεται εκτεθειμένο σε τέτοιες μορφές βίας και συμπεριφορές, ούτε στο χώρο του αθλητισμού, ούτε πουθενά. Τέτοιες καταδικαστέες ενέργειες και νοοτροπίες απαιτούν και την αντίστοιχη άμεση εμπλοκή των αρμόδιων φορέων.

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε όλες τις μορφές της σεξουαλικής βίας, τονίζοντας πως το ίδιο το φαινόμενο αλλά και η κουλτούρα που επικρατεί δεν είναι εκτός του συνολικού πλαισίου του ίδιου του συστήματος που δημιουργεί και αναπαράγει την ανισοτιμία των φύλων και την έμφυλη βία. Καλούμε τις αθλητικές αρχές και κάθε άλλη αρμόδια αρχή να ενεργήσουν άμεσα, εισακούοντας τις καταγγελίες της Άντρης Ελευθερίου αλλά και κάθε θύματος. Υπάρχει ανάγκη δομών και διαδικασιών που να στηρίζουν και να προστατεύουν τα άτομα που θέλουν να προβούν σε καταγγελίες και ταυτόχρονα, χρειάζεται να ενισχυθούν δράσεις καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων που φαίνεται να είναι καλά ριζωμένα τόσο στο συγκεκριμένο χώρο όσο και ευρύτερα στη κοινωνία.

 

 

Γραφείο Ισότητας και Ισοτιμίας
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
20.01.2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.