Η ΕΔΟΝ για τη νέα καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Χωρίς ντροπή και με καθόλου συναίσθηση της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μπουλντόζες και κατεδάφισαν διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται στον χώρο όπου ανεγείρεται ο καθεδρικός ναός στο κέντρο της Λευκωσίας. Μετά μάλιστα και από δέσμευση, του ίδιου του Αρχιεπισκόπου προς τον Δήμο Λευκωσίας, ότι θα διατηρούσε τα κτίρια έτσι ώστε να του δοθεί η άδεια ανέγερσης του καθεδρικού ναού από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η όλη υπόθεση αποτελεί ακόμη ένα εξοργιστικό πολιτιστικό έγκλημα μετά και τον αποχαρακτηρισμό του αρχαίου μνημείου στη Γεροσκήπου, από το Υπουργικό Συμβούλιο, για να ανεγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο της Αρχιεπισκοπής. Η νέα επίθεση προς τον πολιτισμό της χώρας μας, έχει την υπογραφή όχι μόνο του Αρχιεπισκόπου, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης που κλείνει τα μάτια σε αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες, εξυπηρετώντας κάθε επιχειρηματικό ή μη σχέδιο του Αρχιεπισκόπου.

Η πολιτεία αλλά και το ίδιο το κράτος οφείλει να είναι η ασπίδα προστασίας, σε κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην κατεδάφιση των πολιτιστικών στοιχείων της χώρας μας, πρώτα διαφυλάττοντας το κοσμικό κράτος και τους νόμους που το διέπουν.

Καλούμε την κυβέρνηση αλλά και τα αρμόδια τμήματα του κράτους όπως αντιδράσουν άμεσα, έτσι ώστε η απόφαση της Αρχιεπισκοπής να κριθεί παράνομη και να επαναφέρει τα κτίρια στην πρότερη τους κατάσταση.

 

Πολιτιστικό Γραφείο

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

01/02/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.