Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τον τελευταίο χρόνο φαίνεται να έχει αυξηθεί διεθνώς η λαϊκή κινητοποίηση γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη η ανθρωπότητα στο σύνολο της, να αναλάβει την ευθύνη διαφύλαξης και αναπαραγωγής τους οικοσυστήματος στο οποίο μπορεί να ζήσει. Αυτό γίνεται σε γενικές γραμμές κατανοητό από μεγάλη μερίδα των συνανθρώπων μας.

Δυστυχώς υπάρχει και η άλλη πλευρά, η άρνηση των καταστροφικών περιβαλλοντικών συνεπειών της καπιταλιστικής παραγωγής και της «ελεύθερης αγοράς». Στις ΗΠΑ, αλλά και στη Βραζιλία, έχουν εκλεγεί Προέδροι υποστηρίζοντας αυτή την αντίληψη ανάμεσα σε άλλα. Ακόμη κι αν στην Ευρώπη υπάρχει μια περισσότερο διαδεδομένη περιβαλλοντική ευαισθησία, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή επιτρέπεται χάρη στην ανάγκη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για ενεργειακή απεξάρτηση από τρίτες χώρες και όχι γιατί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ως εκ θαύματος έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο από το αμερικανικό.

Ως ΕΔΟΝ τονίζουμε ότι ο περιβαλλοντικός αγώνας είναι αγώνας για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Υπάρχει η οδός για διαπραγμάτευση και παρακλήσεις στα συμφέροντα της «ελεύθερης αγοράς» για να υποχωρήσει το κεφάλαιο από τη φυσική και αναγκαία του τάση προς την κερδοφορία, πράγμα απίθανο. Υπάρχει όμως και η οδός που επιβάλλει η ανάγκη, η ανθρωπότητα επιτέλους να αποκτήσει τον πραγματικό έλεγχο της παραγωγής, ούτως ώστε να επιλέγει η ίδια πως θα διαχειρίζεται τον πλούτο και την ανάπτυξη της, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά βιώσιμο.

Γραφείο Περιβάλλοντος και Υγείας
Κ.Σ.ΕΔΟΝ

04/6/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.