Συνέντευξη από τον Berkay Kemal Önoğlu, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, υπεύθυνο για την Οργάνωση Νεολαίας του Κόμματος.
« Η ΕΔΟΝ είναι μια από τις διεθνείς οργανώσεις με την οποία μας δένουν δεσμοί φιλίας από το παρελθόν και θα συνεχίζει όσο ακόμα συνεχίζει και ο αγώνας όλων των Κυπρίων ως ένας λαός για να ζήσουν ειρηνικά»
Η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας (TKG) αποτελεί μια από τις πιο δραστήριες Οργανώσεις Νεολαίας στο Διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό Νεολαιίστικο Κίνημα. Όντας μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), δηλώνει ανελλιπώς το παρόν της σε κάθε κάλεσμα αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Παράλληλα, εντός της χώρας της, πρωτοπορεί σε κάθε αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργαζομένων. Εντούτοις, στην Κύπρο, ελάχιστες είναι οι ευκαιρίες που έχουμε να γίνουμε γνώστες των όσων διαδραματίζονται στην Τουρκία, όπως και να γνωρίσουμε τη δράση και τις θέσεις της αδερφής μας Οργάνωσης. Για αυτό το λόγο, κρίναμε χρήσιμο να φιλοξενήσουμε στη «Νεολαία» την πιο κάτω συνέντευξη.
Ν: Αρχικά, ας συστήσουμε την οργάνωση σας στους αναγνώστες μας. Θα θέλαμε να μάθουμε για την ιστορία καθώς και για τις διεκδικήσεις και τα επιτεύγματα της οργάνωσης.
TKG: Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την «Νεολαία» η οποία μας συμπεριέλαβε σε αυτό το τεύχος της και θα θέλαμε να στείλουμε χαιρετισμό προς όλους τους νέους της Κύπρου μέσα από το τεύχος αυτό.
Μέσα από τη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα κινήματα νεολαίας μπορούν να σταθούν ισχυρά μόνο βασιζόμενα στον αγώνα της εργατικής τάξης. Σε κάθε σημείο καμπής η εργατική τάξη είναι αυτή η οποία πάντα αντιστάθηκε και αγωνίστηκε και στη συνέχεια ακολούθησε το φοιτητικό κίνημα. Το αντίστροφο δεν είναι δυνατό. Οι ηγέτες της νεολαίας της Τουρκίας όπως ο Deniz Gezmiş, ο Mahir Çayan και άλλοι ήταν σπουδαίοι επαναστάτες επειδή δεν παρέμεινα κολλημένοι μόνο στους φοιτητικούς αγώνες αλλά μετέφεραν τα συναισθήματα και την οργή των νέων ανθρώπων στην πολιτική. Το κίνημα Νεολαίας δεν μπορεί να ξεσηκωθεί από μόνο του πρέπει πρώτα να προηγηθεί αφύπνιση της κοινωνίας. Ένα κίνημα νεολαίας το οποίο προκαλεί την αίσθηση ότι ανήκει στο λαό την αίσθηση του «δικού μας» μπορεί να αναλάβει σημαντικά καθήκοντα για τις σοσιαλιστικές πολιτικές.
Έχοντας τα πιο πάνω υπόψιν το TKG έχει εξελιχθεί σε ένα από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1990. Έγνοια μας είναι ο αγώνας μας στα πανεπιστήμια να μετατραπεί σε ισχυρές δράσεις οι οποίες αντικατοπτρίζονται και στην κοινωνία έξω από τις πανεπιστημιουπόλεις. Αυτός ήταν ο στόχος μας και όταν καταφέραμε να κλείσουν τα McDonalds, μια εταιρεία σύμβολο του ιμπεριαλισμού, από το METU (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα) και όταν οργανώσαμε αντιπολεμική κατάληψη στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της πολεμικής επέμβασης στο Ιράκ. Στη Τουρκία, η κομμουνιστική νεολαία συνεχίζει να είναι γνωστή ως το πιο μαχητικό και αγωνιστικό κομμάτι της εργατικής τάξης στον πατριωτικό αγώνα, στον αγώνα ενάντια καπιταλισμό και στον αγώνα για κοσμικότητα.
Ν: Πως είναι η TKG οργανωμένη μέσα στη τουρκική νεολαία; Ποιοι είναι οι κύριοι αγώνες και προτεραιότητες στην ατζέντα σας;
TKG: Η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας είναι η Οργάνωση Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP). Πραγματοποιούμε τις δραστηριότητες της οργάνωσης σε ολόκληρη τη Τουρκία υπό τη σημαία του Κόμματος μας. Στις μέρες μας εκατομμύρια φοιτητές αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Αρχικά η πηγή του προβλήματος πρέπει να προσδιορίζεται σωστά. Οι λόγοι οι οποίοι οδηγούν στη φτώχεια, στο στεγαστικό πρόβλημα, στην ακραία εκπαίδευση και στην ανεργία μεταξύ των νέων δεν είναι μόνο ο Ερντογάν αλλά και οι ανάγκες του τουρκικού καπιταλισμού που τον έφεραν στην εξουσία. Γι’ αυτό το λόγο, ο αγώνας μας δεν έχει μόνο ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Ο τρόπος για να σώσουμε τα πανεπιστήμια είναι μέσα από τον αγώνα για να σώσουμε τη χώρα μας. Προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τη νεολαία και τα παιδιά της εργατικής τάξης με πρωτοπόρες δράσεις και προσπαθώντας να τους εμφυσήσουμε αυτοπεποίθηση με παραδείγματα αλληλεγγύης μέσα από τα οποία μπορούν να ανακαλύψουν τις δικές τους δυνάμεις. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαζί με τις φοιτητικές ενώσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια σε όλη την Τουρκία. Προσπαθούμε να φέρουμε τα προβλήματα των φοιτητών στον πολιτικό στίβο και να τα αξιολογήσουμε βάσει ενός άξονα ο οποίος θα ενδυναμώνει τον αγώνα της εργατικής τάξης.
Ν: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η νεολαία της Τουρκίας αυτή τη στιγμή και πως η οργάνωση σας προχωρά σε σχέση με αυτό;
TKG: Ο αριθμός των νέων στη χώρα αυτή τη στιγμή έχει φτάσει τα 23 εκατομμύρια. Μπορούμε να πούμε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι νέος. Μεταξύ της νεολαίας το 40% είναι φοιτητές καθώς την ίδια στιγμή το ποσοστό των νέων που δεν είναι στην εκπαίδευση και ούτε εργάζεται είναι περίπου 30%. Τα προβλήματα των φοιτητών δεν μπορούν να διαχωρίζονται από τα προβλήματα της κοινωνίας. Μπορούμε να συνοψίσουμε τα προβλήματα αυτά σε τρεις κατηγορίες: την εκπαίδευση, τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και στη συμμετοχή στην επαγγελματική ζωή και στη διαδικασία παραγωγής. Οι φοιτητές μπορούν να «πιαστούν» από το αόρατο χέρι της αγοράς μέσα από την ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής τους ζωής. Η κατάσταση αυτή στην εκπαίδευση επιδεινώνεται. Για πολλούς φοιτητές η πιθανότητα να μην τελειώσουν το πανεπιστήμιο γίνεται όλο και πιο ορατή. Τα ποσοστά ανεργίας προκαλούν μεγάλη απόγνωση. Το να μην μπορεί πλέον η νεολαία να προβλέψει το μέλλον της γίνεται όλο και πιο μεγάλο πρόβλημα. Η ζωή στις μεγάλες πόλεις είναι πολύ δύσκολο σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Οι φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για να εργαστούν ή για να επιστρέψουν στα πατρικά τους σπίτια. Η συμμετοχή στη κοινωνική ζωή όπως το σινεμά και το θέατρο αρχίζουν πλέον να αποτελούν μακρινό όνειρο για πολλούς νέους. Υπάρχουν ακόμα και φοιτητές οι οποίοι δυσκολεύονται να αγοράσουν βιβλία.
Ν: Οι πρόσφατες εκλογές δεν κατέληξαν με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ποια είναι η ανάλυση σας για την «επόμενη μέρα των εκλογών»;
TKG: Ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με 52% και το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) παραμένει πρώτη δύναμη και μαζί με ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις πέρα από το 50% του κοινοβουλίου είναι ακραίο. Επιπρόσθετα η αντιπολίτευση και η αποκαλούμενη αριστερή συμμαχία έχουν ακραίους, αντεπαναστάτες αντιπροσώπους οι οποίοι προστίθενται στη λίστα με αυτούς AKP. Αυτή τη στιγμή έχουμε το πιο ακραίο κοινοβούλιο της ιστορίας μας. Ο Ερντογάν έχει διορίσει τη νέα του κυβέρνηση με τρόπο με τον οποίο μπορεί να καταπνίξει κάθε αντίδραση. Τώρα μετά τις εκλογές ο Ερντογάν έχει ένα από τα λιγότερα απειλητικά κοινοβούλια για αυτόν και την κυβέρνηση του γεγονός που θα τον βοηθήσει με το προσωπείο της «δημοκρατικής» πολιτικής του, έχοντας στο πλευρό του ως υπουργό οικονομικών το Mehmet Şimşek, ένα διάσημο οικονομολόγο γνωστό για τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την Αγγλία ο οποίος υπόσχεται επιστροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική.
Δηλαδή στο άμεσο μέλλον η Τουρκική κυβέρνηση θα κάνει βήματα για να ευχαριστήσει το τοπικό και το διεθνές κεφάλαιο εφαρμόζοντας παράλληλα πολιτικές λιτότητας στο λαό προκαλώντας μεγαλύτερη εξαθλίωση με την αντιπολίτευση να μην αντιδρά. Εν τω μεταξύ οι ακραίες δυνάμεις και η θρησκευτική ηγεμονία θα επεκταθούν καθώς θα είναι αναγκαία για να υποτάξουν τον εξαθλιωμένο κόσμο χρησιμοποιώντας τα εναντίον τους. Σύμφωνα με την ανάλυση μας παρατηρούμε ότι νέα πεδία για δράση και παρέμβασης ανοίγονται για εμάς. Μπαίνουμε πιο βαθιά στις εργατικές γειτονιές όπου οργανωνόμαστε ενάντια στη φτωχοποίηση και τις τοπικές αντιδραστικές δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα της επιμονής ετών και των προσπαθειών του κόμματος μας κατά τη διάρκεια των σεισμών κερδίσαμε μια θέση στη συνείδηση του κόσμου που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε προηγουμένως εξαιτίας της αντικομουνιστικής προπαγάνδας των εθνικιστών. Ωστόσο αυτή η χρονιά απέδειξε ότι οι άνθρωποι της χώρας μας μπορούν να δουν τον πραγματικό πατριωτισμό των κομμουνιστών.
Στο συνέδριο μας με τίτλο «Ισχυρή οργάνωση, πολικές επιρροής, επιδίωξη της εξουσίας» μέσα από τις διαδικασίες ανακοινώσαμε ότι θα δημιουργήσουμε μια Λαϊκή Συνέλευση Αντιπροσώπων της Τουρκίας η οποία θα τροφοδοτείται από τους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν νέες λύσεις, μια εναλλακτική, άνθρωποι οι οποίοι αρχίζουν να κόβουν τους δεσμούς τους με το σύστημα. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη πλατφόρμα για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή συνεργασία γύρω από το κόμμα στους τομείς που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Τα πανεπιστήμια και τα λύκεια θα λάβουν μέρος σε αυτή την εμβάθυνση μέσα από τους δικούς τους οργανωτικούς τομείς. Αυτή η Συνέλευση θα αντιτίθεται ευθέως στο ακραίο κοινοβούλιο αποδεικνύοντας ότι ο λαός μας δεν καθορίζεται από αυτούς. Στους αγώνες της νεολαίας ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα την οποία εκπροσωπεί η κυβέρνηση του Ερντογάν, υπάρχουν και κοινωνικές ομάδες, ακόμη και αν δεν είναι κομμουνιστικές, με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε και να πορευθούμε μαζί. Δημιουργούμαι νέους τρόπους για να παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές ευαισθησίες για την ανεξιθρησκεία, τον αντιιμπεριαλισμό, και τον αντικαπιταλισμό.
Ν: Η θέση της Τουρκίας στο διεθνές τοπίο, αλλάζει δραματικά τα τελευταία χρόνια, ένεκα διαφόρων εξελίξεων. Πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ χρήσιμο για τους αναγνώστες μας να γνωρίζουν τη θέση σας για το γεγονός αυτό.
TKG: Είναι πλέον προφανές ότι υπήρξαν αλλαγές στην κατανόηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας οι οποίες προκλήθηκαν από σημαντικές εξελίξεις στη διεθνή σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ο καπιταλισμός της Τουρκίας δεν χωράει στο καβούκι του και βιώνει τις αυξανόμενες δυσκολίες του ιμπεριαλισμού. Τώρα φτάνουν στη συνειδητοποίηση ότι έχουν βρει νέους τομείς στους οποίους μπορούν να πραγματοποιήσουν τα συμφέροντα τους, τα οποία διαφορετικά από αυτά των παραδοσιακών της εταίρων όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο παράγοντας ο οποίος άνοιξε νέους ορίζοντες για τον τουρκικό καπιταλισμό και έδωσε έμπνευση και ενθάρρυνση είναι το AKP. Tο AKP υπερασπίζεται τη πολιτική της επέκτασης στη περιφέρεια με το σύνθημα «ισχυρή Τουρκία» στο εσωτερικό της χώρας. Στην Τουρκία όπου η φτώχεια αυξάνεται, η εργατική τάξη αναγκάζεται να προσκολληθεί στη κάλπικη ελπίδα που προσφέρει το AKP επειδή δεν βλέπει κανένα αξιόπιστο σχέδιο από την αντιπολίτευση. «Ισχυρή Τουρκία» στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και υποφέρουν από τα χρέη των ενοικίων.
Δεν υποσχόμαστε «λιγότερη φτώχεια» στους εργαζόμενους, όπως τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είμαστε αυτοί οι οποίοι επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν μια πραγματικά ισχυρή Τουρκία, μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ειρηνική, ευημερούσα, σύγχρονη και κοσμική Τουρκία η οποία δεν θα αφήνει να λεηλατηθούν οι πόροι της από εκμεταλλευτές. Αυτό είναι το εγχείρημα μας για να ενισχύσουμε τη χώρα η οποία καθώς θα δυναμώνει δεν θα μπορούν να σταθούν απέναντι της ούτε το Οθωμανικό φέσι ούτε ο Δυτικός ιμπεριαλισμός.
Ν: Κλείνοντας ποιο είναι το μήνυμα σας για την ΕΔΟΝ έχοντας υπόψιν σας το κυπριακό πρόβλημα και το κοινό μας αγώνα;
TKG: Η ΕΔΟΝ είναι μια από τις διεθνείς οργανώσεις με την οποία μας δένουν δεσμοί φιλίας από το παρελθόν και θα συνεχίζει όσο ακόμα συνεχίζει και ο αγώνας όλων των Κυπρίων ως ένας λαός για να ζήσουν ειρηνικά, αδελφικά και με ισότητα μεταξύ τους. Τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω του κυπριακού προβλήματος γίναμε μάρτυρες της προσπάθειας να στραφεί ο κόσμος στο σκοτάδι του εθνικισμού τόσο στην Ε/Κ όσο και στην Τ/Κ κοινότητα. Ο εθνικισμός μπορεί να γεννήσει μόνο εθνικισμό. Τέτοιες ακραίες ιδεολογίες καταστρέφουν τη θέληση του λαού να ζει ενωμένος.
Για μια ηθική και δίκαιη λύση, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πεδίο το οποίο θα απελευθερωθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παγκοσμίως και θα υπάρχει μόνο η θέληση του λαού της Κύπρου, μακριά από τον εθνικισμό και το παραμύθι της ΕΕ για «αδελφότητα». Κάτι τέτοιο θα γίνει πραγματικότητα μόνο με την ισχυρή ένωση μεταξύ της εργατικής τάξης του νησιού. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό μαζί με τα αδέλφια μας της εργατικής τάξης κάθε εθνικότητας και κοινότητας.
Συνέντευξη/Επιμέλεια: Ελένη Σιαμπτάνη,
Μέλος Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΟΝ.