09 Φεβρουαρίου 2014, ΕΤΚΑ-ΠΕΟ, Λευκωσία
Έντιμε Πρόεδρε της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Τάσου,
Έντιμε Βουλευτή και μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κ. Λουκαΐδη,
Αγαπητέ εκπρόσωπε του Υπουργείου Παιδείας κ. Γαβριήλ,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Σήμερα, δίνουμε το παρών μας στο ετήσιο συμπόσιο της ΠΕΟΜ για να συζητήσουμε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μαθητών. Πριν μιλήσουμε όμως για την ουσία του σημερινού μας θέματος, θα θέλαμε να αναφερθούμε στη δράση της ΠΕΟΜ.
Η ΠΕΟΜ είναι η οργάνωση μαθητών που στέκεται δίπλα στους μαθητές και τους υποστηρίζει με κάθε τρόπο. Αγκαλιάζεται από χιλιάδες μαθητές ανά το παγκύπριο, λόγω της δράσης και των αγώνων που δίνει καθημερινά. Πρωτοστάτησε σε δύσκολους καιρούς στο να δημιουργηθεί η ΠΣΕΜ, έτσι ώστε οι μαθητές σήμερα να έχουν λόγο και ρόλο για τα θέματα που τους αφορούν. Οι αποφάσεις που παίρνονται διαχρονικά στην ΠΣΕΜ και την καθιστούν θεματοφύλακα των κατακτήσεων των μαθητών, λήφθηκαν ακριβώς γιατί η ΠΕΟΜ είναι στην πρώτη γραμμή και με τις θέσεις της ενισχύει και την ΠΣΕΜ.
Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι το θέμα που αφορά τη στολή μας. Τα τελευταία χρόνια με αγώνες που έχουμε δώσει μέσα από την ΠΣΕΜ, καταφέραμε να κερδίσουμε τη χαλάρωση της στολής.
Η ΠΕΟΜ, από την αρχή στήριξε τις προσπάθειες και τη διαδικασία για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, γιατί είχε ξεκάθαρη άποψη για τη σημασία ενός δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου. Τη σημασία ενός σχολείου που ο μαθητής θα είναι στο επίκεντρο. Θα αγωνιστούμε έτσι ώστε η προσπάθεια που ξεκίνησε να συνεχιστεί και να μην καταλήξει στα συρτάρια. Παράλληλα αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για την ουσιαστική θεσμοθέτηση του ελεύθερου μαθητικού συνδικαλισμού.
Ένα παράδειγμα των αγώνων μας που αφορά τη φετινή σχολική χρονιά, είναι η επιβολή κομίστρων στα λεωφορεία, τα οποία επιβαρύνουν την οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών. Η θέση της ΠΕΟΜ είναι ξεκάθαρη. Την κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την πληρώσει η παιδεία, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι γονείς μας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές συναντήσεις και κινητοποιήσεις μετά από απόφαση της ΠΣΕΜ και η ΠΕΟΜ όπως πάντα στην πρώτη γραμμή, στηρίζει με κάθε τρόπο τις αποφάσεις αυτές.
Για τις κινητοποιήσεις αυτές μας είχαν απειλήσει με απουσίες και αποβολές. Με αυτό, ερχόμαστε στο θέμα της σημερινής μας συζήτησης. Ένα από τα δικαιώματα που έχουμε σαν μαθητές και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται όπως πρέπει από πολλές διευθύνσεις, είναι η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ, χωρίς να μπαίνουν απουσίες. Ένα δικαίωμα το οποίο κατακτήθηκε με αγώνες και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το αφαιρέσει.
Πολλές φορές, σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι μαθητές αδικήθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν. Οι περισσότεροι μαθητές μαθαίνουν τις υποχρεώσεις τους με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Όχι όμως τα δικαιώματα τους.
Πριν από 5 χρόνια, η ΠΣΕΜ, με πρωτοβουλία της ΠΕΟΜ, είχε διεκδικήσει και πέτυχε την έκδοση ενός εντύπου από το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μαθητών. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, όμως εγκαταλείφτηκε δυστυχώς από τη σημερινή κυβέρνηση. Διεκδικούμε την επανέκδοση του εντύπου, ούτως ώστε να μπορούμε όλοι οι μαθητές να γνωρίζουμε και τα δικαιώματα μας, εκτός από τις υποχρεώσεις μας.
Σε ότι αφορά τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων μέσης εκπαίδευσης, πετύχαμε σημαντικές αλλαγές οι οποίες βελτίωσαν κατά πολύ τη λειτουργία του σχολείου αλλά δυστυχώς παραμένουν άγνωστες σε μεγάλη μερίδα των μαθητών.
Κάποιες από τις αλλαγές είναι:
- Το δικαίωμα στους μαθητές από 16 χρονών και άνω να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα συμμετέχουν στον εκκλησιασμό.
- Ο μαθητής που καταγγέλλεται, έχει το δικαίωμα να ακουστεί η άποψη του πριν τιμωρηθεί.
- Ο μαθητής στον οποίο επιβλήθηκε παιδαγωγικό μέτρο, δικαιούται να ζητήσει διαγραφή του μέτρου, αν στο τέλος της χρονιάς δεν έχει υποπέσει σε κανένα παράπτωμα.
- Εμπλουτίστηκαν με προοδευτικές επετείους οι μέρες σχολικών εορτασμών.
- Μπήκε λεπτομερής και διαφανής διαδικασία εκλογής των σωμάτων των μαθητών, με τους μαθητές να έχουν την ευθύνη για την όλη διαδικασία.
Σε ότι αφορά τους εσωτερικούς κανονισμούς, γίνεται ξεκάθαρο ότι η διαδικασία για τη διαμόρφωση τους γίνεται με ευθύνη του διευθυντή, τη συνεργασία του καθηγητικού συλλόγου και του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το δικαίωμα που έχει το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο στη διαμόρφωση των κανονισμών, αποκρύβεται και οι εσωτερικοί κανονισμοί διαμορφώνονται από τη Διεύθυνση του σχολείου και μόνο.
Αδυναμίες υπάρχουν πολλές. Η ΠΕΟΜ, μέσα και από το σημερινό συμπόσιο, θα συνεχίσει τη συζήτηση για να εντοπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν και την ίδια στιγμή θα προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Αποδεικνύουμε καθημερινά με τη δράση μας και με τις προτάσεις μας, ότι οι μαθητές έχουν και άποψη για το παρών, έχουν και όραμα για το μέλλον.
Συναγωνιστές, Συναγωνίστριες,
Στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε ακόμα πιο οργανωμένα, ακόμα πιο αποφασιστικά. Οι ΠΕΟΜίτες, έχοντας στο πλευρό τους, τους μαθητές της Κύπρου, θα δώσουν τους μεγάλους αγώνες που έρχονται για το δικαίωμα μας στη μόρφωση. Γιατί δεν κουραστήκαμε να το λέμε για χρόνια και σήμερα είναι ακόμα πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμα μας είναι με αγώνες κατακτιέται.