Κοινή Διακήρυξη των Οργανώσεων που συμμετέχουν στην ετήσια Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος

Εμείς, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι έχουμε μαζευτεί σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα από το ψηλότερο βουνό του νησιού μας για ειρήνη και επανένωση. Εκ μέρους διαφόρων Οργανώσεων Νεολαίας από ολόκληρη την Κύπρο, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους νέους να βρεθούν στις γραμμές ενός κοινού αγώνα ο οποίος θα κάνει τη γενιά μας αυτή που θα οικοδομήσει τα θεμέλια μιας επανενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Ιστορικά το νησί μας ήταν στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες στόχευαν στο να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Σήμερα, η Κύπρος χρησιμοποιείται για την υλοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες της ευρύτερης περιοχής, λαμβάνοντας μέρος με αυτό τον τρόπο στην επίθεση ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης αλλά και αλλού. Η χρησιμοποίηση του τόπου μας με αυτό τον τρόπο, αφορά την προώθηση των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού και όχι των συμφερόντων του λαού της Κύπρου. Επιπρόσθετα, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τα στρατιωτικά και κατασκοπευτικά συστήματα που υπάρχουν και λειτουργούν εντός των στρατιωτικών βάσεων προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Παράλληλα, το αναχρονιστικό καθεστώς των ξένων βάσεων δεν είναι κάτι περισσότερο από μια μετααποικιακή κληρονομιά η οποία πρέπει να φτάσει στον τερματισμό της.

Την ίδια στιγμή, δηλώνουμε ότι προτεραιότητα μας είναι η λύση του Κυπριακού. Για τη δική μας γενιά, η υπόθεση της λύσης είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Θέλουμε και διεκδικούμε μια λύση που θα θέτει τους Κύπριους ως αφέντες της πατρίδας τους μακριά από ξένες εξαρτήσεις. Μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης, με πλήρη αφοσίωση στο κοινό ανακοινωθέν με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2014 και όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις από την Συνδιάσκεψη στο Κρανς Μοντανά. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων και να διεξάγονται με την έννοια του κατεπείγοντος. Το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό, ούτε βιώσιμο. Επομένως, η λύση του Κυπριακού επείγει περισσότερο από ποτέ. Το απαράδεκτο διχοτομικό στάτους κβο καθώς και οι δυνάμεις που προάγουν τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία θέτουν περισσότερα εμπόδια επί του εδάφους αλλά και στις συνειδήσεις του λαού μας ως προς το στόχο της επίτευξης μιας ομοσπονδιακής λύσης. Την ίδια στιγμή θέτουν ολοένα και περισσότερα εμπόδια στη δική μας γενιά ως προς το να ζήσει και να δημιουργήσει σε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα.

Καλούμε όλους εσάς σήμερα σε αυτή την εκδρομή να τραγουδήσετε και να χορέψετε μαζί μας και να δείξετε το δρόμο για μια πατρίδα της κοινής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων και της ειρήνης. Ας βρεθούμε όλοι στον αγώνα για μια επανενωμένη Κύπρο και ένα ειρηνικό μέλλον!

 

Ζήτω η Κοινή μας Πατρίδα!

Ζήτω ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας!

Ζήτω η Ανεξάρτητη, Ενωμένη, Ομοσπονδιακή Κύπρος!

Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί!

 

Οργανώσεις που συνυπογράφουν:

ΕΔΟΝ – Ενιαία Δημοκρατική οργάνωση Νεολαίας

CTP Gençlik Örgütü – Νεολαία Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος

TDP Gençlik Örgütü – Νεολαία Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας

Sol Gençlik – Νεολαία Αριστερής Κίνησης

© 2024 EDON. All Rights Reserved.