Δικαίωμα στην Αξιοπρέπεια – Αγώνας για Αξιοκρατία

Του Μέλιου Μιχαήλ
Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Αναξιοκρατία, ρουσφέτι, «θα με βολέψει το κόμμα», «χωρίς το μέσο δεν κάνεις τίποτα». Συχνές λέξεις και φράσεις σε απλές καθημερινές συζητήσεις όλων των ηλικιών. Λέξεις και φράσεις που ούτε άτοπες, αλλά ούτε απολίτικες είναι.

Λέξεις και φράσεις πλήρως συνυφασμένες με την κυπριακή νοοτροπία, αλλά κυρίως με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που προωθεί και συντηρεί όλες αυτές τις αναξιοκρατικές πρακτικές. Πρακτικές που με τη σειρά τους αναπαράγουν ανθρώπους σε καλούπια που θα εξυπηρετούν τα θέλω και πρέπει του συστήματος, αφού το «εγώ» θα είναι πολύ πιο σημαντικό από το «εμείς».

Η νεολαία σήμερα πρέπει να δώσει το δικό της τεράστιο αγώνα για να καταφέρει την ποιοτική αλλαγή, χωρίς βέβαια να έχει ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να απεμπλακεί εντελώς από τέτοια φαινόμενα στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, του καπιταλισμού.

Χρειάζεται προσωπικός και καθημερινός αγώνας για να μπορέσεις να μείνεις σωστός και άφθαρτος απέναντι σε όλα αυτά που σήμερα μοιάζουν δεδομένα. Πολύ πιο σημαντική όμως, είναι η οργανωμένη πάλη, αυτή που μέσα από μαζικοπολιτικούς αγώνες θα δώσει λύσεις πραγματικές, προτάσσοντας αρχές και φέρνοντας τους θεσμούς προ των ευθυνών τους για να δώσουν απαντήσεις, κλείνοντας την πόρτα σε αναξιοκρατικές πρακτικές. Η νεολαία δεν μπορεί να ανέχεται, ούτε και να αναπαράγει, φαινόμενα αναξιοκρατίας. Οφείλει να σταθεί απέναντι και να δώσει τη μάχη της.

Μέσα σε όλη αυτή την αποστροφή στην πολιτική ζωή του τόπου μας, μέσα σε όλη αυτή την απογοήτευση, σαν νέος προς νέους οφείλω να πω πως μέσα σε όλο αυτό το σκοτάδι υπάρχει και το φως που μπορεί να δώσει λύσεις, ελπίδα και βήμα έκφρασης σε όποιον από εμάς νιώθει πως αυτή η κοινωνία που ζει, δεν του κάνει.

Η ΕΔΟΝ λοιπόν, είναι η Οργάνωση που καταθέτει ενώπιον σου τις θέσεις και τις προτάσεις της εν όψει του 19ου Παγκύπριου Συνεδρίου της για το Δικαίωμα σου στην Αξιοπρέπεια. Θέσεις που προέκυψαν μέσα από μυαλά σαν το δικό σου, μυαλά που δεν μπορούν να φανταστούν πως για να πετύχουν θα πρέπει να πατήσουν στην αποτυχία του διπλανού τους.

Μόνο μέσα από την οργανωμένη συμμετοχή και δράση μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μην αφήσεις την απογοήτευση να σε οδηγήσει στο περιθώριο και στην απαξίωση των πάντων.

Οργανώσου κι εσύ λοιπόν στην ΕΔΟΝ και γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.