ΕΔΟΝ γερή και μαζική, δύναμη στους αγώνες των μαθητών!

Του Σταύρου Αγαθού
Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Λάρνακας

Στο προηγούμενο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, μεταξύ άλλων, θέσαμε ως στόχους τη δημιουργία μαζικού και διεκδικητικού μαθητικού κινήματος, την αγωνιστική συμμετοχή των μαθητών στον αντικατοχικό αγώνα του λαού μας, και τον προοδευτικό προσανατολισμό των σωμάτων εκπροσώπησης των μαθητών (ΚΜΣ, ΕΣΕΜ, ΠΣΕΜ).

Τρία χρόνια μετά, ανασκοπώντας την πορεία του οργανωμένου μαθητικού κινήματος οι αγώνες που έδωσε με μπροστάρη και καθοδηγητή του την ΕΔΟΝ, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους αγώνες που θα έπρεπε να είχε δώσει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία.

Την τριετία που ανασκοπούμε, η ΠΕΟΜ κατάφερε να ηγείται της πλειοψηφίας των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων σε όλη την Κύπρο, της πλειοψηφίας των Επαρχιακών Συντονιστικών, αλλά και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών. Δημιουργήσαμε μαθητικό κίνημα μαζικό και διεκδικητικό, το οποίο ανέπτυξε διάφορες μορφές αγώνα στην προσπάθεια του για προάσπιση του δημόσιου σχολείου, για αντίσταση στις περικοπές από την παιδεία και στις αυταρχικές και συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης: Συνδιασκέψεις, Συνέδρια, Γενικές Συνελεύσεις σχολείων, συναντήσεις με διάφορους φορείς, παγκύπριο δημοψήφισμα, συλλογή υπογραφών, κινητοποιήσεις, πορείες, διανομή εντύπων, είναι μόνο μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τη μαχητικότητα που απέκτησε το μαθητικό κίνημα τα τελευταία χρόνια με την καθοδήγηση της ΕΔΟΝ. Παράλληλα, ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες μαθητές σε όλη την Κύπρο, εξακολουθούν να φέρνουν μαζί τους χιλιάδες συμμαθητές τους στον αντικατοχικό αγώνα, υπερασπιζόμενοι τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του λαού μας.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι παρά τα πιο πάνω θετικά στοιχεία, το Μαθητικό Τμήμα της ΕΔΟΝ βρίσκεται σε οργανωτική κάμψη τα τελευταία χρόνια. Αριθμητικά το Τμήμα χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται, η δράση των μαθητικών Τ.Ο. μειώνεται, ενώ παράλληλα παρατηρείται και ποιοτική οπισθοχώρηση στο επίπεδο των μελών μας. Για τα δεδομένα αυτά, σίγουρα συντρέχουν μια σειρά από διάφορες αιτίες: το γενικό κλίμα αποπολιτικοποίησης και απαξίωσης για τα κοινά που κυριαρχεί στα σχολεία, ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος των μαθητών, η πολεμική που δέχονται στελέχη της ΕΔΟΝ από καθηγητές και διευθύνσεις κλπ. Εντούτοις, στο βαθμό που μας αναλογεί, ως ΕΔΟΝ οφείλουμε αφενός να αναγνωρίσουμε και τις δικές μας οργανωτικές αδυναμίες, και αφετέρου να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε.

Κατ’ αρχάς είναι απαραίτητη η προσπάθεια των καθοδηγητικών σωμάτων της κάθε Επαρχιακής Οργάνωσης για εμπλοκή στελεχών στην καθοδήγηση μαθητικών Τ.Ο. Επίσης, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί και στην καλλιέργεια ταξικής συνείδησης στα μέλη μας, όπως και συνείδησης αυτομόρφωσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο με την τακτική σύγκλιση συνεδριών της κάθε Τ.Ο., όσο και με την ευρύτερη δράση μας. Βασική μας και ολόχρονη επιδίωξη θα πρέπει να αποτελεί και η προσπάθεια ανάπτυξης πλατιάς δραστηριότητας των μαθητικών Τ.Ο., με τέτοιο τρόπο που η δράση της Οργάνωσης αφενός θα φέρνει ολοένα και περισσότερους νέους κοντά μας και αφετέρου θα μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε στελέχη μαθητές, οι οποίοι θα αποτελούν και την άξια συνέχεια της Οργάνωσής μας! Τέλος, οφείλουμε να διακρίνουμε τους χώρους (γυμνάσια, λύκεια, ιδιωτικά σχολεία, κοινότητες) όπου η Οργάνωση υπολειτουργεί, και να βάλουμε ως προτεραιότητα τη δημιουργία Τοπικών Οργανώσεων και τη σωστή τους λειτουργία.

Δυστυχώς η επόμενη τριετία ενδέχεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Μια τριετία που το μαθητικό κίνημα θα έχει να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη επίθεση της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ στα δικαιώματα και τα κεκτημένα του, την επάνοδο του φασισμού στα σχολεία και την αποστροφή των μαθητών από τα κοινά και την οργανωμένη πάλη. Το γεγονός αυτό, καθιστά την ανάγκη για ΑΓΩΝΑ πιο επιτακτική από ποτέ! Ας είναι το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το εφαλτήριο του αγώνα των μαθητών! ΕΔΟΝ γερή και μαζική, σημαίνει δύναμη για τους αγώνες του μαθητικού κινήματος!

© 2024 EDON. All Rights Reserved.