Ο Θεσμός της ΕΔΟΝίτικης Μπάντας

Του Μάριου Μανώλη
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Επαρχιακός Μαθητικός Υπεύθυνος Λευκωσίας – Κερύνειας

Ο θεσμός της ΕΔΟΝίτικης Μπάντας κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Η λειτουργία του θεσμού αυτού εξακολουθεί να κρατιέται ακόμα ζωντανή παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα κοινωνικοοικονομικά στον τόπο μας. Οι μπάντες, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και στην ευρύτερη απαξίωση και αποπολιτικοποίηση που προωθείται με μανία, καταφέρνουν να προσελκύουν νέες και νέους από τις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντας τους μια εναλλακτική απασχόληση.

Για τους τοπικούς μορφωτικούς συλλόγους μας, οι μπάντες (εκεί και όπου υπάρχουν) αποτελούν προτεραιότητα για τη δράση, αλλά και την εμπλοκή των νέων από την τοπική κοινωνία. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κατάσταση στον τόπο μας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων λόγω και της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και των αντιλαϊκών μέτρων και αποφάσεων που η σημερινή κυβέρνηση προωθεί, οι τοπικοί μορφωτικοί σύλλογοι μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη συντήρηση, αλλά και ανανέωση των αναγκών για τη λειτουργία της Μπάντας. Πολλές φορές η συντήρηση γίνεται και με προσωπικά έξοδα εθελοντών που συμμετέχουν στις μπάντες και αυτό φανερώνει την αγάπη που έχουν οι νέοι, αλλά και τη θέληση που υπάρχει για να διατηρηθούν μέχρι σήμερα οι μπάντες της ΕΔΟΝ.

Οι μπάντες της ΕΔΟΝ λειτουργούν και διαπαιδαγωγικά, καθώς μέσα από τις συναντήσεις, οι νέοι μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά με νέους και νέες της ηλικίας τους με σκοπό να παρουσιάσουν ένα όμορφο αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας. Επίσης μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορες επετειακές εκδηλώσεις οι νέοι και νέες αναπτύσσονται μορφωτικά αφού είναι σημαντικό να γνωρίζουν το λόγο συμμετοχής τους στην οποιαδήποτε παρέλαση (πχ. πορεία Καβάζογλου - Μισιαούλη, 1ης Μαΐου, 25η Μαρτίου κ.α.). Παράλληλα, μέσα από τις μπάντες της ΕΔΟΝ και της συμμετοχής τους σε επετειακές παρελάσεις, απεργίες και κινητοποιήσεις αφήνουν τα δικά τους μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία.

Σήμερα συνεχίζουν να λειτουργούν δεκάδες μπάντες της ΕΔΟΝ ανά το Παγκύπριο. Είναι κοινά αποδεχτό ότι, κάποιες μπάντες μας υπολειτουργούν και πολλές χρειάζονται πολλή στήριξη για να βελτιωθούν. Παρόλα αυτά ο θεσμός της ΕΔΟΝίτικης Μπάντας αποτελεί ένα θεσμό που κρατάει χρόνια, ανεξίτηλο στις μνήμες όποιου πέρασε και συμμετείχε, αλλά και σε όσους σε κάθε ευκαιρία έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το υπέροχο έργο τους που μας παρουσιάζουν.

Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση στη λειτουργία των μπαντών της ΕΔΟΝ. Χρέος του κάθε ΕΔΟΝίτη και ΕΔΟΝίτισσας, είναι να αγκαλιάσουμε τις Μπάντες της Οργάνωσης μας, για να συνεχίσουν αυτές να προσφέρουν αυτά που τόσα χρόνια πρόσφεραν σε εμάς, αλλά και στη νεολαία του τόπου μας!

Δύναμη στην ΕΔΟΝ, ελπίδα στο μέλλον!

ΕΔΟΝ γερή και μαζική, δύναμη στους αγώνες της νεολαίας!

© 2024 EDON. All Rights Reserved.