Στεγαστικό πρόβλημα των νέων

Της Έλενας Αντωνίου
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λεμεσού

Ένα από τα πιο κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία μας και θα μας απασχολήσει  ως Οργάνωση στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο, είναι το στεγαστικό πρόβλημα στους νέους.

Ο κάθε νέος που θεωρεί τον εαυτό του ανεξάρτητο, που κάνει το μεγάλο βήμα να πάρει τη ζωή στα χέρια του, ξεκινά ή θα έπρεπε να ξεκινά με την απόκτηση της δικής του στέγης. Αν και η στέγη αποτελεί ουσιώδες κοινωνικό αγαθό, για το οποίο το κράτος έχει την πρωταρχική ευθύνη για την εξασφάλιση του, ολοένα και απομακρύνεται από τα όνειρα των νέων. Η έλλειψη μιας σωστής και ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος σε συνδυασμό με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, αλλά και την τραπεζική κρίση, οδήγησαν στην όξυνση τους ασκώντας πίεση στη νεολαία.

Στη «μεταμνημονιακή εποχή» που ζούμε, οι μισθοί βρίσκονται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις τιμές των ενοικίων που βρίσκονται στα ύψη. Η δε ανέγερση κατοικίας μοιάζει ακόμη πιο δύσκολο εγχείρημα.

Ως ΕΔΟΝ, παρατηρώντας τους νέους μας να ανησυχούν και να προβληματίζονται έντονα για το στεγαστικό, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του. Αρχικά, οι φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγορά ή στην ανέγερση της πρώτης κατοικίας για τα νεαρά ζευγάρια σε συνδυασμό με άλλα μέτρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική βοήθεια. Άλλη μια πρόταση μας είναι η επέκταση του διαχωρισμού χαλίτικης γης και η παραχώρηση των οικοπέδων σε αυτά που έχουν πραγματική ανάγκη, σε τιμές κόστους. Εκεί και όπου είναι απαραίτητο να απαλλοτριωθεί εκκλησιαστική και άλλη διαθέσιμη γη για αυτό το σκοπό.

Ακόμη, η ανέγερση οικιστικών μονάδων υψηλής ποιότητας από το κράτος, θα μπορούσε να βοηθήσει κυρίως στην εξυπηρέτηση των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων. Παράλληλα,  βοήθεια προς τους νέους θα ήταν η συνέχιση και η ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Χριστόφια. Η διατήρηση και η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Οργανισμού μακριά από τις λογικές της ιδιωτικοποίησης του και της ανταγωνιστικότητας έναντι των εμπορικών τραπεζών. Όπως και ο εμπλουτισμός των στεγαστικών προγραμμάτων από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

Επιπλέον, ανάσα προς τη νεολαία, θα αποτελούσε το σχέδιο παροχής πολύ φθηνών οικοπέδων σε νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο, η παραχώρηση επιδόματος ενοικίου στη βάση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και η παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων με στόχο τη μείωση των ενοικίων.

Τέλος, η επαναφορά του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου για τους πρόσφυγες και τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα και η  ίδρυση Κεντρικού Στεγαστικού Φορέα, ο οποίος θα παρακολουθεί, θα επεξεργάζεται και θα εφαρμόζει μια μακροπρόθεσμη ολοκληρωμένη κρατική στεγαστική πολιτική.

Το στεγαστικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από αγώνες, στους οποίους πρέπει να βρίσκονται οι νέοι. Μόνο με ισχυρό το ΑΚΕΛ και την Οργάνωση μας την ΕΔΟΝ, θα μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες μας.

 
Ζήτω το 19ο συνέδριο της ΕΔΟΝ!
Ζήτω η ΕΔΟΝ!

© 2024 EDON. All Rights Reserved.