Ο πολιτισμός για την ΕΔΟΝ

Της Άννας Παναγιώτου

Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας 

 

Ο πολιτισμός, με την ευρεία έννοια του, δεν πρέπει να συνιστά πολυτέλεια για μια κοινωνία, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για πραγματική πρόοδο και ευημερία του λαού. Για την ΕΔΟΝ, ο πολιτισμός ήταν μέρος της  ιστορικής μας πορείας, μέρος της ίδιας μας της ταυτότητας ως νεολαία της Αριστεράς.

Από την στιγμή της ίδρυσης της η ΕΔΟΝ και καθόλη τη διάρκεια ύπαρξης της, ανέπτυξε ένα πολιτιστικό κίνημα με πλούσια δραστηριότητα, με κορυφαία σημεία αναφοράς τους μεγάλους αγώνες για πολιτιστική ανάπτυξη στις δεκαετίες από το 1940 μέχρι και το 1970, με την ίδρυση Πολιτιστικών και Μορφωτικών Συλλόγων, τη διοργάνωση πολιτιστικών φεστιβάλ, τη δημιουργία ομίλων θεάτρου και χορού και μουσικών συγκροτημάτων, την έκδοση πολιτιστικών περιοδικών και άλλα πολλά. 

Η δράση μας στηρίζεται στην αντίληψη μας πως η τέχνη και ο πολιτισμός, ποτέ δεν αποτελούσαν και δεν πρέπει να αποτελούν προνόμιο για τους λίγους κι εκλεκτούς, αλλά δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο. Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, ο μικρόκοσμος που, εδώ και 31 καλοκαίρια, φιλοξενεί μεγάλες συναυλίες, θέατρο, σάτιρα, μουσική από νεανικά συγκροτήματα, παραδοσιακούς χορούς, γωνιά κυπριακής παράδοσης, διεθνούπολη και ανοιχτές συζητήσεις για τον Πολιτισμό, είναι ένα δείγμα για το πώς πιστεύουμε ότι πρέπει προσφέρεται ο πολιτισμός στην κοινωνία.

Το Φεστιβάλ όμως δεν μονοπωλεί το πολιτιστικό έργο της ΕΔΟΝ και δεν αποτελεί το μόνο βήμα έκφρασης που προσφέρουμε σε νέους καλλιτέχνες. Εκδόσεις συλλογών ποιημάτων Ε/κ και Τ/κ ποιητών, διαγωνισμοί ποίησης, θεατρικές παραστάσεις μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων, αφιερώματα σε πρόσωπα του Πολιτισμού, επαρχιακές μπουάτ, χορευτικά και μουσικά σχήματα Τοπικών Οργανώσεων και διατήρηση πολιτιστικών γραφείων σε τοπικό, επαρχιακό και κεντρικό επίπεδο, είναι μόνο κάποια από τα σημαντικά σημεία που αξίζει να αναφερθούν για την πολιτιστική δράση μας. Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί και η βαρύτητα που δίνουμε στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά την ίδια στιγμή και στην επαφή των νέων με παραδόσεις άλλων χωρών, μέσω της διεθνιστικής μας δράσης.

Στην Κύπρο, τη χώρα του Θοδόση Πιερίδη, του Τεύκρου Ανθία, του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, του Παύλου Λιασίδη, του Μάριου Τόκα και άλλων τόσων σπουδαίων δημιουργών που, μέσα από την πορεία της Αριστεράς και του Λαϊκού κινήματος και μέσα από τους Μορφωτικούς και Πολιτιστικούς μας Συλλόγους, ανέπτυξαν το δημιουργικό τους έργο ή έκαναν τα πρώτα καλλιτεχνικά τους βήματα, έχουμε σήμερα να διαδραματίσουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός. Πηγαίνοντας, όχι πιο μακριά από το 2017, όταν οι προεκλογικές διακηρύξεις του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας μιλούσαν για στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας, μπορούμε να δούμε τη μεγάλη αντίθεση μεταξύ λόγων και έργων. Οι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού βιώνουν την περιφρόνηση και την αδιαφορία των κυβερνώντων και καμία ουσιαστική στήριξη δεν παρέχεται στους νέους δημιουργούς ώστε να αναδείξουν το έργο τους.

Η πολιτιστική δράση της ΕΔΟΝ αποτελεί πρώτα και κύρια την απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν τη νέα γενιά θύμα της υποκουλτούρας. Της υποκουλτούρας η οποία βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αποτέλεσμα του ίδιου του καπιταλισμού και της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει και η οποία οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνική και ηθική κρίση. Ο πολιτισμός από την άλλη, έτσι όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε, έχει ως αποστολή του τη δημιουργία μιας ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που θα αντιτάσσεται στο ρατσισμό κάθε είδους, στην εκμετάλλευση και στην αδικία. Ο πολιτισμός μπορεί και οφείλει να μεταφέρει εκείνες ακριβώς τις αξίες που θα δημιουργήσουν κριτικά σκεπτόμενους ανθρώπους και σωστά διαπαιδαγωγημένους νέους, οι οποίοι θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στην κοινωνική πρόοδο.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.