ΕΔΟΝ και Αθλητισμός

Του  Τρύφωνα Χατζηχριστοφόρου

Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

 

Η πολύπλευρη δράση που αναπτύσσει η ΕΔΟΝ στις τάξεις της νεολαίας δεν θα μπορούσε να μην αγγίζει και τον αθλητισμό.

Μέσα από τον αθλητισμό διδάσκονται αξίες ζωής, όπως η υπομονή και η επιμονή, ο κόπος και η ανταμοιβή, η χαρά και η λύπη, όπως επίσης και η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος και η κάμψη του εγωισμού, κάνοντας έτσι πιο ομαλή τη διαβίωση ενός νέου μέσα στην κοινωνία. Ένας νέος με τις αξίες του σωστού αθλητή, παραμένει αθλητής και εκτός του αγωνιστικού χώρου, αφού αυτό τον καθιστά καλύτερο άνθρωπο, με γενική μόρφωση και παιδεία, καλύτερο μαθητή, εργαζόμενο, φίλαθλο, ένα άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του, μα κυρίως τους γύρω του.

Ο αθλητισμός πρέπει να αποτελεί προνόμιο όχι μόνο της νεολαίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας ευρύτερα. Η ΕΔΟΝ, αγωνίζεται και απαιτεί από την πολιτεία διεύρυνση των προϋποθέσεων μαζικής άθλησης των νέων. Παράλληλα προτάσσει την ανάγκη καλλιέργειας και ανάπτυξης του αγωνιστικού αθλητισμού κάτι που προϋποθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, επιστημονική προετοιμασία και κίνητρα για τους αθλητές που δεν θα περιορίζονται μόνο σε οικονομικά.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε πως μέσα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και άλλες συνθήκες ο αθλητισμός παραμένει ακόμα η πιο σημαντική διέξοδος για χιλιάδες νέους. Είναι για αυτό που επιμένουμε πως θα πρέπει να προσφέρεται απλόχερα ως λαϊκό δικαίωμα στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης, είτε ως αθλητές είτε ως φίλαθλοι.

Η νομοθεσία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού για δήθεν κάθαρση των αθλητικών χώρων από τη βία εκπέμπει άκρως κατασταλτική φιλοσοφία, με την κάρτα φιλάθλου να ολοκληρώνει το φακέλωμα των πολιτών, ελλοχεύοντας παράλληλα κινδύνους σοβαρής οικονομικής εκμετάλλευσης και γενικά πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τη βία, αφού απλά μεταφέρει το πρόβλημα εκτός γηπέδων.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τεράστια εμπορική εκμετάλλευση του αθλητισμού στις μέρες μας. Μοιραία λοιπόν έχουν εισβάλει στον αθλητισμό οι χορηγοί που με πηχυαίες διαφημίσεις μετατρέπουν τους αθλητές σε κινητές διαφημίσεις. Απ' την άλλη, οι πρωταθλητές υπογράφουν χρυσά συμβόλαια και αυτό τους ωθεί να καταφύγουν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών για να πετύχουν υψηλές επιδόσεις. Η επιδίωξη του οικονομικού κέρδους έχει αλλοιώσει προ πολλού ακόμη και το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έχουν πλέον μετατραπεί σε πολυέξοδη εμπορική δραστηριότητα. Οι «καθαρές» επιδόσεις των αθλητών, καθώς και το πνεύμα ειρήνευσης, που συνόδευαν άλλοτε αυτούς τους αγώνες, έχουν πλέον αντικατασταθεί με ζητήματα όπως είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η διαφημιστική προβολή, τα παγκόσμια ρεκόρ, διακρατικοί ανταγωνισμοί, αλλά και τα επιμέρους πολιτικά οφέλη από την κατάλληλη εκμετάλλευση ενός τόσο διαδεδομένου και λαοφιλούς γεγονότος. Και κάπως έτσι αναπαράγεται ο αρρωστημένος πρωταθλητισμός στα νέα παιδιά.

Κλείνοντας, ως ΕΔΟΝ, δεν αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό ως ενασχόληση μόνο για τους εκλεκτούς και τους πρωταθλητές, αλλά αγωνιζόμαστε και απαιτούμε από την πολιτεία διεύρυνση των προϋποθέσεων μαζικής άθλησης των νέων. Ως ΕΔΟΝ αντιλαμβανόμενοι την διαρκή κατάρρευση της ιδέας του αθλητισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι ο αθλητισμός να καταστεί  λαϊκό δικαίωμα.

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.