Του Μόδεστου Αργυρού
ΕΔΟΝ Παλλουριώτισσας - Στρατιώτης
Εικοσιτέσσερις μήνες. Δύο ολόκληρα χρόνια, οι μέχρι πριν λίγο καιρό μαθητές, και τώρα στρατιώτες, βρίσκονται, δυστυχώς, στο περιθώριο της κοινωνίας. Στα δύο αυτά χρόνια που ο κύπριος έφηβος καλείται να υπηρετήσει την πατρίδα, δέχεται κάκιστη εκμετάλλευση. Ένας στρατιώτης, από την πρώτη στιγμή που εισέρχεται στην Εθνική Φρουρά, χάνει τα περισσότερα δικαιώματά του και φορτώνεται ευθύνες.
Ο καθένας μας γίνεται έρμαιο των αξιωματικών και είναι υπόχρεος να ακολουθεί τις διαταγές τους, χωρίς αντίρρηση. Η άποψη μας δεν εισακούεται καν, αφού κανείς δεν λαμβάνει υπόψη τα λεγόμενα των εθνοφρουρών. Ο καθένας από μας ζει κάθε μέρα υπό την απειλή της φυλακής και της ποινής και έτσι δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τις διαταγές των ανωτέρων μας. Αυτά τα στοιχεία δηλώνουν ότι η Εθνική Φρουρά δε συμβαδίζει με το γενικότερο επίπεδο της κοινωνικής εξέλιξης.
Ως στρατευμένοι, πρέπει να θεωρούμαστε ισότιμοι πολίτες με δικαιώματα και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, άτομα ξεκομμένα από την ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια είχαν γίνει σημαντικά βήματα για την ομαλότερη και δημοκρατικότερη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς. Μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα, όμως, για να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση.
Πολλοί κανονισμοί είναι απαρχαιωμένοι και πρέπει να αναθεωρηθούν. Η κατάργηση της έκτισης ποινής φυλάκισης με το πέρας της θητείας θα βοηθούσε τους στρατιώτες να μην νοιώθουν φόβο και άγχος μετά από κάθε παράπτωμα. Ακόμα, η συνέχιση των βελτιωτικών έργων σε εγκαταστάσεις και κέντρα διαβίωσης των εθνοφρουρών, θα ήταν σημαντικά βήματα για αποφυγή της φυγοστρατίας. Εθνικιστικά και σοβινιστικά συνθήματα θα πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα, καθώς και φαινόμενα κακοποίησης στρατιωτών. Μεγάλο βήμα στη βελτίωση της Εθνικής Φρουράς θα γίνει με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.
Τα δύο αυτά χρόνια με τη βοήθεια των αλλαγών θα πάψουν πλέον να φαίνονται χαμένα και ο κάθε στρατιώτης θα τα βλέπει αλλιώς, με την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
Με την προώθηση προγραμμάτων με αντιναρκωτικό και επιμορφωτικό πνεύμα, ο στρατός θα είναι δημιουργικός και με κοινωνικό χαρακτήρα. Η συνεργασία με διάφορους οργανισμούς όπως ο ΚΟΑ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα βοηθούσαν τους άμεσα ενδιαφερόμενους να μη μένουν αδρανείς αυτά τα δύο χρόνια της ζωής τους.
Εμείς, ως ΕΔΟΝ, προτείνουμε τη συνέχιση με ποιο οργανωμένο τρόπο των προσπαθειών για επαφή με τους στρατιώτες Παράλληλα, οι προτάσεις της Οργάνωσης πρέπει να φτάνουν στα αυτιά των στρατεύσιμων νεαρών και να ασκείται πίεση για ποιοτική αλλαγή της Εθνικής Φρουράς.