Του Χρίστου Μιχαήλ
Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Λεμεσού
Ο ρατσισμός και οι κοινωνικές διακρίσεις γενικότερα, είναι κοινωνικά φαινόμενα που έχουν αφετηρία τον ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ο ρατσισμός είναι η έκφραση της πεποίθησης περί ανωτερότητας ενός συνόλου ανθρώπων σε σχέση με ένα άλλο σύνολο, είτε αυτή αγγίζει το φυλετικό διαχωρισμό άντρας - γυναίκα, τον εθνικό διαχωρισμό λευκός – μαύρος, το θρησκευτικό διαχωρισμό Μουσουλμάνος – Χριστιανός, ακόμα και αυτόν των σεξουαλικών προτιμήσεων Straight – Gay.
Όλες οι εκφράσεις ρατσισμού ξεκινούν και τελειώνουν όμως στη θέση που βρίσκονται στην παραγωγή, αυτοί που είναι τα θύματα της ρατσιστικής συμπεριφοράς. Οι φορείς της ρατσιστικής ρητορείας, ποτέ δεν εκφράζουν και δε θα εκφράσουν ρατσισμό απέναντι στον Ρώσο μεγιστάνα, στον Άραβα μεγιστάνα, στον Άγγλο μεγιστάνα, τον οποίο καλούν κιόλας να επενδύσει στην χώρα. Όλος ο ρατσισμός τους εξαντλείται στους εργαζόμενους «ξένους», έτσι που η εργατική τάξη να παραμένει διασπασμένη και σε εσωστρέφεια, ανίκανη να βελτιώσει τη θέση της στην παραγωγή, ιδιαίτερα σήμερα στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Ο ρατσισμός στις μέρες μας αυξάνεται ελέω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Την ίδια ώρα, θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς είναι και οικονομικοί μετανάστες που στη χώρα τους ο νεοφιλελευθερισμός έχει συνθλίψει τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος.
Κανένας από αυτούς που μιλούν με μίσος για τους μετανάστες δε συμφωνεί με την πρόταση του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ για πρόσληψη όλων των εργαζομένων, Κύπριων και «ξένων», με ίδια εργασιακά δικαιώματα και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις και την απόρριψη του νεοφιλελευθερισμού ως ακολουθούμενη πολιτική.
Η νεολαία σήμερα και ειδικά όσοι θέλουν να ονομάζονται προοδευτικές δυνάμεις αυτής της κοινωνίας, οφείλουν να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τις κοινωνικές διακρίσεις. Η ΕΔΟΝ σε αυτό το πεδίο έχει να επιδείξει πλούσια αντιρατσιστική – αντιφασιστική δράση. Πρωτοστατεί και πρέπει να συνεχίσει να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να γίνει η Κύπρος φιλόξενο λιμάνι ειρήνης, σύνθεσης κουλτούρας και πολιτισμού, ισότητας και ισοτιμίας των εργαζομένων, κόντρα στα συμφέροντα των εργοδοτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων.
Οφείλουμε να εντείνουμε την πάλη μας για σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ισότητα και την ισοτιμία στην παραγωγή. Οφείλουμε να εντείνουμε την πάλη και τη δράση μας κατά των επιθέσεων σε πρόσωπα διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων, σεβόμενοι τις δικές τους προτιμήσεις, να εξαλείψουμε τη διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στην παραγωγή και να περιθωριοποιήσουμε τις οργανώσεις νεολαίας που σπέρνουν μίσος στηριζόμενοι στο φόβο. Να καταπολεμήσουμε στην κάθε συνείδηση την ναζιστική αντίληψη της τάχα ανωτερότητας του έθνους.
Εμείς στην ΕΔΟΝ, έχουμε πάρει διαζύγιο με το ρατσισμό που το κοινωνικό περιβάλλον μας μπολιάζει, από την ώρα που ενταχθήκαμε στο μεγάλο πανεπιστήμιο της ΕΔΟΝ. Μας ενώνει η δική μας τάξη και η πάλη της, η αντεπίθεση μας παντού για το δίκιο του λαού, για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό.