Το 16ο Παγκύπριο μας Συνέδριο πραγματοποιείται κάτω από τον σύνθημα «Ισχυρή ΕΔΟΝ: αγώνας για επανένωση και κοινωνική δικαιοσύνη». Προκύπτει τόσο από το σύνθημα όσο και από το γενικό πνεύμα της χθεσινής εισαγωγικής ομιλίας του συναγωνιστή Γενικού Γραμματέα, ότι η βασική κατεύθυνση που στέλνει τούτο το Συνέδριο, τούτο το ανώτατο σώμα της οργάνωσης, είναι η κατεύθυνση της ισχυροποίησης της ΕΔΟΝ. Το σύνθημα το Συνεδρίου δεν αποφασίστηκε τυχαία. Εκφράζει την πεποίθηση μας πως βρισκόμαστε σε κρίσιμα σταυροδρόμια για την Κύπρο και το λαό μας. Εκφράζει την πεποίθηση πως σε τούτη την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας, πως μέσα σε τούτο το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, η απάντηση αποτελεί μονόδρομο: ενίσχυση, ενδυνάμωση, ισχυροποίηση της ΕΔΟΝ.
Ποιο είναι όμως το μυστικό για μια ΕΔΟΝ ισχυρή; Πως καθιστούμε την οργάνωση μας πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει της προκλήσεις που έρχονται;
Για να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε ποιος είναι ή ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ΕΔΟΝ στην κυπριακή κοινωνία.
Η ΕΔΟΝ γεννήθηκε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, αλλά παρά τις δυσκολίες ανδρώθηκε και μεγάλωσε και είναι σήμερα η μεγαλύτερη και σημαντικότερη δύναμη στο νεολαιίστικο κίνημα της Κύπρου. Αυτό έγινε κατορθωτό γιατί η ΕΔΟΝ δεν παρέμεινε ποτέ θεατής και αν και καλέστηκε να δώσει δύσκολους αγώνες μέσα σε διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες, διατήρησε ως κόρη οφθαλμού μια βασική οργανωτική αρχή. Την άμεση, ανθρώπινη και δημιουργική επαφή με την κυπριακή νεολαία.
Κάθε οργανισμός χρειάζεται το οξυγόνο του για να μπορέσει να ζήσει και να αναπτυχθεί. Για οργανώσεις όπως τη δική μας, το οξυγόνο δεν είναι παρά η συνεχής δημιουργική αλληλεπίδραση με τη νεολαία. Η ΕΔΟΝ δεν είναι ΕΔΟΝ αν δεν μπορεί να μεταφέρει τις θέσεις και τις προτάσεις της στην κυπριακή νεολαία. Η ΕΔΟΝ δεν είναι ΕΔΟΝ αν δεν μπορεί να αφουγκραστεί τον παλμό της κυπριακής νεολαίας. Η ΕΔΟΝ δεν είναι ΕΔΟΝ αν δεν βρίσκει κάθε φορά τον τρόπο την επαφή αυτή με τη νεολαία να την μετατρέπει σε δημιουργική σκέψη και δημιουργική πράξη.
Το ερώτημα έχει απαντηθεί ήδη.
Η ισχυρή ΕΔΟΝ είναι η ΕΔΟΝ με ισχυρό οργανωτικό μηχανισμό, είναι η ΕΔΟΝ που ανοίγει πλατιά την αγκαλιά της και στρατεύει ακόμη περισσότερους νέους και νέες, αγωνιστές της δημοκρατίας, της ειρήνης, του πολιτισμού και του σοσιαλισμού. Ισχυρή ΕΔΟΝ είναι η ΕΔΟΝ που καταφέρνει με επιτυχία να καλύπτει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους.
Ο δυνατός οργανωτικός μηχανισμός επιτρέπει την οργανωμένη επαφή με τη νεολαία. Εμπλουτίζει αυτή την επαφή και της δίνει περιεχόμενο μετατρέποντας την σε δημιουργική αλληλεπίδραση και πολιτική πράξη. Εδώ θα επαναλάβουμε την γνωστή διαπίστωση: Ο νέος πιο εύκολα κινητοποιείται και διεκδικεί όταν ο στόχος που τίθεται τον αγγίζει, έχει πιο ανοικτά αυτιά όταν αυτός που του μιλά τον γνωρίζει και τον έχει ήδη κερδίσει με την επαφή του. Στο δρόμο για την διεκδίκηση των μεγάλων μας οραμάτων πρέπει να βρίσκουμε τους τρόπους να εκφράζουμε παράλληλα και τα αιτήματα του σήμερα.
Eκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι όποιοι στόχοι τίθενται, απαιτούν την ύπαρξη ενός ζωντανού σφριγηλού οργανωτικού μηχανισμού, μιας ισχυρής οργανωτικής συγκρότησης για να είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.
Mόνο με την ύπαρξη ενός ισχυρού οργανωτικού μηχανισμού είναι δυνατόν να διατηρούμε ζωντανή την σχέση μας με την νεολαία, να αναπτύσσουμε πολιτική, πολιτιστική αθλητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, να κινητοποιούμε τη νεολαία σε μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων της και να επιτυγχάνουμε την κοινωνική ενεργοποίηση της
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,
Η ΕΔΟΝ βρισκόμενη μπροστά στο 16ο Παγκύπριο Συνέδριο δικαιούται να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η αισιοδοξία μας δεν προέρχεται από μεγαλομανία. Είναι προϊόν της αποφασιστικότητας που πρέπει να μας χαρακτηρίζει. Και η αποφασιστικότητα συνδυασμένη με την ορθή οργανωτική δουλειά κάνει θαύματα.
Eίναι εντελώς αδύνατο στα λίγα λεπτά που έχω στη διάθεση μου να επιχειρήσω να δώσω, με υποτυπώδη έστω τρόπο, τη συνολική εικόνα που παρουσιάζει το EΔONίτικο οικοδόμημα στη βάση ποσοτικών ή πολύ περισσότερο ποιοτικών δεδομένων και στοιχείων. Άλλωστε τούτο είναι λογικό ότι θα καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σ’ αυτό εδώ το συνέδριο από συναγωνιστές και συναγωνίστριες και που είμαι βέβαιος ότι θα καλύψουν πλείστες τόσες πτυχές της ζωής και της δράσης της Oργάνωσης.
Πρέπει εδώ ωστόσο να αναφέρουμε ότι ο στόχος για περαιτέρω μαζικοποίηση των Τ.Ο. της ΕΔΟΝ, από το 15ο μέχρι το 16οΣυνέδριο της Οργάνωσης έχει επιτευχθεί. Παρουσιάζεται μια αύξηση των μελών μας στις Σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα σχολεία και μια μικρή βελτίωση σε ό,τι αφορά στις Τ.Ο. στη συνοικία με διαφοροποιήσεις ασφαλώς από επαρχία σε επαρχία. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται και στην εικόνα την οποία παρουσιάζει η σύνθεση και ο αριθμός των μελών της Οργάνωσης. Οι εργαζόμενοι μέλη της ΕΔΟΝ έχουν αυξηθεί ποσοστιαία από το 10%, στο 17% του συνόλου των μελών. Ποσοστιαία το μερίδιο των φοιτητών έχει αυξηθεί από το 31% περίπου που ήταν στο 15ο Συνέδριο στο 35% περίπου των μελών μας. Η πλειοψηφία των μελών μας (γύρω στο 48%) συνεχίζουν να είναι οι μαθητές, ενώ έχουν παρουσιάσει ποσοστιαία μείωση από περίπου 60% στο προηγούμενο Συνέδριο.
Είναι σαφές ότι η Οργάνωση ακολουθεί μια καθ’ όλα ανοδική πορεία στους φοιτητές και του μαθητές η οποία εκφράζεται τόσο ποσοτικά αλλά κύρια ποιοτικά, με την αναβάθμιση στη δουλειά και τη δράση μας ανάμεσα στους μαθητές και τους φοιτητές. Οι δυνάμεις μας στους μαθητές παρόλο που οι εκλογές γίνονται με πλειοψηφικό σύστημα βρίσκονται σταθερά στην πρωτιά ενώ στους φοιτητές η φοιτητική παράταξη της αριστεράς κατέχει την πρωτιά στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τα τελευταία 5 χρόνια με ποσοστά πέραν του 40%.
Συνεχίζουν ασφαλώς να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και υπερπήδησης αδυναμιών που παρουσιάζονται. Η αδυναμία που παρουσιάζουμε στους Νέους Εργαζόμενους, παρά την σοβαρή βελτίωση από το προηγούμενο συνέδριο, μας προβληματίζει, και για αυτό άλλωστε αφιερώνουμε ειδική θεματική συζήτηση στα πλαίσια του Συνεδρίου μας για αυτό το θέμα.
Εν κατακλείδι, αυτό που παραμένει σημαντική πρόκληση για την Οργάνωση είναι το πώς εξασφαλίζουμε με ένα συστηματικό και μεθοδικό τρόπο τη σύνδεση και μεταφορά των μαθητών και φοιτητών μελών της ΕΔΟΝ με τις Τ.Ο. στις συνοικίες και τις Τ.Ο. Εργαζομένων.
Συναγωνίστριες Συναγωνιστές
Η οργανωτική μας συγκρότηση και η δραστηριότητα μας είναι αποτέλεσμα βασικά ιδεολογικών και πολιτικών επιλογών. Στηρίζεται στην αρχή ότι η Οργάνωση πρέπει να είναι μαζική για να αγκαλιάζει όσο το δυνατό περισσότερους νέους. Να εκφράζει τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους και συνάμα να μπορεί να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές θέσεων, απόψεων και δράσεων. Η καρδιά της νεολαίας να χτυπά στην ΕΔΟΝ και η ΕΔΟΝ να χτυπά στην καρδιά της νεολαίας.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που είμαστε οργάνωση βάσης. Οργάνωση η οποία πρέπει να στηρίζεται στα μέλη της, να κινητοποιεί τα μέλη της και τα μέλη είναι, στα πλαίσια μιας πλέριας δημοκρατίας, οι πραγματικοί καθοδηγητές της Οργάνωσης είναι τα κύτταρα, τα οποία συναποτελούν τον οργανισμό ο οποίος ονομάζεται ΕΔΟΝ. Όσο πιο πολλά υγιή και ποιοτικά κύτταρα τόσο μεγαλύτερος και δυνατότερος ο Οργανισμός.
Για τούτο και όσο γενικές και αν είναι οι κατευθύνσεις μας, η εφαρμογή τους γίνεται στο επίπεδο της κάθε ξεχωριστής Τοπικής Οργάνωσης. Και για τούτο η ΕΔΟΝ θα κρίνεται πάντοτε από τον κάθε νέο στη βάση της εικόνας της Τοπικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στο χώρο του.
Στην τοπική οργάνωση και στο επίπεδο λειτουργίας της είναι που στηρίζει η ΕΔΟΝ τη σταθερή και συστηματική δράση της, την υλοποίηση των στόχων της και την αξιοποίηση της προσφοράς ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού μελών της. Η συνεχής επιδίωξη λοιπόν της εύρυθμης λειτουργίας των τοπικών οργανώσεών μας έχει μια ιδιαίτερη σημασία.
Πού εντοπίζονται όμως οι δυσκολίες και οι βασικές αδυναμίες στη λειτουργία των τοπικών οργανώσεων;
Υπάρχουν τοπικές οργανώσεις που δεν καταφέρνουν να πετύχουν την ουσιαστική δραστηριοποίηση και συμμετοχή του συνόλου των ΕΔΟΝιτών στη δράση και τη δραστηριότητά τους.
Σε κάποιες Τ.Ο. μας χαρακτηρίζει έλλειψη συγκεκριμένου περιεχομένου δράσης που να απευθύνεται και να ανταποκρίνεται στα πολλαπλά ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των νέων. Πολλές φορές η δράση της τοπικής οργάνωσης περιορίζεται στην υλοποίηση μερικών από τις κατευθύνσεις που υπάρχουν στο κεντρικό πλάνο δραστηριοτήτων και στερείται φαντασίας. Παρά τις αδυναμίες αυτές πρέπει να σημειώσουμε ότι παρουσιάζεται βελτίωση στο περιεχόμενο δράσης των Τ.Ο. κύρια στο φοιτητικό και το μαθητικό.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα και η αδιαφορία καθυστερούν την υλοποίηση καθηκόντων και στόχων που μπαίνουν μπροστά στην Οργάνωση. Η τρέχουσα καθημερινότητα ή οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις κάποιες φορές μας αποπροσανατολίζουν από τη συστηματική και στοχοπροσηλωμένη υλοποίηση της δουλειάς μας, του χρονιάτικου πλάνου και βασικών πολιτικών μας επιδιώξεων.
Οι Τοπικές Οργανώσεις πιο εύκολα δραστηριοποιούνται μέσα από την πλατιά δραστηριότητα, ενώ κάποιες άλλες σημαντικές πτυχές της δράσης τους, όπως είναι η μορφωτική δουλειά και κύρια η ανακίνηση προβλημάτων σε συνεργασία με άλλους φορείς και η ανάπτυξη καθαρά πολιτικής πρωτοβουλίας κύρια στους μαθητές και τη συνοικία, συχνά θεωρούνται πιο δύσκολες και περιθωριοποιούνται.
Για το ξεπέρασμα αυτών των προβλημάτων και των αδυναμιών στη δράση των τοπικών οργανώσεων, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα:
- Οι επαρχιακές καθοδηγήσεις και ιδιαίτερα οι επαρχιακές γραμματείες, θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στις τοπικές οργανώσεις και συνεχώς να τις παρακολουθούν καθοδηγώντας τις και όχι υποκαθιστώντας τις. Έλεγχος και στήριξη της δουλειάς μας πρέπει να γίνεται και από την Κεντρική Γραμματεία προς τις Επαρχιακές Οργανώσεις.
- Για να ασκούν το ρόλο της καθοδήγησης με επιτυχία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής στελέχωση των καθοδηγητικών σωμάτων με έμμισθο και εθελοντικό δυναμικό που να έχει τις πολιτικές και οργανωτικές δυνατότητες.
- Οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να προετοιμάζονται κατάλληλα και σε αυτές να φτάνουμε οργανωμένα, έτσι ώστε και το πλάνο δραστηριοτήτων να είναι ευφάνταστο και πλούσιο σε δράση και να τυγχάνει πλατιάς συζήτησης πριν εγκριθεί και η τοπική επιτροπή που θα εκλεγεί να αποτελείται από τα πιο δραστήρια τοπικά στελέχη.
- Η τοπική επιτροπή, που καθοδηγεί τη δράση της τοπικής οργάνωσης από Γενική Συνέλευση σε Γενική Συνέλευση, θα πρέπει να συνεδριάζει συχνά και τακτικά και να φροντίζει για την υλοποίηση του πλάνου δραστηριοτήτων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την κατανομή των ευθυνών έτσι που να πλαταίνει την εμπλοκή ΕΔΟΝιτών στη δουλειά.
- Η πραγματοποίηση πλατιών συσκέψεων τοπικά βοηθά στο να διατηρείται ζωντανή η σχέση με τους ΕΔΟΝίτες, να τους κρατάει ενήμερους, ενώ σ’ αυτές γίνεται εκτίμηση και αποτίμηση της δουλειάς με στόχο το ξεπέρασμα αδυναμιών και προβλημάτων που τυχόν παρουσιάζονται.
- Η συνεχής ενημέρωση όλων των ΕΔΟΝιτών για τις δραστηριότητες και τις θέσεις της ΕΔΟΝ, όπως κάλεσμα σε επαρχιακές και Παγκύπριες δραστηριότητες, κυκλοφορία της «Νεολαίας», αποτελεί σημαντικό παράγοντα επενέργειας της ΕΔΟΝ στα μέλη μας και σύνδεσής τους με την Οργάνωση.
- Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι καθήκον της Οργάνωσης είναι να καλλιεργήσει στα μέλη της την πρωτοβουλία. Πρωτοβουλία που πρέπει να εκφράζεται συλλογικά και να μην βρίσκεται σε αντίθεση με το συνολικό προγραμματισμό της Οργάνωσης.
Η Οργάνωση μέσα από την 65χρονη πορεία της κατάφερε στην κάθε περίοδο, να εκτιμά τις συνθήκες και να προσαρμόζεται αναλόγως, διατηρώντας πάντοτε αναλλοίωτο το πολιτικό-ιδεολογικό της χαρακτήρα και τις αρχές της οργανωτικής της συγκρότησης. Έτσι ξεκίνησε ως μια οργάνωση που έδινε σε Τοπικό επίπεδο προτεραιότητα και έμφαση στην πλατιά δραστηριότητα των νέων. Έδωσε βήμα δημιουργικής έκφρασης και υπήρξε έπαλξη μορφωτικής αναβάθμισης των φτωχών στρωμάτων της κυπριακής νεολαίας μέσα από τους συλλόγους. Με την προδοσία και τον ξεριζωμό η προτεραιότητα του αντικατοχικού αγώνα έσπρωξε την ΕΔΟΝ στην αναβάθμιση της πολιτικής της δουλειάς. Η οργάνωση της νεολαίας στον αγώνα απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας αποτελεί μέχρι και σήμερα την βασικότερη μας προτεραιότητα.
Παράλληλα, με η εξέλιξη της κυπριακής κοινωνίας και η σταδιακή ανάπτυξη του καπιταλισμού στον τόπο μας, έθεσε κρίσιμα οργανωτικά διλήμματα στην Οργάνωση. Η ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος με την παράλληλη μείωση του αριθμού των νέων στην ύπαιθρο μας οδήγησε στην απόφαση για δημιουργία Μαθητικών Τοπικών Οργανώσεων στα σχολεία. Η απόφαση για δημιουργία μαθητικών Τ.Ο. υπήρξε αποτέλεσμα βαθύτατου προβληματισμού και διαλόγου. Η ορθότητα της αποδεικνύεται από τα επιτεύγματα του μαθητικού τμήματος της οργάνωσης σήμερα.
Η ραγδαία ανάπτυξη του κυπριακού φοιτητικού κινήματος οδήγησε στην απόφαση για δημιουργία του Φοιτητικού τμήματος της ΕΔΟΝ που στη συνέχεια πήρε το στάτους επαρχιακής οργάνωσης. Το φοιτητικό τμήμα της ΕΔΟΝ είναι σήμερα η μεγαλύτερη Επαρχιακή Οργάνωση και αποτελεί εστία ανάδειξης πολιτικών στελεχών για την Οργάνωση και το Λαϊκό Κίνημα ευρύτερα.
Τέλος, έχει αναφερθεί ήδη ο προβληματισμός που υπάρχει σχετικά με τη δουλειά μας στους νέους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται να προχωρήσω σε εις βάθος ανάλυση του ζητήματος καθώς άλλος συναγωνιστής έχει χρεωθεί με αυτό το καθήκον αργότερα σήμερα. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι οι όποιες αποφάσεις λήφθηκαν στο παρελθόν γύρω από το θέμα δεν είχαν τα αποτελέσματα που αναμέναμε κύρια για έναν λόγο. Δεν συνοδεύτηκαν από την οργανωτική αναδιάρθρωση που θα έκανε δυνατή την υλοποίηση τους. Αυτό φιλοδοξούμε να αλλάξουμε αυτή τη φορά.
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,
Το μέλος της ΕΔΟΝ είναι ένας πολύ τιμητικός τίτλος. Αντίστοιχη του βάρους που κουβαλά μαζί του αυτός ο τίτλος πρέπει να είναι η διαδικασία εγγραφής κάποιου ή κάποιας στην ΕΔΟΝ.
Παράλληλα, έχοντας συνείδηση αυτού του βάρους, οφείλουμε να επιδιώκουμε συνεχώς να τιμήσουμε με τούτο τον τίτλο ακόμη περισσότερους νέους και νέες. Τούτο έπραττε με συνέπεια η Οργάνωση στα 65 χρόνια ζωής και δράσης της, και τούτο την έφερε στην σημερινή της θέση.
Το να γίνει ένας νέος ή νέα μέλος της ΕΔΟΝ είναι μια πράξη πρώτα απ΄ όλα πολιτική. Είναι η ενέργεια, η οποία συνδέει αυτό το νέο, με την πολιτική οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, την ΕΔΟΝ. Το να εγγραφεί κάποιος μέλος στην ΕΔΟΝ δεν είναι απλή υπόθεση και θα πρέπει να αποδίδουμε τη δέουσα σημασία, εξηγώντας και διευκρινίζοντας στον καθένα που προσεγγίζουμε για να γίνει μέλος τις ευθύνες και τα δικαιώματά του, συζητώντας και διαφωτίζοντάς τον για το χαρακτήρα, την ιδεολογία και τη δράση της ΕΔΟΝ. Η σύνδεση ενός νέου/ νέας με την οργάνωση αποτελεί το πρώτο βήμα συνειδητοποίησής του/ της, το οποίο ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα που αφορούν στην ενεργή συμμετοχή στη ζωή της οργάνωσης.
Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην οργανωτική εξόρμηση κάθε χρόνο, χρειάζεται να αποφεύγουμε τόσο τον ελιτισμό, όσο και την τάση υποτίμησης της πολιτικής σημασίας της εγγραφής. Για να γίνει κανείς μέλος της ΕΔΟΝ δεν χρειάζεται να είναι πλήρως πολιτικά και ιδεολογικά καταρτισμένος. Αυτή η προσέγγιση αγνοεί το μαζικό χαρακτήρα της Οργάνωσης και το γεγονός ότι η εμπλοκή των νέων μελών στη ζωή της οργάνωσης μετά την εγγραφή τους είναι εξίσου σημαντική και με την εγγραφή τους.
Την ίδια ώρα δεν είναι δυνατό να είναι κανείς μέλος της ΕΔΟΝ και να αγνοεί βασικές πολιτικές θέσεις και αρχές της Οργάνωσης. Η διαδικασία εγγραφής μελών με αυτό τον τρόπο προσθέτει μόνο ποσοτικά και εκθέτει πολλές φορές Τ.Ο., Επαρχιακές Οργανώσεις και την Οργάνωση στο σύνολό της.
Η διαλεκτική σχέση μεταξύ του ποσοτικού και του ποιοτικού στην οργανωτική εξόρμηση αποτελεί το συστατικό στοιχείο για την επιτυχία. Εάν, ενώ επιδιώκουμε την διασφάλιση της μαζικότητας, το συνδυάζουμε με την πολιτική κουβέντα με τα νέα μέλη ή και την ανανέωση των ΕΔΟΝιτών, θα έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ΕΔΟΝ πρέπει να βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση αλληλεπίδρασης με την κυπριακή νεολαία. Ανάλογα με το επίπεδο γενικής ωριμότητας που χαρακτηρίζει τη νεολαία ανάλογες πρέπει να είναι οι απαιτήσεις μας από ένα νέο ή νέα που δεν έχει καμία επαφή με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Αντίστοιχα, όσο ωριμάζει η ΕΔΟΝ και ανεβάζει τη στάθμη του πολιτικό-ιδεολογικού κριτηρίου των μελών της, τόσο πιο απαιτητικοί πρέπει να γινόμαστε με τον εαυτό μας.
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,
Όσο σημαντικό βήμα είναι η εγγραφή κάποιου ή κάποιας στην ΕΔΟΝ, άλλο τόσο σημαντική είναι και η μετέπειτα πορεία του μέσα στην οργάνωση. Άλλο τόσο σημαντική είναι η ύπαρξη της συνέχειας στην ιδιότητα του μέλους.
Η ΕΔΟΝ αποτελεί ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοιτούμε έτοιμοι και ολοκληρωμένοι αγωνιστές για να πυκνώσουμε τις γραμμές του υπόλοιπου Λαϊκού Κινήματος, μόνο αν διεξέλθουμε από αυτό από την αρχή μέχρι το τέλος. Αποτελεί βασική μας αδυναμία η σύνδεση των μελών στο πέρασμα τους από το μαθητικό στο φοιτητικό και από το φοιτητικό στους νέους εργαζόμενους.
Πέραν της οργανωτικής πτυχής του ζητήματος, που είναι και η ουσιαστικότερη, υπάρχει και η υποκειμενική πτυχή. Δεν μπορεί, να είμαστε ΕΔΟΝίτες επιλεκτικά. Ούτε πρέπει να ταυτίζουμε τους συναισθηματικούς δεσμούς που δικαίως μας δένουν με την οργάνωση, με την πολιτική σχέση υποχρεώσεων και δικαιωμάτων πρέπει να έχει ο ΕΔΟΝίτης με την οργάνωση. Η ΕΔΟΝ παραμένει η ίδια, τόσο στο μαθητικό τμήμα, όσο και στο φοιτητικό, έτσι και στους νέους εργαζόμενους.
Για την καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών που διαμορφώνονται μέσα από την καθημερινή δουλειά, επιβάλλεται να ενισχύσουμε τους δεσμούς και την οργανωτική σχέση των Τ.Ο. του Μαθητικού, του Φοιτητικού και των Νέων Εργαζομένων, έτσι που στη μεταφορά από τον ένα χώρο στον άλλο να μην έχουμε απώλειες δυνάμεων. Σημαντικό είναι επίσης να διατηρούμε επαφή με τους ΕΔΟΝίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στο στρατό έτσι που να μην αποκόπτονται εντελώς από τη ζωή και τη δράση της Οργάνωσης. Πέρα απ’ αυτό, η Οργάνωση χρειάζεται να φροντίζει για τη συνεχή άνοδο του μορφωτικού και πολιτικού επιπέδου κάθε στελέχους, τόσο πριν όσο και μετά την ανάδειξή τους στα καθοδηγητικά σώματα. Η συμμετοχή αν είναι δυνατό και στην τελευταία δραστηριότητα που πραγματοποιεί η οργάνωση δεν μας στερεί τίποτε αντίθετα μας δίνει. Μας οπλίζει με εμπειρίες.
Φιλόδοξος μας στόχος είναι να μην χάνεται κανένας ΕΔΟΝίτης στην πορεία του μέσα στην Οργάνωση.
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,
Η ανάδειξη και διαπαιδαγώγηση στελεχών είναι ένα καίριο και πολύ σημαντικό ζήτημα για την Οργάνωση που ούτε μια στιγμή δεν πρέπει να παραμελείται.
Η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΔΟΝ επιβάλλει τη συχνή ανανέωση γι’ αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμα να σχεδιάζεται η ανανέωση και ενίσχυση με νέα στελέχη των καθοδηγητικών σωμάτων, όσο και των τοπικών οργανώσεων. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που να βγάζει στελέχη. Τέτοια συνταγή είναι μόνο η εμπλοκή νέων στην καθημερινή δραστηριότητα της οργάνωσης, είναι η ζύμωση στο πεδίο της πάλης για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα. Μόνο αυτή η προϋπόθεση δημιουργεί την αντικειμενική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε πολιτική ανάδειξης στελεχών.
Πως όμως πρέπει να είναι το στέλεχος της ΕΔΟΝ;
Αν η απάντηση πρέπει να είναι μονολεκτική, τότε θα είναι ότι το στέλεχος της ΕΔΟΝ πρέπει να αποτελεί παράδειγμα. Παράδειγμα ήθους, παράδειγμα ανιδιοτέλειας, παράδειγμα αυταπάρνησης, παράδειγμα αγωνιστικότητας. Ο ρόλος της πρωτοπορίας του νεολαιίστικου κινήματος δεν χαρίστηκε στην ΕΔΟΝ. Η ΕΔΟΝ τον κέρδισε με τη δράση και τις θυσίες της. Τα μέλη της ΕΔΟΝ δεν αποκτούν το ρόλο του καθοδηγητή των αγώνων της νεολαίας από την ιδιότητα του μέλους και μόνο. Ο ρόλος του πρώτου μεταξύ ίσων, κατακτιέται με την καθημερινή παρουσία, με την καθημερινή συμπεριφορά.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διαπαιδαγώγησης των νέων από την ανάδειξη του δικού μας παραδείγματος.
Οι νέοι σήμερα φαντάζουν καταδικασμένοι στην υποταγή και το ατομικό βόλεμα με απώτερο στόχο την «προσωπική επιτυχία». Ο καπιταλισμός επιβάλλει τον έντονο ανταγωνισμό, τον ατομικισμό και τον εγωισμό και σκοτώνει την κοινωνική αλληλεγγύη. Καλλιεργεί μια παθητική στάση ζωής, διαμορφώνει «πλαστές» συνειδήσεις και μετατρέπει τους νέους σε όντα εγωκεντρικά και ασπόνδυλα, αποστασιοποιημένα από κάθε μορφή συλλογικής οργάνωσης και δράσης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Απέναντι ορθώνεται το παράδειγμα του ΕΔΟΝίτη και της ΕΔΟΝίτισσας. Το παράδειγμα του αλλιώτικου τρόπου ζωής. Το παράδειγμα της ζωής αφιερωμένης στους αγώνες για το ωραίο και το δίκαιο.
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές
Η θέσεις, οι απόψεις, τα οράματα και τα ιδανικά μας δεν έχουν κανένα βάρος, καμία απολύτως ισχύ όταν αφορούν λίγους. Έχουν εντελώς αντίθετα από τα ποθητά αποτελέσματα, όταν γίνονται αιτία να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να αναπτύσσουμε εσωστρέφεια.
Η θέση μας ως ΕΔΟΝίτες είναι να ζούμε με την νεολαία μέσα στη νεολαία. Η θεωρία όσο παραμένει υπόθεση των λίγων, λέει ο Μαρξ, δεν είναι παρά έπεα πτερόεντα, λόγια του αέρα. Αποκτά όμως δύναμη υλική, δύναμη που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία, όταν κατακτήσει τις μάζες. Έτσι, το μορφωτικό και ιδεολογικό μας δυνάμωμα δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε ασύνδετο με την οργανωτική δουλειά μέσα στη νεολαία. Καλύτερη μορφωτική σχολή είναι η δράση μας και καλύτεροι δάσκαλοι είναι οι ίδιοι οι ΕΔΟΝίτες.
Σε καιρούς δύσκολους για την πατρίδα και το λαό μας, το καθήκον της στενής, καθημερινής επαφής με τους νέους, η δημιουργική αλληλεπίδραση μας με την κυπριακή νεολαία, η συνεπής συζήτηση επί των αρχών λύσης τους Κυπριακού προβάλλουν ως πρώτιστο καθήκον. Σήμερα που ο πρόεδρος της δημοκρατίας αποτελεί την ελπίδα για να φτάσει επιτέλους ο λαός μας σε απάνεμο λιμάνι, σήμερα που το κόμμα μας το ΑΚΕΛ δέχεται συνεχώς επιθέσεις, σήμερα που η παγκόσμια κρίση δείχνει τα δόντια της και ανά τον κόσμο ο ιμπεριαλισμός ξαναμοιράζει τη γη, σήμερα είναι που οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες πρέπει να βρίσκονται μαζί με τη νεολαία. Δίπλα της, μαζί της, καθοδηγητές και εμπνευστές αγώνων και διεκδικήσεων.
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,
Μια βασική θεωρητική αρχή είναι πως το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη. Τίποτε από όσα λέμε δεν έχουν σημασία, δεν επιβεβαιώνονται και δεν απορρίπτονται αν δεν έχουν αντιστοιχία με την πρακτική δουλειά. Εκεί, στο τέλος της ημέρας κρίνονται όλα. Εκεί είναι που καλούμαστε να κάνουμε πράξη τις διακηρύξεις και να αποδείξουμε για άλλη μια φορά την διαφορετικότητα μας.
«Aυτός ο κόσμος δεν αλλάζει με κουβέντες, δεν άλλαξε ποτέ με προσευχές» λεει ένα γνωστό τραγούδι του Xάρη και του Πάνου Kατσιμίχα και είναι βεβαίως απολύτως ορθό. Eπιβάλλεται μεν να συζητούμε, να αναλύουμε και να αποφασίζουμε αλλά αυτό δεν αρκεί.
Aπαιτείται η δράση. O οργανωμένος αγώνας και η συλλογική δουλειά για να κάνουμε πράξεις τις αποφάσεις που θα πάρουμε σ’ αυτό το Συνέδριο.
Στις προκλήσεις του σήμερα, για τον αγώνα για επανένωση του τόπου και του λαού μας, στην πάλη για έναν κόσμο ποιοτικά ανώτερο θα πρέπει να απαντήσουμε με ακόμη πιο ισχυρή EΔON.
Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλά το κύρος της Oργάνωσης ανάμεσα στη νεολαία και τη κοινωνία.
Να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς και τις γέφυρες μας με τους νέους παρεμβαίνοντας πιο ουσιαστικά στο χώρο προβλημάτων και των ενδιαφερόντων τους.
Θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά και με πυξίδα και φάρο τη σοσιαλιστική μας ιδεολογία για ακόμη μεγαλύτερες κατακτήσεις για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.
Ζήτω το 16ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ!
Ζήτω η ΕΔΟΝ!
Ζήτω η Κύπρος μας!